Quantcast
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣΜΠΑΣΚΕΤ

Σε πένθος το Ελληνικό μπάσκετ για την Δ.Ζαπονίδου

“Έφυγε” η Πρώτη Αρχηγός της Εθνικής Γυναικών. Μαχήτρια στη ζωή & τα γήπεδα τα δύσκολα χρόνια

Σε πένθος το ελληνικό μπάσκετ, μετά την απώλεια της Δήμητρας Ζαπονίδου, η οποία ”έφυγε” από την ζωή την Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2024, στα 88 της χρόνια. Ήταν η πρώτη αρχηγός της Εθνικής μπάσκετ Γυναικών. Διέπρεψε σαν αθλήτρια του Πανιώνιου και με τον οποίο κατέκτησε το 1951 το γυναικείο Πρωτάθλημα Αθηνών-Πειραιώς. Αργότερα αγωνίστηκε και στην Α.Ε. Αμπελοκήπων Αθηνών. Η Δήμητρα Ζαπονίδου κατάφερε να διακριθεί, παρά τις δύσκολες συνθήκες που ζούσε. Έραψε μόνη της το πρώτο της σορτσάκι και παράλληλα με τη μεγάλη της αγάπη, το μπάσκετ, δούλευε σε εργοστάσιο για να βοηθά την οικογένεια της. Για την απώλεια της εξέδωσε ανακοίνωση ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αμειβομένων Καλαθοσφαιριστών-τριών.

Η Δήμητρα Ζαπονίδου

Γεννήθηκε το 1936 στην Αθήνα. Διεθνής πρωταθλήτρια της καλαθοσφαίρισης. Διέπρεψε σαν αθλήτρια του Πανιώνιου Γυμναστικού Συλλόγου Σμύρνης με τον οποίο κατέκτησε το 1951 το γυναικείο Πρωτάθλημα Αθηνών-Πειραιώς ως πρώτη και αήττητη ομάδα της κατηγορίας. Η τελική φάση της διοργάνωσης διεξήχθη από τις 16 Ιουλίου έως τις 6 Αυγούστου 1951 στο Γυμναστήριο του Σπόρτινγκ. Εκτός από τον Πανιώνιο, έλαβαν μέρος οι εξής ομάδες: Σπόρτινγκ, Παναθηναϊκός, ΑΕΚ, Ολυμπιακός, Αρμενική Αθηνών και Πειραϊκός Σύνδεσμος.) Αργότερα, διαλύθηκε η γυναικεία ομάδα του Πανιωνίου και  αγωνίστηκε στην Α.Ε. Αμπελοκήπων Αθηνών. Από τις καλύτερες καλαθοσφαιρίστριες και σκόρερ που είχε, την δεκαετία του 50 συμμετέχοντας, έλλειψη πανελλήνιου πρωταθλήματος, στο πρωτάθλημα Αθηνών-Πειραιώς.  Με την Εθνική Ελλάδος αγωνίστηκε στον πρώτο επίσημο αγώνα στην ιστορία της στις 15 Απριλίου 1958, στην νίκη επί του Λιβάνου με 68-32 όπου σημείωσε 14 πόντους Συμμετείχε στη βασική πεντάδα την επόμενη ημέρα στο αγώνα Μεικτή Αθηνών – Μεικτή Βηρυτού, που στην ουσία ήταν οι ίδιες ομάδες με τον αγώνα των Εθνικών ομάδων όπου σημείωσε πάλι 16 πόντους.

Το μπάσκετ ήταν η ζωή της

Η Δήμητρα Ζαπονίδου σε συνέντευξη, που είχε δώσει στις 18/11/2019 στην Λιάνα Μαστάθη & είχε δημοσιευθεί στο LIFO αναφέρθηκε στις δύσκολες συνθήκες ζωής της και τον “έρωτά” της με το μπάσκετ. Μεταξύ άλλων είπε : “Ήμασταν τρεις αδελφές. Είχαμε αφήσει το σχολείο, δύσκολα χρόνια, φτώχεια, έπρεπε να δουλέψουμε. Είχαμε πάει σε ένα εργοστάσιο με είδη γυναικεία, πάνω από τις μηχανές ήμασταν όλη μέρα, 8-5. Έφευγα από το εργοστάσιο 5 η ώρα, με το σορτσάκι στην τσάντα, γιατί στις 6 είχα προπόνηση. Πήγαινα από του Χαροκόπου στη Ν. Σμύρνη με τα πόδια και δεν διαμαρτυρήθηκα ποτέ! Δέκα χρόνια δεν είπα «κουράστηκα».Καμιά φορά βλέπω στην τηλεόραση τους παίκτες που μιλάνε για προβλήματα στο μπάσκετ τώρα. Προβλήματα; Τότε να δεις. Δέκα χρόνια δεν ζήτησα ούτε ένα ποτήρι γάλα. Ούτε τα ναύλα δεν μου έδιναν. Τίποτα. Παπούτσια ελβιέλα και τα φορούσα χωρίς κάλτσες. Τι να πω στη μάνα μου; Δώσ’ μου λεφτά να πάρω κάλτσες; Κάλτσες έβαλα με την Εθνική, όταν μου έδωσαν τη στολή. Ξέρεις γιατί με αγάπησε ο κόσμος; Όχι μόνο για το μπάσκετ αλλά και γιατί τη μύτη μου την είχα κάτω από τα παπούτσια μου. Τότε όλοι έλεγαν «πάμε στο γήπεδο να δούμε τη Ζαπονίδου». Με το μπάσκετ ήμουν ερωτευμένη. Έπειτα, κοίταξε να δεις, το ταλέντο δεν φτάνει, θέλει δουλειά. Τελείωνα την προπόνηση και καθόμουν, δεν έφευγα. Έπαιζα με τα αγόρια μέχρι να κλείσει το γήπεδο. Δεν είχα τίποτε άλλο. Τι να σου πω; Όλη μου η ζωή ήταν το μπάσκετ. Πήγαινα κι έβλεπα άλλες ομάδες αντρών για να μαθαίνω”.

Η Ανακοίνωση του ΠΣΑΚΚ

Σε πένθος το ελληνικό μπάσκετ. Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αμειβομένων Καλαθοσφαιριστών-τριών εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια για την «απώλεια» της Δήμητρας Ζαπονίδου.

Η πρώτη αρχηγός της εθνικής μας ομάδας, δεν είναι πια μαζί μας και το ελληνικό μπάσκετ έγινε πιο «φτωχό». Θα θυμόμαστε με αγάπη τα τρυφερά της λόγια για το μπάσκετ και τη ζωή και θα συνεχίσουμε να διαβάζουμε τις σελίδες της ιστορίας του ελληνικού μπάσκετ με πρωταγωνίστρια την ίδια…

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!