Quantcast
ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΕΝΑ

“Στην Κουζίνα με τη Ελενα”: Σαραγλί με καρύδι

Σήμερα, θα φτιάξουμε σαραγλί, ένα από τα πιο λαχταριστά σιροπιαστά γλυκά που υπάρχουν.

Αυτά τα τραγανά σαραγλάκια, με τον Ανατολίτικο τους χαρακτήρα, μυρίζουν βούτυρο και γεμίζουν το στόμα με μια ανατολίτικη

εκρηκτικότητα. Αυτό το γλυκό είναι πραγματικά ό,τι πρέπει για να φτιάξεις εύκολα στο σπίτι! Έχει πλούσια φύλλα κρούστας που μυρίζουν το υπέροχο άρωμα του βουτύρου και κρύβουν μέσα τους έναν κόσμο γεμάτο ξηρούς καρπούς, δίνοντας μια ευχάριστη αίσθηση σε κάθε δαγκωνιά. Στην γέμιση μπορείς να βάλεις ότι ξηρό καρπό θέλεις. Έτσι, αφήνεις τη δημιουργικότητά σου να οδηγήσει και να δημιουργήσεις το σαραγλί που θα ικανοποιήσει πλήρως τις προτιμήσεις σου!

 
 

ΥΛΙΚΑ 

1 πακέτο φύλλα κρούστας(450γρ)

300γρ βούτυρο

300γρ καρύδι τριμμένο

1 κουτ γλυκού κανέλα

1/2 κουτ γλυκού γαρίφαλο

 

ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ 

450γρ ζάχαρη

250ml νερό

1 ξυλάκι κανέλας

5-6 καρφάκια γαρύφαλλο

3-4 Φλούδες λεμόνι

1 κουτ σούπας μέλι

1 κουτ γλυκού χυμό λεμόνι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ 

Σε μία κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό, το ξυλάκι κανέλας, τα γαρίφαλα και τις φλούδες από το λεμόνι. Μεταφέρουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και βράζουμε περίπου 8-10 λεπτά μέχρι να λιώσει τελείως η ζάχαρη. Αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Ρίχνουμε το μέλι ,τον χυμό λεμονιού, ανακατεύουμε και αφήνουμε να κρυώσει.

ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΡΑΓΛΙ

Λιώνουμε σε ένα κατσαρολάκι το βούτυρο .Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το τριμμένο καρύδι με το γαρύφαλλο και την κανέλα.

Παίρνουμε ένα φύλλο, το απλώνουμε στον πάγκο εργασίας και το βουτυρώνουμε με ένα πινέλο. Απλώνουμε λίγη από τη γέμιση σε όλη την επιφάνεια του. Βάζουμε 2 ξυλάκια (από καλαμάκι) στη μέση του φύλλου και τα διπλώνουμε στη μέση αφήνοντας 2 δάχτυλα κενό στην άκρη του. Τυλίγουμε σε ρολό όχι όμως πολύ σφιχτό. Σουρώνουμε με τα χέρια τις άκρες, πιέζοντας τις άκρες προς το κέντρο, και αφαιρούμε τα ξυλάκια. Βουτυρώνουμε ένα ταψί 25×32εκ. και βάζουμε μέσα το σαραγλί. Βουτυρώνουμε με το πινέλο από πάνω αμέσως για να μην ξεραθούν τα φύλλα. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να γεμίσει το ταψί. Στο τέλος περιχύνουμε το βούτυρο που περισσέψε πάνω απο τα σαραγλάκια. Κόβουμε σε κομμάτια.
Ψήνουμε το σαραγλί σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς για 60-70 λεπτά μέχρι να γίνει το φύλλο τραγανό και χρυσαφένιο.

Βγάζουμε από τον φούρνο και ρίχνουμε το κρύο σιρόπι στα καυτά σαραγλί.

Αφήνουμε 30-40 λεπτά να απορροφήσει το σιρόπι.

Πασπαλίζουμε με τριμμένο καρύδι.

*elenascooks.gr, @xondrogianni_elena (Instagram), Αρθρογράφος στην «Κ.Σ.»

**δημοσιεύθηκε στο φύλλο  28ης -3- 2024 της εφημερίδας “Η Κέρκυρα Σήμερα” στη στήλη “Στην Κουζίνα με τη Ελενα”

 

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!