Quantcast
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣΜΠΑΣΚΕΤ

Έφυγε απο τη ζωή ένας θρύλος του κερκυραϊκού μπάσκετ

Έφυγε σήμερα από τη ζωή, σε ηλικία 86 ετών, ένας θρύλος του κερκυραϊκού μπάσκετ, ο Χριστόφορος Κρητικός. Υπήρξε από τους πρωτομάστορες του «μπασκετικού οικοδομήματος» στο νησί και εμβληματικός αρχηγός των ομάδων μπάσκετ Προσκόπων, της Πανεργατικής, του ΝΑΟΚ και του Κερκυραϊκού ΓΣ. Ήταν ο πρώτος Έλληνας, που αγωνίστηκε στο εξωτερικό και ο πρώτος Έλληνας καλαθοσφαιριστής, που πήρε μέρος σε Ολυμπιακούς αγώνες, το 1964 στο Τόκιο,  ως αρχηγός της Εθνικής ομάδας μπάσκετ της Νοτίου Αφρικής. Η κηδεία του εκλιπόντος θα πραγματοποιηθεί στις 16.00 της Τετάρτης (31/3) στον Άγιο Σπυρίδωνα Κωτσέλα.

Ο Χριστόφορος Κρητικός

Γεννήθηκε το 1935 στην Κέρκυρα  και από πολύ μικρή ηλικία συμμετείχε στην ομάδα μπάσκετ των Προσκόπων. Σύμφωνα με τον γραπτό τύπο εκείνης της εποχής, ήταν ο βασικός άξονας (μαζί με τον αδελφό του Γιώργο και τον Φώτη Χειμαριό) της μεγάλης επανάστασης του κερκυραϊκού μπάσκετ και στην μεγάλη αλλαγή του τρόπου παιχνιδιού του. Αρχηγός στην αξεπέραστη ομάδα μπάσκετ των Προσκόπων Κέρκυρας περιόδου 1954 – 1955 Αρχηγός στην ομάδα φαινόμενο της Πανεργατικής που σάρωσε τα πάντα στο πέρασμα της περιόδου 1955 – 1957

Αρχηγός στην ομάδα του ΝΑΟΚ περιόδου 1958

Αρχηγός στην πρώτη μεγάλη προσπάθεια ένωσης των δυνάμεων του κερκυραϊκου μπάσκετ υπό την σκέπη του Κερκυραϊκού Γυμναστικού Συλλόγου το 1959

Επίσης αγωνίστηκε κατά την διετία που υπηρέτησε την στρατιωτική θητεία 1960-1961 στην ομάδα του Ολυμπιακού Βόλου με τεράστια επιτυχία!

” ΜΙΑ ΚΑΡΙΕΡΑ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥ ΟΝΕΙΡΟΥ”

Ο Χριστόφορος Κρητικός είναι ο πρώτος Κερκυραίος καλαθοσφαιριστής που αγωνίστηκε στο εξωτερικό, και συγκεκριμένα στο επαγγελματικό πρωτάθλημα της Νοτίου Αφρικής. Ένα από τα καλύτερα πρωταθλήματα εκείνη την εποχή καθώς αποτελούσε πόλο έλξης για επαγγελματίες παίκτες απ όλο τον κόσμο λόγο της οικονομικής του ευμάρειας! Τα απίστευτα επιτεύγματα του συνοπτικά.

Αγωνίστηκε 13 χρόνια στο πρωτάθλημα της Ν.Αφρικής1962-1974

Αναδείχθηκε 6 φορές πρωταθλητής

4 φορές πρώτος σκόρερ της περιφέρειας

2 φορές πρώτος σκόρερ του Νοτιοαφρικανικού πρωταθλήματος

9 φορές συμμετοχή στο all star game του πρωταθλήματος.

Επίσης αρχηγός στην εθνική ομάδα μπάσκετ της Νοτίου Αφρικής στους Ολυμπιακούς αγώνες του Τόκιο το 1964.

 

 

 

 

 

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!