Quantcast
SLIDERΚΟΙΝΩΝΙΑΤΟΠΙΚΑ

Όταν η.. “Unesco” εξαντλείται στα air condition στην παλιά πόλη – Με graffiti η στοά Porta Stoppa

Αίσθηση προκάλεσε το φωτογραφικό υλικό που ανάρτησε στην προσωπική του σελίδα στα social media ο Μιλτιάδης Κότσης, στο οποίο αποτυπώνεται η στοά Porta Stoppa ζωγραφισμένη με graffiti. Βανδαλισμός στο μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά η Αρχαιολογία εξαντλείται στα air condition της παλιάς πόλης που κατά κύριο λόγο έχουν οι επαγγελματίες της περιοχής, οι οποίοι βέβαια εν πολλοίς, συμμορφώνονται. Τα υπόλοιπα… απλά δε φαίνονται.

 

To κείμενο Κότση

Αιδώς Αργείοι….
Εκτός ελέγχου ξανά η κατάσταση της στοάς της Porta Stoppa μετά από πολύ καιρό. Όπως γνωρίζετε όλοι, με νύχια και με δόντια προσπαθούσαμε να διατηρήσουμε ένα σημαντικό κομμάτι της μνημειακής μας κληρονομιάς σε ένα τουλάχιστον αξιοπρεπές επίπεδο με τον τακτικό εθελοντικό καθαρισμό της από ρυπαρογραφήματα και σκουπίδια.
Οι βανδαλισμοί όμως επέστρεψαν δυναμικά, όπως φαίνονται σε αυτές τις αποτρόπαιες εικόνες για ένα κομμάτι του οχυρού περιβόλου, δηλαδή της στοάς επικοινωνίας με το εσωτερικό της πόλης, τη κύρια τάφρο και τις εξωτερικές οχυρωματικές γραμμές. Στο σημείο που χύθηκε το αίμα των υπερασπιστών στα 1716 για να μη πατήσει ο ”αγαρινός” και περάσει μέσω αυτής της στοάς, διότι θα έπαιρνε τη πόλη σφάζοντας, καίγοντας και λεηλατώντας.
Σήμερα 16 χρόνια αφού ενταχθήκαμε στον κατάλογο της Unesco η κατάσταση δεν είναι απλά τριτοκοσμική, αλλά κάτι χειρότερο. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της απαιδείας, της παντελούς έλλειψης σεβασμού, του ψυχρού συμφεροντολογισμού, της υποκρισίας και της αμετάβλητης ανικανότητας μας να διαχειριστούμε αυτό το θησαυρό που κληροδοτήσαμε.Τις οχυρώσεις μας! Δεν μπορώ να θυμηθώ πόσες φορές έχει ασβεστωθεί εθελοντικά από εμάς και κατά τη διάρκεια του πόσοι επισκέπτες διέσχιζαν τη στοά, εφόσον έβρισκαν την είσοδο του Νέου φρουρίου κλειστή, αντικρίζοντας αυτό το θέαμα!
Τόσα χρόνια η Εφορεία αρχαιοτήτων δεν την έχει αγγίξει, ώστε να αναδειχτεί όπως σε άλλα μνημεία ανά τον κόσμο, ούτε καν να μπει στον κόπο να τοποθετήσει μια κάμερα ασφαλείας. Άντε να επισκευαστεί καμία λάμπα από το Δήμο σε περίπτωση που καεί. Κι αυτό με τα χίλια ζόρια.
Επειδή λοιπόν οι αρχές κρίνονται παντελώς ανίκανες και επικίνδυνες για τη διάσωση τους και επειδή τα μνημεία του νησιού μας έχουν καταντήσει να περιμένουν την ανάδειξη τους από το φιλότιμο κάποιου εθελοντή, ζητώ τη βοήθεια όσων ανθρώπων είναι διατεθειμένοι και έχουν το χρονικό περιθώριο, να παρέμβουμε εθελοντικά ώστε το τμήμα αυτού του μνημείου να αποκτήσει μια αξιοπρεπής εικόνα. Η καλυτέρευση της εικόνας του τόπου μας θα γινόνταν, αν πρωτίστως καλυτερεύαμε εμείς ως άνθρωποι, διότι από εμάς πηγάζουν όλα. Μια κοινωνία που δεν σέβεται και δεν αγαπά τον πολιτισμό της είναι πνευματικά και ηθικά χρεοκοπημένη.

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!