O κουρκουμάς στη διατροφή μας
Ο κουρκουμάς είναι ένα μπαχαρικό που προέρχεται από το φυτό κουρκούμη (turmeric). Χρησιμοποιείται συνήθως στην ασιατική κουζίνα.Ο κουρκουμάς θεωρείται το πιο αποτελεσματικό
συμπλήρωμα διατροφής στον κόσμο. Υπάρχουν πολλές επιστημονικές μελέτες υψηλής ποιότητας, οι οποίες δείχνουν, ότι ο κουρκουμάς έχει σημαντικά οφέλη για το σώμα και το μυαλό του ανθρώπου.Είναι φτηνό, μαλακό στην γεύση, και ωφελεί όλον τον οργανισμό. Προσθέτοντας τον κουρκουμά στην διατροφή μας κάνουμε ένα από τα καλύτερα πράγματα για την υγεία μας.Το συγκεκριμένο μπαχαρικό περιέχει βιταμίνες Βιταμίνη Ε, Βιταμίνη C, Νιασίνη (Β3), Παντοθενικό Οξύ (Β5) καθώς και Μέταλλα & Ιχνοστοιχεία όπως το Νάτριο, το Κάλιο, το Ασβέστιο, ο Σίδηρος, το Μαγνήσιο.
Ο κουρκουμάς έχει φυσικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Βοηθάει τον οργανισμό να καταπολεμήσει τους “ξένους εισβολείς” και παίζει ρόλο στην αποκατάσταση των ζημιών. Χωρίς φλεγμονή, τα παθογόνα βακτήρια θα μπορούσαν εύκολα να πλημμυρίσουν τον οργανισμό και να επιφέρουν τον θάνατο.
Ο κουρκουμάς αυξάνει δραματικά την αντιοξειδωτική ικανότητα του οργανισμού. Η οξειδωτική βλάβη πιστεύεται ότι είναι ένας από τους μηχανισμούς πίσω από τη γήρανση και από την εκδήλωση πολλών ασθενειών. Αφορά τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες είναι ιδιαίτερα αντιδραστικά μόρια με ασύζευκτα ηλεκτρόνια. Οι ελεύθερες ρίζες έχουν την τάση να αντιδρούν σε σημαντικές οργανικές ουσίες, όπως τα λιπαρά οξέα, οι πρωτεΐνες και το DNA.
Ο κουρκουμάς ενισχύει το νευροτροφικό παράγοντα στον εγκέφαλο, που συνδέεται με βελτιωμένη λειτουργία του εγκεφάλου και με χαμηλότερο κίνδυνο παθήσεων του εγκεφάλου. Παλαιότερα πίστευαν ότι οι εγκεφαλικοί νευρώνες δεν ήταν σε θέση να διαιρούνται και να πολλαπλασιάζονται μετά την πρώιμη παιδική ηλικία. Ωστόσο, είναι πλέον γνωστό ότι αυτό δεν ισχύει. Οι εγκεφαλικοί νευρώνες είναι ικανοί να σχηματίζουν νέες συνδέσεις, αλλά σε ορισμένες μόνο περιοχές του εγκεφάλου, ενώ μπορούν επίσης να πολλαπλασιάζονται και να αυξάνονται σε αριθμό.
Στην Οστεοαρθρίτιδα, αρκετές είναι οι έρευνες που δείχνουν ότι ο κουρκουμάς είτε μόνος του είτε σε συνδυασμό με άλλα βότανα μπορεί να βοηθήσει στην οστεοαρθρίτιδα. Ακόμα, έχει παρατηρηθεί ότι ο κουρκουμάς μειώνει τον πόνο και βελτιώνει την κίνηση σε άτομα με οστεοαρθρίτιδα. Πολλοί ασθενείς παρατηρούν βελτίωση στο περπάτημα και κατά το ανέβασμα σκάλας. Σε κάποιες έρευνες μάλιστα ο κουρκουμάς λειτούργησε το ίδιο καλά με κάποια φάρμακα.
Για όσους έχουν αυξημένη χοληστερίνη, Η κουρκουμίνη μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα χοληστερίνης, καθώς βοηθάει στη μείωση της κακής “LDL” χοληστερίνης και εμποδίζει την οξείδωσή της, προλαμβάνοντας έτσι το σχηματισμό της πλάκας στις αρτηρίες.
Ακόμα και στον υψηλό πυρετό,η κουρκουμίνη, η δραστική ουσία του κουρκουμά φαίνεται να μειώνει τα συμπτώματα του υψηλού πυρετού, όπως συμφόρηση μύτης, κνησμός, καταρροή κ.ά.
Προστατεύει και το ήπαρ,γιατί ο κουρκουμάς ως ισχυρό αντιοξειδωτικό, φαίνεται να προστατεύει το συκώτι από τις βλαβερές τοξίνες.
Βελτιώνει την καλή λειτουργία του εντέρου. Ο κουρκουμάς συμβάλλει στην ομαλή πέψη χάρη στις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του. Όμως το μπαχαρικό αυτό διερευνάται ακόμα και για την συνεισφορά του στο σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.
Στην ασθένεια Alzheimer, η κατανάλωση κουρκουμίνης συνδέθηκε με βελτίωση των γνωστικών λειτουργιών αλλά και καθυστερημένη φθορά των νευρώνων σε ασθενείς. Στην νόσο Parkinson, η θετική επίδραση της κουρκουμίνης οφείλεται στην προστασία που παρέχει στους ντοπαμινεργικούς νευρώνες της μέλαινας ουσίας του εγκεφάλου, των οποίων η καταστροφή οδηγεί στην νόσο. Παράλληλα, η κουρκουμίνη έχει συσχετιστεί με αναστολή της προόδου της σκλήρυνσης κατά πλάκας μέσω διάφορων μηχανισμών.
Σύμφωνα με τα παραπάνω αξίζει να μπει στην κουζίνα σας και να χρησιμοποιηθεί στην μαγειρική για να φροντίσει όλα τα μέλη της οικογένειας σας.
Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.
Ακολουθήστε μας στο Google NewsΑκολουθήστε μας στο Instagram
Ακολουθήστε μας στο twitter
Ακολουθήστε μας στο Facebook