Quantcast
ΔΙΑΤΡΟΦΗΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ

Πέντε ουσίες στην διατροφή σας που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα να καταπολεμήσει τον κορωνοϊό

Ο κορωνοϊός παρουσιάζει πολλές αβεβαιότητες και κανείς από εμάς δεν μπορεί να εξαλείψει εντελώς τον κίνδυνο να κολλήσει τον COVID-19.

Όμως αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να τρώμε όσο πιο υγιεινά γίνεται, έτσι ώστε να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας.

Μαρία Πέζαρου MSc. Κλινική Διατροφολόγος Διαιτολόγος
ΣΑΜΑΡΑ 2 1oς όροφος, Λεωφόρος Αλεξάνδρας, Κέρκυρα Τ.Κ. 49100
Σταθερό:2661552168 Κινητό: 6986975006 email: pezaroumaria@hotmail.com

Εάν κολλήσουμε τον COVID-19, το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι υπεύθυνο για την καταπολέμησή του. Έρευνες έχουν δείξει ότι η βελτίωση της διατροφής συμβάλλει στη βέλτιστη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Στα ιχνοστοιχεία που είναι απαραίτητα για την καταπολέμηση της λοίμωξης περιλαμβάνουν οι βιταμίνες Α, Β, C, D και E και τα μέταλλα σίδηρος, σελήνιο και ψευδάργυρος. Μια ισορροπημένη διατροφή λοιπόν, μας προσφέρει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος.
1. Βιταμίνη Α
Η βιταμίνη Α διατηρεί τη δομή των κυττάρων στο δέρμα, την αναπνευστική οδό και βοηθάει της καλή λειτουργία του έντερου. Η βιταμίνη Ααποτελεί ένα εμπόδιο και βρίσκετε στην πρώτη γραμμή άμυνας του σώματός σας. Χρειαζόμαστε επίσης βιταμίνη Α για να βοηθήσουμε στην παραγωγή αντισωμάτων που εξουδετερώνουν τους παθογόνους παράγοντες που προκαλούν τη λοίμωξη.
Η βιταμίνη Α βρίσκεται στα λιπαρά ψάρια, στον κρόκο του αυγού, το τυρί, τα καρύδια, τους σπόρους, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα όσπρια.
Επιπλέον, τα λαχανικά περιέχουν β-καροτένιο , το οποίο το σώμα σας μπορεί να μετατρέψει σε βιταμίνη Α. Η βήτα-καροτίνη βρίσκεται στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα κίτρινα και πορτοκαλιά λαχανικά όπως η κολοκύθα ή τα καρότα.

2. Βιταμίνες Β
Οι βιταμίνες Β , ιδιαίτερα οι Β6, Β9 και Β12, συμβάλλουν στην πρώτη απόκριση του σώματός σας μόλις αναγνωρίσει ένα παθογόνο παράγοντα,επηρεάζοντας έτσι την παραγωγή και τη δραστηριότητα των κυττάρων ” φυσικών δολοφόνων “.
Το B6 βρίσκεται σε δημητριακά, όσπρια, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, φρούτα, καρύδια, ψάρια, κοτόπουλο και μοσχάρι.
Το B9 ( φυλλικό οξύ ) είναι άφθονο στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όσπρια, ξηρούς καρπούς και στους σπόρους.
Η Β12 (κυανοκοβαλαμίνη) βρίσκεται στα ζωικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των αυγών, του κρέατος και των γαλακτοκομικών προϊόντων, καθώς και στο εμπλουτισμένο γάλα σόγιας.

3. Βιταμίνες C και Ε
Όταν το σώμα σας καταπολεμά μια λοίμωξη, βιώνει αυτό που ονομάζεται οξειδωτικό στρες. Το οξειδωτικό στρες οδηγεί στην παραγωγή ελεύθερων ριζών που μπορούν να διαπεράσουν τα κυτταρικά τοιχώματα, προκαλώντας διαρροή περιεχομένων στους ιστούς και επιδείνωση της φλεγμονής.Η βιταμίνη C και η βιταμίνη Ε βοηθούν στην προστασία των κυττάρων από το οξειδωτικό στρες.
Καλές πηγές βιταμίνης C περιλαμβάνουν τα εσπεριδοειδή, τα λεμόνια, μούρα, ακτινίδια, το μπρόκολο, οι τομάτες και λάχανο.
Η βιταμίνη Ε βρίσκεται σε ξηρούς καρπούς και στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

4. Βιταμίνη D
Ορισμένα κύτταρα ανοσίας χρειάζονται βιταμίνη D για να βοηθήσουν στην καταστροφή των παθογόνων οργανισμών που προκαλούν τη λοίμωξη.
Αν και η έκθεση στον ήλιο επιτρέπει στο σώμα να παράγει βιταμίνη D, οι πηγές τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων των αυγών, των ψαριών, ορισμένων γαλακτοκομικών και μαργαρίνης, μπορούν να εμπλουτιστούν με βιταμίνη D (που σημαίνει ότι έχει προστεθεί επιπλέον).Οι περισσότεροι άνθρωποι χρειάζονται 15 λεπτά την ημέρα έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία σε εξωτερικούς χώρους καθημερινά.
Τα άτομα με ανεπάρκεια βιταμίνης D μπορεί να χρειαστούν συμπληρώματα. Μια ανασκόπηση των 25 μελετών διαπίστωσε ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης D μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία από οξείες αναπνευστικές λοιμώξεις , ιδιαίτερα μεταξύ των ατόμων που είναι ανεπαρκή.

5. Σίδηρος, ψευδάργυρος, σελήνιο
Χρειαζόμαστε σίδηρο, ψευδάργυρο και σελήνιο για την ανάπτυξη των ανοσοκυττάρων, μεταξύ άλλων λειτουργιών.
Ο σίδηρος βοηθάει στην εξουδετέρωση των παθογόνων μικροοργανισμών, αυξάνοντας τον αριθμό των ελεύθερων ριζών που μπορούν να τα καταστρέψουν.
Ο ψευδάργυρος βοηθά στη διατήρηση της ακεραιότητας του δέρματος και των βλεννογόνων. Ο ψευδάργυρος και το σελήνιο λειτουργούν επίσης ως αντιοξειδωτικά, βοηθώντας να καταπολεμηθούν μερικές από τις βλάβες που προκαλούνται από το οξειδωτικό στρες.
Ο σίδηρος βρίσκεται στο κρέας, το κοτόπουλο και τα ψάρια. Ακόμα ορισμένες χορτοφαγικές πηγές σιδήρου περιλαμβάνουν τα όσπρια, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα δημητριακά πρωινού που είναι εμπλουτισμένα με σίδηρο.
Ο ψευδάργυρος βρίσκεται σε στρείδια και άλλα θαλασσινά, το μοσχάρι, το κοτόπουλο, τα αποξηραμένα φασόλια και τους ξηρούς καρπούς.

Τα καρύδια, το μοσχάρι, τα δημητριακά και τα μανιτάρια είναι καλές πηγές τροφίμων του σεληνίου.
Για τους παραπάνω λόγους, όσο το δυνατόν περισσότερο, επικεντρωθείτε στην κατανάλωση μιας ποικιλίας τροφίμων σε κάθε μία από τις βασικές ομάδες τροφίμων για να αυξήσετε την πρόσληψη βιταμινών και ανόργανων συστατικών. Από την άλλη πλευρά, τα συμπληρώματα βιταμινών και ανόργανων ουσιών δεν συνιστώνται για τον γενικό πληθυσμό, υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις. Οι έγκυες γυναίκες, μερικοί άνθρωποι με χρόνιες παθήσεις και άτομα με συνθήκες που δεν μπορούν να τρώνε σωστά ή έχουν πολύ περιορισμένη διατροφική πρόσληψη, μπορεί να χρειάζονται συγκεκριμένα συμπληρώματα. Συζητήστε το με τον γιατρό σας, τον διαιτολόγο ή τον φαρμακοποιό σας.

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!