Quantcast
ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

A. Παυλογιάννης: Το παρελθόν ένδοξο αλλά η συνέχεια «μας πληγώνει» 

 «Ο αθλητισμός στην Κέρκυρα για λόγους ιστορικούς και πολιτιστικούς καταγράφει μια σημαντική διαδρομή και αποτελεί μέρος της πολιτισμικής μνήμης των κατοίκων… 

Η συνέχεια, όμως  δεν είναι ανάλογη αυτής της ιστορικής πορείας και η σύγχρονη εικόνα του δεν αφήνει μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας». Αυτά είπε μεταξύ άλλων ο Δρ της ιστορίας του Αθλητισμού Άκης Παυλογιάννης, με τον οποίο μίλησε η «ΚΣ». Ζητήσαμε από τον κερκυραίο παλαιό αθλητή κολύμβησης και υδατοσφαίρισης και σημερινό επιστήμονα περί τα αθλητικά και όχι μόνο, να μας περιγράψει από την δική του οπτική την εξέλιξη του κερκυραϊκού αθλητισμού και παράλληλα να αναφερθεί στο πρώτο του λογοτεχνικό βιβλίο «Ο Χρόνος Μπροστά», που είναι έτοιμο να κυκλοφορήσει σε λίγες μέρες. Ο ίδιος δέχτηκε πρόθυμα, όπως εξάλλου αποδέχεται να προσφέρει τις γνώσεις και την αρωγή του σε όσους φορείς, σωματεία και πρόσωπα την έχουν ζητήσει. 

Το παρελθόν ένδοξο…. 

O ίδιος αναφερόμενος στο ιστορικό παρελθόν υπογραμμίζει: «Ο αθλητισμός στην Κέρκυρα για λόγους ιστορικούς και πολιτιστικούς καταγράφει μια σημαντική διαδρομή και αποτελεί μέρος της πολιτισμικής μνήμης των κατοίκων. Ανιχνεύει τις απαρχές του στις πρώτες γραπτές φιλολογικές μαρτυρίες, συνδέεται άμεσα με την αναβίωση των γυμναστικών και αθλητικών δραστηριοτήτων στην Ελλάδα, ξεχωρίζει για την αθλητική συσσωμάτωση, αποτελεί πρωτοπορία στην οργάνωση και διεξαγωγή ατομικών και ομαδικών παιχνιδιών, παρουσιάζει μεγάλες προσωπικότητες». Ωστόσο επισημαίνει ότι « Η συνέχεια δεν είναι ανάλογη αυτής της ιστορικής πορείας και η σύγχρονη εικόνα του δεν αφήνει μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας». 

Γιατί ανησυχώ 

Και εξηγεί γιατί αγωνιά για την εξέλιξη και το μέλλον του κερκυραϊκού αθλητισμού: « Η λειτουργία των αθλητικών συλλόγων δε διευκολύνεται και οι σποραδικές επιτυχίες σε ατομικό ή ομαδικό επίπεδο απλώς επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Μεταξύ διαφόρων συνθηκών ερμηνείας αυτής της κατάστασης ξεχωρίζουν δύο: Από τη μία πλευρά σε επίπεδο αθλητικών υποδομών η Κέρκυρα υστερεί τραγικά. Με ελάχιστες εξαιρέσεις, όλη η σωματική και αθλητική δραστηριότητα του τόπου συγκεντρώνεται σ’ ένα ξεπερασμένο και ταλαιπωρημένο στο χρόνο αθλητικό κέντρο, που όχι μόνο δεν μπορεί να καλύψει τις υπάρχουσες ανάγκες αλλά συνεχώς εμφανίζει ή προκαλεί νέα προβλήματα». 

Ενότητα για διεκδίκηση αξιοπρεπών υποδομών 

 Ο ίδιος δεν μένει στην καταγραφή της κατάστασης, αλλά προτείνει και λύσεις για να ξεπεραστούν τα σημερινά προβλήματα: «Από την άλλη πλευρά η απλή καταγραφή αυτής της κατάστασης δεν αρκεί. Αυτό που χρειάζεται είναι αφενός η στελέχωση των θεσμικών οργάνων σε πεδία τοπικής αυτοδιοίκησης με ανθρώπους που διαθέτουν επιβεβαιωμένη ειδική γνώση σε αυτά τα θέματα και αφετέρου ευρεία συσπείρωση των αθλητικών συλλόγων της Κέρκυρας, ώστε με τρόπο δυναμικό και ενωτικό να διεκδικηθούν τα αυτονόητα. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο οργάνωσης, επικοινωνίας και συνεργασίας μπορεί να γίνει εφικτή η διεκδίκηση αξιοπρεπών υποδομών και συνθηκών άσκησης και παιχνιδιού στην πόλη της Κέρκυρας αλλά και στις πολυπληθείς κοινότητες του «βορρά» και του «νότου», που επίσης έχουν δικαίωμα στην ποιοτική διαχείριση του χρόνου τους. Παράλληλα η διεξοδική αποτύπωση της αθλητικής κατάστασης, μπορεί να αναδείξει τα προβλήματα και τις προοπτικές και να δρομολογήσει δράσεις που θα συνδέονται με την παιδαγωγική, κοινωνική, ψυχαγωγική, οικονομική και τουριστική διάσταση των σπορ. Εκδηλώσεις που σχετίζονται με το ναυτικό αθλητισμό, με τις περιπατητικές και ποδηλατικές πρακτικές, με τους αγώνες αστικού πεδίου, με τη γενικότερη προετοιμασία και διεξαγωγή ατομικών και ομαδικών αθλημάτων γίνονται εξόχως ελκυστικές διαδικασίες, όταν συντελούνται σ’ ένα φυσικό και πολιτισμικό περιβάλλον παγκόσμιας αναφοράς. Επιστημονικός προγραμματισμός, υπεύθυνη οργάνωση, ευρεία συνεργασία και βέβαια πολιτική βούληση χρειάζονται». 

 

Το πρώτο του λογοτεχνικό έργο 

Ο Άκης Παυλογιάννης διδάσκει μαθήματα Ιστορίας και Διαχείρισης Πολιτισμού στο τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας, Μουσειολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Πολλές εργασίες του έχουν δημοσιευθεί σε ελληνικά και διεθνή περιοδικά και έχουν παρουσιασθεί σε επιστημονικά συνέδρια, ενώ το συγγραφικό του έργο επικεντρώνεται σε θέματα ιστορίας και διαχείρισης των σπορ καθώς και σε ζητήματα ιστορίας των πολιτισμών. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα έχουν στο κέντρο τους την ιστορία και τον πολιτισμό του αθλητισμού, της δίαιτας / διατροφής, του σώματος καθώς και τη διαχείριση του πολιτισμού και των τεκμηρίων πολιτισμικής κληρονομιάς. Το βιβλίο «Ο Χρόνος Μπροστά» είναι το πρώτο του στο χώρο της λογοτεχνίας, το οποίο αναμένεται να κυκλοφορήσει σε λίγες μέρες. Αποτελείται από δύο ιστορίες έντονων συναισθηματικών αποκλίσεων που έχουν στο κέντρο τους την αθλητική ζωή των προσώπων.

Καλοτάξιδο… 

Ολοκληρώνοντας τη συζήτηση μαζί του ζητήσαμε να μας καταθέσει λίγα λόγια για το βιβλίο του, που τιτλοφορείται «Ο Χρόνος Μπροστά»: Η αθλητική ζωή δεν περιορίζεται και δεν ελέγχεται. Το βέβαιο είναι ότι υπερβαίνει με πολλούς τρόπους και σε διαφορετικές διαστάσεις τα προφανή. Αυτά, δηλαδή, τα θεάματα που παρακολουθούμε και συνήθως τα κατατάσσουμε με κριτήριο την επιτυχία ή την αποτυχία στις σημαντικές δραστηριότητες του χρόνου μας. Ο αθλητισμός είναι κυρίως οι υποδηλώσεις του, οι άγνωστες διαμεσολαβήσεις του, οι ανομολόγητες οπτικές του, οι μη δικαιωμένες προσδοκίες του. Αυτοί που συμμετέχουν και αυτοί που παρακολουθούν γίνονται ένα, βιώνουν τις ίδιες έντονες καταστάσεις, μαθαίνουν να ζουν με τα αισθήματα της ολοκλήρωσης και του ανεκπλήρωτου. «Ο χρόνος μπροστά…» αποτελείται από δύο ιστορίες έντονων συναισθηματικών αποκλίσεων που έχουν στο κέντρο τους την αθλητική ζωή των προσώπων. Στην πρώτη ιστορία «Αλήθειες και λόγια» το κύριο πρόσωπο βρίσκεται στο χώρο της κολύμβησης, ενώ στη δεύτερη «Η επιστροφή» στο χώρο της καλαθοσφαίρισης. Συνεκτικός ιστός αυτών των δύο αφηγήσεων είναι οι κοινωνικές και πολιτισμικές διαδρομές των προσώπων που συγκροτούνται μέσα και κυρίως έξω από τους αθλητικούς χώρους, εκεί που συμπλέκεται και αντιπαρατίθεται το παρόν με το παρελθόν, εκεί που οι πραγματικές ανάγκες και οι αναπόφευκτες συγκυρίες υπερτερούν του αθλητικού γεγονότος. Ο Νικόλας στην πρώτη ιστορία και ο Ανδρέας στη δεύτερη με λόγια και με πράξεις υπερβαίνουν την αθλητική τους ταυτότητα και την πίεση της επιτυχίας τους. Με τις επιλογές τους εμφανίζονται έτοιμοι να αντιπαρατεθούν με τις επιθυμίες τους και με τις προσδοκίες που έχουν οι άλλοι από αυτούς. Φαίνονται έτοιμοι με κάθε τρόπο να διεκδικήσουν την αλήθεια τους.

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!