Quantcast
ΔΙΑΤΡΟΦΗΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ

Koυμ κουάτ: Το “χρυσό πορτοκάλι” των Κινέζων

Το κουμκουάτ ανήκει στο γένος Κιτρέα και στην οικογένεια ρυτοειδών (Rutaceae) (= εσπεριδοειδών (Hesperidaceae)) και περιλαμβάνει πέντε είδη αειθαλών θάμνων ή δέντρων.
Η καταγωγή του είναι από την Κίνα όπου το καλλιεργούσαν από το 12ο αιώνα, έφτασε δε να

Μαρία Πέζαρου MSc. Κλινική Διατροφολόγος Διαιτολόγος
ΣΑΜΑΡΑ 2 1oς όροφος, Λεωφόρος Αλεξάνδρας, Κέρκυρα Τ.Κ. 49100
Σταθερό:2661552168 Κινητό: 6986975006 email: pezaroumaria@hotmail.com

καλλιεργείται στην Ευρώπη στα μέσα του 19ου αιώνα ως καλλωπιστικό φυτό.Η ονομασία κουμκουάτ στα Κινέζικα σημαίνει χρυσό πορτοκάλι.

Το κουμκουάτ έχει ύψος που φτάνει τα 4 μέτρα και σήμερα καλλιεργείται στις εύκρατες και υποτροπικές περιοχές της γης για τον ομώνυμο καρπό της αλλά και ως διακοσμητικό φυτό.Στην Κίνα ο μικρός αυτός καρπός συμβολίζει την ευημερία και για το λόγο αυτό την παραμονή της δικής τους Πρωτοχρονιάς, συνηθίζουν να δωρίζουν κλαδιά με ώριμα κουμκουάτ. Στη χώρα μας, το κουμκουάτ έχει ταυτιστεί με την Κέρκυρα και τα παραδοσιακά τοπικά προϊόντα που φτιάχνονται από αυτό, όπως λικέρ, γλυκό του κουταλιού, μαρμελάδες κ.α. Σύμφωνα με την ιστορία, ο βρετανός γεωπόνος SidneyLouisWalterMerlin, που έδωσε το όνομά του και στη δημοφιλή ποικιλία πορτοκαλιών Μέρλιν, ήταν ο πρώτος που έφερε το κουμκουάτ στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Κέρκυρα το 1924, φυτεύοντας μερικά δενδρίλια στο κτήμα του στην περιοχή της Δασιάς. Ως έμπειρος επιστήμονας και ταξιδιώτης, ο Merlin πίστεψε στην επιχειρηματική δυναμική της καλλιέργειάς του και από τότε, το βορειοδυτικό τμήμα της Κέρκυρας, φιλοξενεί εκτεταμένες καλλιέργειες του φρούτου λόγω του ευνοϊκού εδάφους και του ήπιου κλίματος της περιοχής.
Το χρώμα του είναι πορτοκαλί ή πορτοκαλοκίτρινο και η φλούδα του καρπού είναι αρωματική και έχει γλυκιά γεύση.Η σάρκα του καρπού δεν είναι ιδιαίτερα χυμώδης και η γεύση της είναι λίγο όξινη και γλυκιά.
Στην Ελλάδα καλλιεργείται κυρίως στην Κέρκυρα και στα άλλα Ιόνια νησιά το είδος μαργαρίτα για τον καρπό του, που χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική, γίνεται γλυκό του κουταλιού και λικέρ. Ανθίζει στα μέσα του καλοκαιριού και ο πολλαπλασιασμός αλλά και η καλλιέργειά του είναι ίδια όπως τα άλλα εσπεριδοειδή. Μια μερίδα φρούτου είναι 4-5 τεμάχια κουμκουάτ.
Τα κουμκουάτ περιέχουν λίγες θερμίδες: 100 γραμμάρια φρέσκου φρούτου παρέχουν μόνο 71 θερμίδες και είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά όπως:
 αντιοξειδωτικές βιταμίνες (Α, C και Ε)
 βιταμίνες Β (θειαμίνη, νιασίνη, πυριδοξίνη, φολικό και παντοθενικό οξύ)
 φλαβονοειδή αντιοξειδωτικά όπως καροτένια, λουτεΐνη, ζεαξανθίνη και τανίνες
 μέταλλα όπως ασβέστιο, χαλκό, κάλιο, μαγγάνιο, σίδηρο, σελήνιο και ψευδάργυρο
 φυτικές ίνες και πρωτεΐνες
Ας δούμε λοιπόν πως μπορούμε να καταναλώσουμε μέσα στην ημέρα ένα τόσο ξεχωριστό φρούτο έτσι ώστε να εμπλουτίσουμε την διατροφή μας, με τα ευεργετικά του συστατικά.
Ως σνακ: Μπορούμε να καταναλώσουμε τα κουμκουάτ, ως φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα ενδιάμεσα από τα κυρίως γεύματα
Μέσα στη σαλάτα: Αν θέλουμε να αναβαθμίσουμε την σαλάτα μας, μπορούμε να προσθέσουμε μερικά φρέσκα κουμκουάτ στο μπολ με τα λαχανικά μας
Μέσα στις συνταγές μας: Αν είμαστε τολμηροί μπορούμε να δοκιμάσουμε νέες ευφάνταστες συνταγές με κουμκουάτ, για να εξελίξουμε τις γευστικές μας εμπειρίες. Ταιριάζει τέλεια με ψάρι, κοτόπουλο αλλά και κόκκινο κρέας.
Ως γλυκό του κουταλιού ή μαρμελάδα: Μπορούμε να προσθέσουμε ένα κουταλάκι του γλυκού κουμκουάτ στο γιαούρτι μας. Με αυτό τον τρόπο ικανοποιούμε και την ανάγκη μας για γλυκό κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Στο ποτό μας: Γιατί να μην απολαύσουμε ένα δροσιστικό κοκτέιλ από το λικέρ κουμκουάτ με αρώματα από τον τόπο μας;

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Lou, S.N., et al., Drying effect on flavonoid composition and antioxidant activity of immature kumquat. Food Chem, 2015. 171: p. 356-63.
Lou, S.N. and C.T. Ho, Phenolic compounds and biological activities of small-size citrus: Kumquat and calamondin. J Food Drug Anal, 2017. 25(1): p. 162-175.
Τονι, Νζειμ. «Κουμκουάτ ιδιότητες και θρεπτική αξία – myDiatrofi». www.mydiatrofi.gr. Ανακτήθηκε στις 17 Ιουλίου 2020.
USDA Food Composition Databases, Kumquat raw

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!