Quantcast
ΔΙΑΤΡΟΦΗΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ

Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών και αντίσταση στην ινσουλίνη

Το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (PCOS) είναι μια συχνή ορμονική διαταραχή, η οποία επηρεάζει περίπου το 5-10% του γυναικείου πληθυσμού που βρίσκεται στην αναπαραγωγική ηλικία.

Τα κλινικά χαρακτηριστικά του συνδρόμου είναι περίσσεια ανδρογόνων, δυσλειτουργία των ωοθηκών και υπογονιμότητα. Συχνό φαινόμενο επίσης, είναι η παρουσία αντίστασης στην ινσουλίνη, η οποία έχει συσχετιστεί με αύξηση της παραγωγής ανδρογόνων, που παράγονται στα λιποκύτταρα.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΛΗ

Χαρακτηριστικό εύρημα στις γυναίκες που παρουσιάζουν σημαντική αντίσταση στην ινσουλίνη είναι η μελαχρωματική ακάνθωση (πτυχές του δέρματος στον λαιμό, στις μασχάλες, στο στήθος και στην μηροβουβωνική περιοχή, που είναι πιο σκληρές και σκούρες σε χρώμα απ’το υπόλοιπο σώμα. 

Ο συνδυασμός ινσουλινοαντίστασης και κοιλιακής παχυσαρκίας είναι αυτός που οδηγεί σε αύξηση του κινδύνου εμφάνισης μεταβολικού συνδρόμου και σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, όπως και διαβήτη κύησης.

Λόγω της εξαιρετικά μεγάλης συχνότητας της ινσουλινοαντίστασης, συστήνεται η καμπύλη σακχάρου για την έγκαιρη διάγνωση αλλά και την πρόληψη.

Τα συμπτώματα του συνδρόμου PCOS μπορούν να ελεγχθούν  χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό αλλαγών στον τρόπο ζωής.

Αρχικά θα πρέπει να μιλήσετε με τον γυναικολόγο σας σχετικά με το αν χρειάζεται φαρμακευτική αγωγή. Στη συνέχεια η βελτίωση της διατροφής και της φυσική σας δραστηριότητας αποτελούν το κλειδί για να βοηθήσετε το σώμα σας να διαχειριστεί τα συμπτώματα του Συνδρόμου.

Η διατροφή θα πρέπει να βασιστεί στις αρχές της διατροφής για την πρόληψη του σακχαρώδους διαβήτη σε συνδυασμό με απώλεια βάρους όταν κρίνεται απαραίτητο.

Μια τέτοια διατροφή, περιλαμβάνει  συχνά και ισορροπημένα γεύματα έτσι ώστε να περιορίζεται η αντίσταση στην ινσουλίνη και να επιτυγχάνονται πιο σταθερά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Περιλαμβάνει επίσης τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, φρούτα και λαχανικά, πλούσια σε φυτικές ίνες. Επίσης,  όσπρια, βρώμη , δημητριακά ολικής αλέσεως, αποτελούν μια καλή επιλογή αμυλούχων τροφίμων με αργή απορρόφηση της γλυκόζης. 

Τέλος, η πρωτείνη (κοτόπουλο, γαλακτοκομικά, κρέας) και τα καλά λιπαρά όπως έιναι το ελαιόλαδο, οι ξηροί καρποί, το αβοκάντο κτλ., αποτελούν μια εξαιρετική επιλογή αφού δεν επηρεάζουν την συγκέντρωση της γλυκόζης στο αίμα.

 Άλλα τρόφιμα που μπορεί να βοηθήσουν στα συμπτώματα του συνδρόμου είναι:

  1. Το σπανάκι και άλλα φυλλώδη λαχανικά με σκούρο πράσινο χρώμα
  2. Τα σκούρα κόκκινα φρούτα, όπως κόκκινα σταφύλια, μούρα και κεράσια.
  3. Το μπρόκολο και το κουνουπίδι
  4. Οι ξηροί καρποί, το κουκουνάρι, τα καρύδια και τα αμύγδαλα.
  5. Η μαύρη σοκολάτα (με μέτρο)
  6. Τα μπαχαρικά, όπως ο κουρκουμάς και η κανέλα.
  7. Φυσικά το νερό και η σωστή ενυδάτωση.

Τέλος, η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας (μέτριας έντασης αερόβια άσκηση για τουλάχιστον 30 λεπτά, 5 φορές την εβδομάδα) και η μείωση του χρόνου που δαπανάτε σε καθιστικές συμπεριφορές (πχ τηλεόραση, υπολογιστής κτλ ) μπορούν να ενισχύσουν σημαντικά την απώλεια βάρους, τη βελτίωση του μεταβολισμού της γλυκόζης και των λιπιδίων, να ενισχύσουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη, καθώς και να μειώσουν τα συμπτώματα του συνδρόμου.

  

*Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος, Coach υγείας ευεξίας άσκησης και μακροβιότητας, Αρθρογράφος στην «Κ.Σ.», startdiet

Στ. Δεσύλλα 12 Τηλ: 2661020882, Κιν: 6944217235

 

** δημοσιεύθηκε στο φύλλο 6ης-3-2024  της εφημερίδας “Η Κέρκυρα Σήμερα”

 

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!