Quantcast
Μαγνητοσκόπηση συναυλίας. Νικόλαος Μάντζαρος – Διονύσιος Σολωμός: Ύμνος εις την Ελευθερίαν. Μείζον Ensemble. Aίθουσα Χρήστος Λαμπράκης 07/03/2021
SLIDERΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

”Ύμνος εις την Eλευθερίαν” σε live streaming συναυλία από το Μέγαρο Μουσικής

Την Πέμπτη 25 Μαρτίου 2021 και ώρα 8.30 μ.μ., στο πλαίσιο των σημαντικών εκδηλώσεων που έχουν προγραμματιστεί για τον εορτασμό της 200ης επετείου της ελληνικής Επανάστασης, θα πραγματοποιηθεί μια σημαντική συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, η οποία θα μεταδοθεί από την ιστοσελίδα του Μεγάρου, τη σελίδα του στο facebook και το κανάλι του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών στο Youtube.

 
Η “πολυφωνική” μελοποίηση του Ύμνου εις την ελευθερίαν του Διονυσίου Σολωμού, σε μουσική του Νικόλαου Χαλικιόπουλου – Μάντζαρου, όπως αποκαταστάθηκε στο πλαίσιο της διδακτορικής μου διατριβής, θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά διαδικτυακά στο ευρύ κοινό, καθώς θα δοθεί η ευκαιρία σε όλους του Έλληνες ανά τον κόσμο, αλλά και σε οποιονδήποτε άλλον επιθυμεί, να παρακολουθήσει τη συναυλία και με τον τρόπο αυτό να εορτάσει μουσικά αυτό το σπουδαίο έργο που συνδέεται με το σπουδαιότερο γεγονός της Νεοελληνικής Ιστορίας.
 
Το ανδρικό φωνητικό σύνολο ΜΕΙΖΟΝ Ensemble, υπό τη διεύθυνση του Αγαθάγγελου Γεωργακάτου, την πιανιστική συνοδεία του Στάθη Σούλη και με τη συμμετοχή του διεθνώς καταξιωμένου βαρύτονου Δημήτρη Πλατανιά, θα ερμηνεύσει το έργο, το οποίο απετέλεσε για τον Μάντζαρο το magnum opus του.
(Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το έργο, σε μουσικολογική επιμέλεια Κώστα Ζερβόπουλου, είχε παρουσιαστεί για πρώτη φορά στις 20 Μαΐου 2018 στην Κέρκυρα από τη Χορωδία Κέρκυρας, υπό τη διεύθυνση της Χριστίνας Καλλιαρίδου, σε περιορισμένο κοινό, ενώ ηχογραφήθηκε από τη Χορωδία Κέρκυρας και κυκλοφορεί σε ψηφιακό δίσκο σε παραγωγή του Δήμου Κέρκυρας).
 
Η “πολυφωνική” μελοποίηση του Ύμνου εις την ελευθερίαν αποτελεί την τελειότερη (σύμφωνα με τα αισθητικά και φιλοσοφικά πρότυπα του Μάντζαρου) μελοποίηση του σολωμικού ποιήματος και απασχόλησε τον συνθέτη για μια πολύ μακρά περίοδο της συνθετικής του ζωής (από το 1831 έως -πιθανότατα- και το 1865 ασχολήθηκε κατά καιρούς με τις διάφορες φάσεις γραφής του έργου).
Η μουσική του ελληνικού εθνικού ύμνου, που καθιερώθηκε επίσημα με Βασιλικό Διάταγμα στις 28 Ιουνίου 1865 (με το Παλαιό Ημερολόγιο) προέρχεται από την απλούστερη, “πρώτη” μελοποίηση (τέλη 1828 – μέσα 1829) του έργου. Στην “πρώτη” μελοποίηση, το έργο χωρίζεται σε 24 αριθμούς-μέρη (η μουσική του εθνικού ύμνου προέρχεται από τον 1ο αριθμό-μέρος), ενώ στην “πολυφωνική” μελοποίηση το έργο χωρίζεται σε 46 αριθμούς-μέρη.
Περισσότερα για το έργο, μπορείτε να διαβάσετε στο κείμενο που επισυνάπτεται.
 
Θερμά συγχαρητήρια για την όλη διοργάνωση της εκδήλωσης αξίζουν στον αγαπητό φίλο Χρήστο Τσενέ.
 
Κώστας Ζερβόπουλος
Δρ. Μουσικολογίας
__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!