Quantcast
SLIDERΚΟΙΝΩΝΙΑΤΟΠΙΚΑ

Ακυρώθηκε η παραχώρηση του δημοτικού καϊκιού για το Βίδο στη ΚΑΠΟΔΙΑΝ

Την παραχώρηση του δημοτικού καϊκιού στην Αναπτυξιακή του Επιχείρηση για δέκα χρόνια, όπως είχε αποφασίσει η Οικονομική Επιτροπή του Κεντρικού Δήμου, ακύρωσε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Δυτικής Ελλάδας Πελοποννήσου και Ιονίου, ύστερα από την προσφυγή έξι δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης. Προκειται για το δημοτικό καΐκι που αναμενόταν να εκτελεί τα δρομολόγια από και προς το βίδο.

Ένας από τους λόγους της ακύρωσης της απόφασης είναι και το γεγονός ότι αυτή ελήφθη από την Οικονομική Επιτροπή και όχι από το Δημοτικό Συμβούλιο ενώ σε άλλο σημείο, αναφέρεται “οι Αναπτυξιακοί Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι ανώνυμες εταιρείες ειδικού σκοπού των ΟΤΑ, οι οποίες λειτουργούν υπέρ του δημοσίου συμφέροντος αλλά δεν θεωρούνται κοινωφελείς επιχειρήσεις, ως εκ τούτου ο Δήμος δεν μπορεί να προβεί σε παραχώρηση περιουσιακού του στοιχείου”

Ολόκληρη η απόφαση της Αποκεντρωμένης

Αφού σκεφθήκαμε ότι

Επειδή με την υπ ́ αριθμ. 12-5/03-05-2023 (ΑΔΑ: ΨΧΜΖ46ΜΓ2Α-Ψ7Η) απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων, αποφασίστηκε η παραχώρηση του δημοτικού σκάφους ̈Άγιος Στέφασνος ̈Ν.Κ.250 στην Καποδιστριακή Αναπτυξιακή Α.Ε.(…).

Επειδή σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 2 του Ν. 4674/2020 « Οι Αναπτυξιακοί Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (εφεξής «Αναπτυξιακοί Οργανισμοί») είναι ανώνυμες εταιρείες ειδικού σκοπού των ΟΤΑ, οι οποίες λειτουργούν υπέρ του δημοσίου συμφέροντος. Σκοπός των Αναπτυξιακών Οργανισμών είναι, ιδίως: α) η από κοινού με τους ΟΤΑ εφαρμογή της αναπτυξιακής πολιτικής προς όφελος των τοπικών κοινωνιών, β) η ενίσχυση της διοικητικής και τεχνικής επάρκειας των ΟΤΑ, μέσω της επιστημονικής, συμβουλευτικής και τεχνικής υποστήριξης, γ) η ωρίμανση και εκτέλεση έργων υποδομής, δ) η υλοποίηση δράσεων και έργων που εντάσσονται στους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης της Ατζέντας 2030 του ΟΗΕ, ε) η εκτέλεση έργων και η παροχή υπηρεσιών ψηφιακής σύγκλισης, στ) η εν γένει υποστήριξη των ΟΤΑ στην υλοποίηση αυτοδιοικητικών αρμοδιοτήτων και ζ) η προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης, η συμμετοχή τους σε αντίστοιχα προγράμματα και η εφαρμογή των σχετικών πολιτικών. Η περιοχή παρέμβασης των Αναπτυξιακών Οργανισμών καθορίζεται με το οικείο καταστατικό.» (…)Στο μετοχικό κεφάλαιο των Αναπτυξιακών Οργανισμών μετέχουν είτε περισσότεροι του ενός Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης ή/και Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων, είτε τουλάχιστον ένας Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης ή μία Περιφερειακή Ένωση Δήμων και τουλάχιστον ένα από τα εξής: Περιφερειακά Ταμεία Ανάπτυξης, Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος, Ένωση Περιφερειών Ελλάδος, Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης, δίκτυα και σύνδεσμοι Δήμων, υπό την προϋπόθεση ότι οι Ο.Τ.Α. και οι Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων κατέχουν την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου, αποκλειομένης σε κάθε περίπτωση της συμμετοχής ιδιωτών .»(….) Η λειτουργία των Αναπτυξιακών Οργανισμών διέπεται από το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των ανωνύμων εταιρειών και η εποπτεία τους ασκείται με βάση τις διατάξεις του ν. 4548/2018 (Α ́ 104), υπό την επιφύλαξη ειδικότερων διατάξεων».

Επειδή στην προκειμένη περίπτωση με την ελεγχόμενη απόφαση η Οικονομική Επιτροπή του Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων εγκρίνει την δωρεάν παραχώρηση χρήσης του Δημοτικού σκάφους ̈Άγιος Στέφανος ̈ Ν.Κ. 250 στην Καποδιστριακή Αναπτυξιακή ΑΕ με σκοπό την εκμετάλλευση του για τη διενέργεια δρομολογίου Κέρκυρα-Βίδος για χρονική περίοδο (10) ετών κατά επίκληση των διατάξεων της παρ, 1 του άρθρου 40 του Ν.4735/20 σύμφωνα με τις οποίες « η Οικονομική Επιτροπής την παραχώρηση εγκαταστάσεων, εξοπλισμού και μέσων προς τις κοινωφελείς επιχειρήσεις, κατά την παρ. 4 του άρθρου 259 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων».

Επειδή οι Αναπτυξιακοί Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (εφεξής «Αναπτυξιακοί Οργανισμοί») είναι ανώνυμες εταιρείες ειδικού σκοπού των ΟΤΑ, οι οποίες λειτουργούν υπέρ του δημοσίου συμφέροντος ωστόσο αυτές δεν αποτελούν κοινωφελή επιχείρηση κατά την έννοια του ορθού 254 του Ν. 3463/06.

Επειδή στην προκειμένη περίπτωση τυγχάνουν εφαρμογής οι διατάξεις της παρ. 4 του άρθρου 199 του Ν. 3463/2006 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει σύμφωνα με τις οποίες « (…)4. Δωρεές δημοτικών και κοινοτικών κινητών πραγμάτων, πλην χρηματικών παροχών, επιτρέπονται ύστερα από απόφαση του δημοτικού ή κοινοτικού συμβουλίου που λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του συνολικού αριθμού των μελών του, προς το Δημόσιο, Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επιχειρήσεις Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και οργανισμούς και επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, για την εκπλήρωση σκοπού, που συνδέεται με την προαγωγή των τοπικών συμφερόντων ή την άμεση εξυπηρέτηση των κατοίκων της περιοχής.»

Επειδή κατόπιν των ανωτέρω η δωρεάν παραχώρηση χρήσης του Δημοτικού σκάφους Άγιος Στέφανος ̈ Ν.Κ. 250 στην Καποδιστριακή Αναπτυξιακή ΑΕ εκδόθηκε από αναρμόδιο όργανο.

page3image1072039616

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ

page4image1058066432

Ακυρώνουμε την υπ’ αριθμ. 12-5/03-05-2023 (ΑΔΑ: ΨΧΜΖ46ΜΓ2Α-Ψ7Η) απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων περί « έγκριση παραχώρησης του δημοτικού σκάφους ̈Άγιος Στέφασνος ̈Ν.Κ.250 στην Καποδιστριακή Αναπτυξιακή Α.Ε. , σύμφωνα με το σκεπτικό της παρούσης.

Κατά της παρούσας οποιοσδήποτε/οποιαδήποτε έχει έννομο συμφέρον μπορεί να ασκήσει προσφυγή ενώπιον της Ειδικής Επιτροπής του άρθρου 152 του Ν. 3463/2006 που εδρεύει στην Κέρκυρα (Αλυκές Ποταμού, ΤΚ 49100 Κέρκυρα), εντός αποκλειστικής προθεσμίας ενός (1) μηνός από την έκδοση της απόφασης ή την κοινοποίηση της ή αφότου έλαβε γνώση αυτής.

Ποιοι προσέφυγαν

Το δικαίωμα της προσφυγής κατά της απόφασης της Οικονομικής Επιστορπής του Κεντρικού Δήμου, άσκησαν οι: Φανή Τσιμπούλη, Γεράσιμος Ανυφαντής,  Σπύρος Νεράντζης , Γιάννης Βαρότσης, Κωνσταντίνος Γρηγοριάδης και Χρύσα Χαλικιοπούλου.

ΦΩΤΟ ΑΧΡΕΙΟΥ

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!