Quantcast
SLIDERΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣΥΓΡΟΣ ΣΤΙΒΟΣ

Όρτσα τα πανιά προετοιμασίας του 30ου ράλι Ιονίου

Σε φουλ ρυθμούς κινείται η προετοιμασία για το ιστιοπλοϊκό ράλι Ιονίου, που γιορτάζει την 30η επέτειο από τότε, που πήρε σάρκα και οστά.

Φέτος διοργανωτής είναι ο Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Κέρκυρας, ενώ μέχρι τώρα έχουν δηλώσει συμμετοχή 40 σκάφη από πολλούς ομίλους της χώρας, αλλά και του εξωτερικού, κυρίως από Ιταλία. Η συγκέντρωση κυβερνητών θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του ΙΟΚ στο Μανδράκι την Κυριακή 4 Αυγούστου 2019, ενώ η εκκίνηση θα δοθεί από το νησί μας την Δευτέρα 5 Αυγούστου 2019, η διαδρομή θα έχει πορεία προς Ερείκουσα μετά από εκεί προς Παξούς και ο τερματισμός είναι προγραμματισμένος για την Πρέβεζα, όπου το Σάββατο 10 Αυγούστου 2019 θα πραγματοποιηθεί η τελετή λήξης. Η διαδρομή που επιλέχθηκε, φαίνεται να συνδυάζει αρμονικά το ιστιοπλοϊκό με το περιηγητικό/τουριστικό κομμάτι καθώς οι σταθμοί που επιλέχθηκαν, είναι προορισμοί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ενώ συνολικά θα διεξαχθούν πέντε ιστιοδρομίες (3 ανοικτής θαλάσσης + 2 inshore).

Το πρόγραμμα του 30ου ράλι Ιονίου 2019

Κυριακή, 4 Αυγούστου 2019 Συγκέντρωση Κυβερνητών – Δεξίωση Υποδοχής, Κέρκυρα
Δευτέρα, 5 Αυγούστου 2019 1η Ιστιοδρομία: Κέρκυρα-Ερείκουσα
Τρίτη, 6 Αυγούστου 2019 2η Ιστιοδρομία: Παράκτια διαδρομή
Τετάρτη, 7 Αυγούστου 2019 3η Ιστιοδρομία: Ερείκουσα-Παξοί
Πέμπτη,8 Αυγούστου 2019 Ελεύθερη ημέρα
Παρασκευή, 9 Αυγούστου 2019 4η Ιστιοδρομία: Παξοί-Πρέβεζα
Σάββατο, 10 Αυγούστου 2019 5η Ιστιοδρομία: Παράκτια διαδρομή – Απονομές

Ιστορική διαδρομή
Διατρέχοντας το παρελθόν και κατά τις μαρτυρίες των παλαιότερων, προπομπός της διοργάνωσης φαίνεται να ήταν αγώνες όπως το Kefalonia Cupή απόπειρες οι οποίες δεν έτυχαν συνέχειας, όπως Κέρκυρα-Πειραιάς ή Πάτρα – Κέρκυρα κ.α.
Ο αγώνας στη σημερινή του μορφή ξεκινά το 1989,με λίγες συμμετοχές και με διαδρομές όπως Κέρκυρα-Ζάκυνθος nonstopή Πάτρα-Κέρκυρα nonstop, όπου χαρακτηριστικό στοιχείο του αγώνα είναι η ίδια συμμετοχή σε αυτόν δίπλα σε ιστορικές μορφές της εποχής και της ελληνικής ιστιοπλοΐας, όπως ο Σάββας Γεωργίου κ.α.

Το ράλι Ιονίου αρχίζει να εμφανίζει ενδιαφέρον αρχικά και επιτυχία στη συνέχεια από το 1999. Θα έλεγε κανείς ότι αποκτά τη σημερινή του μορφή και ύφος, όσο αφορά τις διαδρομές, τα μίλια, δηλαδή τη φιλοσοφία του αγώνα. Ο αγώνας εξελίσσεται σε δημοφιλή με πολλές συμμετοχές (φέτος έχουν δηλώσει συμμετοχή 40 σκάφη, όταν στο ράλι Αιγαίου οι συμμετοχές είναι λιγότερες από τις μισές) ενώ είναι ο αγώνας με τη μεγαλύτερη αντιπροσωπευτικότητα μεταξύ των ομίλων και ξένες συμμετοχές, με πιο συχνές τις Ιταλικές.

Πρωτεργάτες ο Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Κέρκυρας και ο Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Πατρών με συμπαραστάτες και στυλοβάτες ομίλους του Ιονίου, όπως Α.Ν.Ο. Ζακύνθου, το ΝΟ Κεφαλονιάς-Ιθάκης, το ΝΟ Αργοστολίου (παλαιότερα), το Ν.Ο Λευκάδας τώρα (παλαιότερα τον Όμιλο Λευκαδίων Ναυταθλητών) και τον ΑΟ Ιθάκης «Η Πρόοδος».
Κύριο χαρακτηριστικό του αγώνα είναι η εναλλαγή του κύριου διοργανωτή ομίλου μεταξύ του Ι.Ο Πατρών και του Ι.Ο Κέρκυρας με διαδρομές οι οποίες όταν διοργανωτής είναι ο Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Πατρών να εκκινούν από την Πάτρα (όπως πέρυσι) και αντίστοιχα όταν είναι ο Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Κέρκυρας από την Κέρκυρα.

Ο αγώνας δεν έχει σταθερή διαδρομή και έχει τη δυνατότητα να επισκεφτεί κάθε χρόνο διαφορετικά μέρη-λιμάνια, δίνοντας την ευκαιρία της εναλλαγής & του απροόπτου, σε μία θάλασσα από τις ιστορικότερες και ομορφότερες του κόσμου.

Ένα σημαντικό στοιχείο του αγώνα (ίσως αυτό, που τον κατέστησε πολύ δημοφιλή μεταξύ των ιστιοπλόων) είναι το γεγονός ότι ο σχεδιασμός της διαδρομής σε συνδυασμό με τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες και τις αποστάσεις επιτρέπουν τη συμμετοχή σκαφών με χαμηλό μπάτζετ και ακόμη δίνουν τη δυνατότητα σε ιστιοπλόους με κάποια εμπειρία να συναγωνιστούν τους καλύτερους ιστιοπλόους της χώρας μας.

Ο αγώνας συνήθως είναι κατηγορία 4 με συμμετοχές σκαφών ORCclub, ORCInt, IRCκαι μερικές φορές τουρισμού.

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!