Quantcast
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣΑΛΛΑ ΣΠΟΡ

Kέρκυρα: Πρεμιέρα του πανελλήνιου πρωταθλήματος Μπόουλινγκ 

Την ερχόμενη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2020, ανοίγει η αυλαία του Πανελλήνιου Ατομικού Πρωταθλήματος Μπόουλινγκ 2020-21, με τον 1ο Σταθμό της Προκριματικής Φάσης, που θα ολοκληρωθεί έως και την Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2020.

Οι αγώνες θα γίνουν κατά περιφέρεια και η Κέρκυρα θα φιλοξενήσει φιλοξενήσει  το διήμερο 12-13 Οκτωβρίου 2020, στο «Star Bowl Corfu», τη διοργάνωση της Ε΄Περιφέρειας-Δυτικής Ελλάδος.

Το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα 

Το Πανελλήνιο Ατομικό Πρωτάθλημα, της αγωνιστικής περιόδου 2020 – 2021 θα διεξαχθεί σε 7 Σταθμούς (Προκριματικοί Αγώνες).  Με σκοπό την προβολή και διάδοση του Αθλήματος, οι διοργανώσεις διεξάγονται σε διάφορες πόλεις. Ειδικά για την αγωνιστική περίοδο 2020 – 2021, θα διεξαχθούν στις ίδιες πόλεις που είχαν επιλεγεί και την αγωνιστική περίοδο 2019 – 2020: Στο “Royal Bowling” στην Αθήνα, στο “Mega Place Bowling” στα Χανιά Κρήτης, στο “Matrix Bowl” στη Λαμία, στο “Ten Pin Bowling” στη Θεσσαλονίκη και στο “Star Bowl Corfu” στην Κέρκυρα. Όλα τα Πανελλήνια Πρωταθλήματα της αγωνιστικής περιόδου 2020 – 2021 θα διεξαχθούν σύμφωνα με τα υγειονομικό πρωτόκολλο και  διεξάγονται σε αίθουσες οι οποίες διαθέτουν την απαραίτητη άδεια λειτουργίας αθλητικής εγκατάστασης. Τα Σωματεία αγωνίζονται στις Πανελλήνιες διοργανώσεις χωρίς διάκριση κατηγοριών.

 

Οι Αθλητές και οι Αθλήτριες αγωνίζονται στα Πανελλήνια Ατομικά Πρωταθλήματα στις κατηγορίες Ανδρών – Γυναικών (Α-Β) & Νέων Ηλικιών (Εφήβων-Νεανίδων/Παίδων-Κορασίδων). Οι επτά σταθμοί των Προκριματικών του Ατομικού Πρωταθλήματος  θα διεξαχθούν στις εξής ημερομηνίες: 1)12-18 Οκτωβρίου 2020, 2) 26 Οκτωβρίου -1 Νοεμβρίου 2020, 3) 9-15 Νοεμβρίου 2020, 4) 23-29 Νομεβρίου 2020, 5) 7-13 Δεκεμβρίου 2020, 6) 11-17 Ιανουαρίου 2021 & 7) 1-7 Φεβρουαρίου 2021. Η τελική φάση της Β΄κατηγορίας  θα πραγματοποιηθεί 26-28 Φεβρουαρίου 2021 & της Α΄κατηγορίας 5-7 Μαρτίου 2021. Οι προκριματικοί του Ομαδικού  στους Άνδρες 19-21 Φεβρουαρίου 2021 και στις Γυναίκες 9-11 Απριλίου 2021. Οι ημερομηνίες της τελικής φάσης του ομαδικού θα ανακοινωθούν από την ΕΓΟ.

Η ιστορία του Μπόουλινγκ 

Το bowling είναι ένα διασκεδαστικό και εύκολο παιχνίδι το οποίο απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες τα φύλλα και δεν απαιτεί ιδιαίτερη φυσική κατάσταση. Όσο και να φαίνεται μοντέρνο άθλημα έχει και αυτό τις ρίζες του στα βάθη των αιώνων. Διάφορες παραλλαγές έχουν ανακαλυφθεί ανά τους αιώνες σε πολλά σημεία της γης. Στα χρόνια του Καίσαρα, οι κάτοικοι των Άλπεων έπαιζαν μια πρώιμη εκδοχή του παιχνιδιού. Η σημερινή μορφή του παιχνιδιού για πρώτη φορά καταγράφεται σ’ ένα βιβλίο του 1200 για την πόλη του Λονδίνου, όπου έλαβε μέρος και το πρώτο παιχνίδι σε κλειστό χώρο το 1455. Τον 17ο αιώνα, το bowling ήταν πολύ δημοφιλές σπορ στις περισσότερες χώρες. Ο Ολλανδός ζωγράφος Jan Steen ζωγράφισε ένα πίνακα με αναπαράσταση bowling. Το bowling τότε ονομαζόταν «ΣΚΙΤΛΣ» και χρησιμοποιούσαν εννέα κορίνες αντί των σημερινών δέκα. Το 1936 παίρνει μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου σαν αγώνισμα επίδειξης. Το 1986 , ιδρύεται η ABC (American Bowling Congress) που βάζει σε τάξη προδιαγραφές μπαλών, διαδρόμων, κορίνων και θέτει ενιαίους κανόνες για όλη την Αμερική. Η πρώτη μπάλα από σκληρό πλαστικό εμφανίζεται το 1905. Το 1946 η εταιρία AMF τελειοποίησε τη μηχανή, που πλέον στήνει αυτόματα τις κορίνες, φτάνοντας το παιχνίδι στην σύγχρονη μορφή του. Πλέον το Bowling έχει πάρει τη θέση του στην παγκόσμια αθλητική οικογένεια και παίζεται από εκατομμύρια ανθρώπους σε πάνω από 90 χώρες του κόσμου. Έχει αναγνωριστεί σαν άθλημα αθλητικής δεξιοτεχνίας, από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή και είναι στον κατάλογο των υπό ένταξη αθλημάτων, στο αγωνιστικό πρόγραμμα των Ολυμπιάδων. Το bowling στην Ελλάδα έφτασε για πρώτη φορά το 1972 και παρουσιάστηκε σε μια αίθουσα του Apollon Palace στο Καβούρι.

Τι είναι το Μπόουλινγκ 

Είναι ένα άθλημα στο οποίο οι παίκτες προσπαθούν να κερδίσουν πόντους ρίχνοντας μια μπάλα μπόουλινγκ σε μία επίπεδη επιφάνεια, προκειμένου να ρίξουν κάτω αντικείμενα που ονομάζονται κορίνες.  Ο διεθνής όρος είναι pins. Ο ελληνικός όρος είναι κορίνες. Στην άκρη ενός διαδρόμου υπάρχουν 10 κορίνες στημένες σε τρίγωνο. Ο διάδρομος (μήκος 60 πόδια μετρώντας από την αρχή του, μέχρι την πρώτη κορίνα και πλάτος 103-104cm) συνήθως είναι ξύλινος ή συνθετικός με κάποιου τύπου επικάλυψη (συνήθως ελαιώδης) ώστε να κυλάει εύκολα η μπάλα που θα ρίξει ο παίκτης για να ρίξει κάτω αυτές τις κορίνες. Η τοποθέτηση των κορίνων γίνεται εδώ και πολλά χρόνια από αυτόματους μηχανισμούς και έτσι τοποθετούνται πάντοτε στην ίδια θέση. Η μπάλα που ρίχνει ο κάθε παίκτης έχει επάνω 3 τρύπες για να μπαίνουν ο αντίχειρας και ο δείκτης με το μεσαίο δάκτυλο. Έχει διαφορετικό βάρος ανάλογα με την ηλικία και το επίπεδο του παίκτη. Σκοπός του παιχνιδιού είναι να ρίξει ο παίκτης όλες τις κορίνες. Έχει δύο προσπάθειες να το καταφέρει και αυτός ο κύκλος λέγεται frame. Για να προχωρήσει το παιχνίδι από το ένα frame στο επόμενο, θα πρέπει όλοι οι παίκτες που ρίχνουν στον ίδιο διάδρομο να ολοκληρώσουν τις δύο προσπάθειές τους. Αν με την πρώτη προσπάθεια ο παίκτης ρίξει και τις 10 κορίνες, το χτύπημα λέγεται “strike” και λαμβάνει πρόσθετους πόντους σαν bonus. Αν ρίξει μερικές με την πρώτη προσπάθεια και ρίξει και τις υπόλοιπες με τη δεύτερη, το χτύπημα αποκαλείται “spare”. Σε κάθε περίπτωση του απονέμεται ένα ποσό πόντων το οποίο καταγράφεται σ’ έναν συγκεκριμένο πίνακα. Συνήθως ένα παιχνίδι ολοκληρώνεται μετά από 10 frames και ο παίκτης με τον μεγαλύτερο αριθμό πόντων είναι ο νικητής. Στο τέλος του 10ου frame ο κάθε παίκτης μπορεί να ρίξει δύο βολές για να κάνει strike ή μια βολή για να κάνει spare. 

Το μεγαλύτερο σκορ που μπορεί να πετύχει ένας παίκτης είναι 300. Για τους περισσότερους επαγγελματίες παίκτες ένα καλό σκορ είναι πάνω από 285. Οι απλοί παίκτες όταν φτάσουν το 250 είναι πανευτυχείς. 

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!