Quantcast
ΔΙΑΤΡΟΦΗΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ

Διατροφή στη μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος 

Τα τελευταία χρόνια, η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος (NAFLD) αποτελεί μία από τις συνηθέστερες νόσους στον δυτικό κόσμο με επιπολασμό της τάξης του 20% – 40% στον γενικό πληθυσμό.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΛΗ*

Χαρακτηρίζεται από υπερβολική συσσώρευση λίπους στο ήπαρ και

αποτελεί την ηπατική  εκδήλωση του μεταβολικού συνδρόμου, αφού σχετίζεται ισχυρά με τα χαρακτηριστικά του, όπως η αυξημένη περίμετρος μέσης, η παχυσαρκία και η υπερλιπιδαιμία, ενώ κυρίαρχη θέση στην παθογένεια της νόσου κατέχει η αντίσταση στην ινσουλίνη και ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2.

Φαίνεται επίσης πως έχει σημαντική οικογενειακή προδιάθεση.

Πάσχοντες από μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος, μπορεί να αναπτύξουν περαιτέρω ηπατική βλάβη και φλεγμονή, η οποία οδηγεί σε μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα.

Η διατροφή και οι τροποποιήσεις στον τρόπο ζωής με στόχο την απώλεια βάρους, αποτελούν σημαντικό παράγοντα τόσο στην πρόληψη όσο και στη θεραπεία.

Η μεσογειακή διατροφή έχει προταθεί ως το καλύτερο διατροφικό πρότυπο,  που όχι μόνο προλαμβάνει τη στεάτωση αλλά μειώνει σημαντικά τους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά επεισόδια.

Οι φυτικές ίνες, τα αντιοξειδωτικά, οι πολυφαινόλες, και γενικά η σύσταση και η θρεπτική αξία των τροφίμων της, βοηθούν σημαντικά στην πρόληψη και αντιμετώπιση της NAFLD.

Χαρακτηρίζεται από ποικιλία τροφίμων φυτικής προέλευσης (φρούτα, λαχανικά, προϊόντα δημητριακών, όσπρια, καρπούς και σπόρους), από ελαιόλαδο ως την κύρια πηγή λίπους, και από χαμηλή κατανάλωση κόκκινου κρέατος, τυριών, αλλαντικών και επεξεργασμένων τροφίμων υψηλής περιεκτικότητας σε κακής ποιότητας λίπος, ζάχαρη και αλάτι.

Παράλληλα θα πρέπει να επιλέγονται υγιεινοί τρόποι μαγειρέματος (όχι τηγάνισμα), με αγνό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο , τρόφιμα πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά (ξηροί καρποί, αβοκάντο, ψάρια) και γαλακτοκομικά προϊόντα που περιέχουν προβιοτικά (κεφίρ, «ζωντανά» γιαούρτια). Κάποια τρόφιμα που έχει φανεί πως συμβάλλουν θεαματικά στην ενδυνάμωση και προστασία της λειτουργίας του συκωτιού είναι η αγκινάρα, το αβοκάντο, το σκόρδο και το μπρόκολο.

Επίσης είναι σημαντική η αποφυγή τροφίμων που είναι πλούσια σε φρουκτόζη, όπως ζαχαρούχα αναψυκτικά, αθλητικά ποτά, ζαχαρούχο τσάι και χυμοί φρούτων και η κατάχρηση του αλκοόλ. Η φρουκτόζη μπορεί να προκαλέσει λιπογένεση και φλεγμονή του ύπατος, ενισχύοντας την ανάπτυξη αντίστασης στην ινσουλίνη και δυσλιπιδαιμίας.

Οι περισσότερες βιταμίνες φαίνεται να παίζουν προστατευτικό ρόλο, όμως κυρίως η βιταμίνες Α, Ε και C φαίνεται να έχουν ιδιαίτερα ευεργετική επίδραση στο ήπαρ των ατόμων με ΝΑFLD.

Tο ίδιο και τα ιχνοστοιχεία, αφού η επαρκής πρόσληψη σεληνίου και ψευδαργύρου φαίνεται να προστατεύει έναντι της ανάπτυξης μη αλκοολικής στεατοηπατίτιδας. Ψευδάργυρος περιέχεται στα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, ενώ σελήνιο βρίσκουμε τόσο στα λαχανικά, όσο και στο κρέας και τα αυγά.

Τέλος, σύμφωνα με έρευνες, η καφεΐνη, οι πολυφαινόλες και άλλες ενώσεις του καφέ, μπορούν να αντιμετωπίσουν το οξειδωτικό στρες στο συκώτι. Φαίνεται δηλαδή πως οι μεταβολίτες του καφέ μπορούν να φρενάρουν την εξέλιξη και τη σοβαρότητα της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος.

Ωστόσο περαιτέρω έρευνα πάνω σε αυτό,

κρίνεται απαραίτητη.

 

*Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος, Coach υγείας ευεξίας άσκησης και μακροβιότητας, Αρθρογράφος στην «Κ.Σ.», startdiet

Στ. Δεσύλλα 12 Τηλ: 2661020882, Κιν: 6944217235

 

**δημοσιεύθηκε στο φύλλο 18ης-4-2024 της εφημερίδας “Η ΚΕΡΚΥΡΑ ΣΗΜΕΡΑ”

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!