Quantcast
SLIDERΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η συγγραφέας Βάνα Κούτσου στην “Κ.Σ.”  με αφορμή το νέο της αστυνομικό βιβλίο “Δάντης”

Όταν οι προσωπικές αναζητήσεις συγκρούονται με τις κοινωνικές αξίες…

Με αφορμή το νέο της αστυνομικό βιβλίο “Δάντης”

ΝΕΚΤΑΡΙΑ ΒΑΡΣΑΜΗ ΠΟΥΛΤΣΙΔΗ

Ο «Δάντης» της Βάνας Κούτσου αποτελεί μια αστυνομική περιπέτεια που συνδυάζει μυστήριο, θρίλερ και δράση. Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Bookguru.

Μέσα από την πλοκή της, εξερευνάται η σκοτεινή πλευρά του ανθρώπινου ψυχισμού, οι συγκρούσεις μεταξύ ηθικής και επιθυμίας, καθώς και τα αδιέξοδα που προκύπτουν όταν οι προσωπικές αναζητήσεις συγκρούονται με τις κοινωνικές αξίες και την ανάγκη για δικαιοσύνη.

Η ιστορία ανοίγει με μια σοκαριστική ανακάλυψη: ένας νεαρός μηχανικός πλοίων βρίσκεται νεκρός υπό περίεργες συνθήκες, ξεκινώντας έτσι μια έρευνα που θα αποκαλύψει πολύ περισσότερα από ό,τι ο επιθεωρητής Κλάιβ Άντερσον και η βοηθός του είχαν φανταστεί. Η Τζόζεφιν Χαρτ, κύρια ύποπτη για τη δολοφονία, φέρει το στίγμα ενός σκοτεινού παρελθόντος και της συμμετοχής της σε μια θρησκευτική αίρεση, προσδίδοντας ένα ακόμα στοιχείο μυστηρίου στην υπόθεση.

Τα γεγονότα περιπλέκονται περαιτέρω όταν η Τζόζεφιν αναχωρεί με το πλοίο Δάντης, εκκινώντας μια σειρά από ανατριχιαστικά γεγονότα που κρατούν το πλήρωμα σε συνεχή ανησυχία. Η αναζήτηση του μυστηριώδους φορτίου και η αποκάλυψη του «αόρατου χεριού» που φαίνεται να τους ακολουθεί, οδηγεί σε μια αγωνιώδη κορύφωση που δοκιμάζει τα όρια της ανθρώπινης ψυχής.

“Το μυστικό είναι στις λεπτομέρειες”

Ποια ήταν η έμπνευση πίσω από τη δημιουργία του χαρακτήρα της Τζόζεφιν Χαρτ και πώς συνδέσατε το σκοτεινό παρελθόν της με την θρησκευτική αίρεση «Σύναξης της Αγνής Καρδιάς»;

Απ: Η ιδέα γεννήθηκε από κάποια βίντεο που είδα στο διαδίκτυο και αφορούσαν συνεντεύξεις ανθρώπων που ανήκαν σε διάφορες αιρέσεις στην Αμερική και πώς κατάφεραν να ξεφύγουν από αυτές και να ορθοποδήσουν στη ζωή. Μου φάνηκε ιδιαίτερα περίεργο που υπάρχουν ακόμη και σήμερα τέτοιες κοινότητες στο εξωτερικό, με φανατικούς οπαδούς. Με τα σημερινά δεδομένα, η διάδοση της πληροφορίας και οι ταχύτητες μετάδοσης της γνώσης είναι τρομακτικές. Δεν μπορούσα να φανταστώ τον αποκλεισμό και τον σκοταδισμό που επικρατούν. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν ακόμη και ένιωσα να με ιντριγκάρει μια τέτοια πρωταγωνίστρια. Όλες οι υπόλοιπες λεπτομέρειες της αίρεσης ήταν κατασκεύασμα της φαντασίας μου.

Η επιλογή του ονόματος «Δάντης» για το πλοίο φαίνεται να κρύβει συμβολισμό. Μπορείτε να μας εξηγήσετε την επιλογή αυτού του ονόματος και πώς συνδέεται με την υπόλοιπη ιστορία;

Απ: Όταν προσπαθούσα να αποφασίσω το όνομα του πλοίου, ήθελα να είναι κάτι που να βγάζει μυστήριο και ταυτόχρονα να ακούγεται δυσοίωνο. Σαν προάγγελος των σκοτεινών γεγονότων που θα λάβουν χώρα πάνω στο πλοίο. Να έχει ο αναγνώστης μια υποψία ότι τα πράγματα δεν θα κυλήσουν πολύ ομαλά. Τίποτα όμως δεν μου φαινόταν ταιριαστό. Τη λύση έδωσε ο σύζυγός μου, ο οποίος πρότεινε το «Δάντης» και το ερωτεύτηκα από την πρώτη στιγμή. Άλλωστε, «Η Κόλαση» του Δάντη είναι από τα πιο γνωστά και μακάβρια έργα της ιστορίας. Οπότε ένιωσα να ταιριάζει ακριβώς στην αίσθηση που ήθελα να δώσω.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας για την υπόθεση, ποιες ήταν οι μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετώπισαν ο επιθεωρητής Κλάιβ Άντερσον και η βοηθός του;

Απ: Οι προκλήσεις ήταν πολλές. Οι μάρτυρες δεν ήταν όλοι συνεργάσιμοι. Προς το τέλος του βιβλίου, μας αποκαλύπτεται ότι ο επιθεωρητής και η βοηθός του δεν είχαν όλα τα στοιχεία για να λύσουν το γρίφο της δολοφονίας. Κάποιοι δεν ήταν απόλυτα ειλικρινείς μαζί τους. Κάποιες καταθέσεις είχαν σαν κίνητρο την προκατάληψη και τον φόβο. Επίσης, το σκοτεινό παρελθόν της βασικής ύποπτης, της Τζόζεφιν Χαρτ, ήταν από μόνο του πρόκληση για τον ίδιο τον επιθεωρητή. Όλοι οι άνθρωποι θα ένιωθαν περιέργεια για την αίρεση και τα καλά κλειδωμένα μυστικά της. Ο χαρακτήρας της Χαρτ, κλειστή, καχύποπτη και εσωστρεφής ήταν μια πρόσθετη δυσκολία στην ανακριτική διαδικασία. Ακόμη, η έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων που κατονομάζουν τον δράστη. Ωστόσο,  πιστεύω πως ο αναγνώστης αντιλαμβάνεται ότι οι δύο πρωταγωνιστές αστυνομικοί έχουν πάθος για τη δουλειά τους και δεν θα τα παρατήσουν, μέχρι να φτάσουν στην άκρη του νήματος.

Τα ανατριχιαστικά γεγονότα που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του Δάντη συμβάλλουν στην ανάπτυξη του μυστηρίου. Πώς προσεγγίσατε την συγγραφή αυτών των σκηνών για να διατηρήσετε το ενδιαφέρον του αναγνώστη;

Απ: Η προσέγγισή μου είναι η εξής. Μου αρέσει να περιπλέκω τα πράγματα. Να βάζω σκηνές και γεγονότα, που φαινομενικά μοιάζουν ασύνδετα μεταξύ τους. Ουσιαστικά όμως συνδέονται απόλυτα και βγάζουν νόημα όταν όλα αποκαλύπτονται. Το μυστικό είναι στις λεπτομέρειες. Μπορεί να γίνει μία αναφορά σε κάτι, στις αρχικές σελίδες του βιβλίου, και να φαίνεται ασήμαντο, όμως να παίξει σημαντικό ρόλο στη συνέχεια της ιστορίας. Τότε ο αναγνώστης θα το θυμηθεί και θα πει «Το θυμάμαι αυτό! Μου φάνηκε τόσο μικρό τότε και κοίτα πώς έδεσε τελικά η ιστορία!». Εγώ σαν αναγνώστης ενθουσιάζομαι με αυτό το συναίσθημα και χαίρομαι να το χαρίζω απλόχερα και στους δικούς μου αναγνώστες.

Το μυστηριώδες φορτίο του Δάντης και το «αόρατο χέρι» που τους ακολουθεί αποτελούν κεντρικά στοιχεία της πλοκής. Χωρίς να αποκαλύψετε σημαντικά στοιχεία της ιστορίας, μπορείτε να μας δώσετε μια ιδέα για την έρευνα και την προετοιμασία που απαιτήθηκε για να ενσωματώσετε αυτά τα μυστήρια στο βιβλίο; 

Απ: Η έρευνα από τη δική μου μεριά ήταν περισσότερο επικεντρωμένη στα τεχνικά κομμάτια του πλοίου. Έπρεπε να μάθω πώς λέγεται το καθετί πάνω στο πλοίο, ποιες είναι οι δουλειές, ποια είναι τα πόστα, την καθημερινότητα των εργαζόμενων. Τέτοια πράγματα. Ήθελα να δώσω μία όσο το δυνατόν ακριβέστερη εικόνα για το τι συμβαίνει πάνω σε ένα εμπορικό πλοίο, από άποψη χώρου και ανθρώπινου δυναμικού. Όλα τα υπόλοιπα γεγονότα που διαδραματίζονται πάνω στο «Δάντης» είναι αποκύημα της ζωηρής φαντασίας μου! Και όσον αφορά το φορτίο, αλλά και τις σχέσεις που αναπτύσσονται μεταξύ των υπαλλήλων, όσο τα μακάβρια περιστατικά αυξάνονται. Αυτός ο μικρόκοσμος πάνω στο πλοίο, αποτελεί μια μικρογραφία της κοινωνίας, όπου ο καθένας αντιδρά διαφορετικά απέναντι στην αβεβαιότητα, στον κίνδυνο και στις δυσκολίες. Ο αναγνώστης βλέπει συμπεριφορές που του θυμίζουν πολύ τον πραγματικό κόσμο, γι’ αυτό πιστεύω πως το «Δάντης» είναι ένα μυθιστόρημα με το οποίο μπορεί εύκολα κανείς να ταυτιστεί.

 

*Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε στο χθεσινό φύλλο κυκλοφορίας της “Κ.Σ.”, 6/4/24

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!