Quantcast
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣΥΓΡΟΣ ΣΤΙΒΟΣ

Από 20-22 Μαρτίου 2020 το συναρπαστικό “Corfu Match”

Ο Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Κέρκυρας διοργανώνει για τέταρτη χρονιά το Corfu Match.
Η διοργάνωση, που είναι ταξινομημένη από την Παγκόσμια Ομοσπονδία ως World Sailing Grade 3 θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο 20-21-22 Μαρτίου 2020 στο θαλάσσιο χώρο γύρω από το Παλαιό Φρούριο. Σε αυτήν θα πάρουν μέρος δέκα ιστιοπλοϊκές ομάδες με σκάφη Platu 25.

Αγώνες υψηλής τεχνικής
Οι αγώνες Match Race είναι αγώνες υψηλής τεχνικής όπου σκάφη όμοιου τύπου μονομαχούν ανά δύο σε αγώνα μικρής διάρκειας (15-20 λεπτών) σε έναν μικρό και στενό στίβο, μόλις 150μ.από την ακτή με πολλές σημαδούρες και εξαιρετικά αυστηρούς κανονισμούς. Ακολουθούν συγκεκριμένους κανόνες σύμφωνα με τους Κανονισμούς Αγώνων Ιστιοπλοΐας της ISAF. Η χρήση των κανονισμών από τους συμμετέχοντες κάνει τους αγώνες ακόμη πιο συναρπαστικούς καθώς πέρα από τις τεχνικές δεξιότητες τα πληρώματα ανταγωνίζονται και στη γνώση και χρήση των κανονισμών. Έτσι. το παιχνίδι της ιστιοπλοΐκής μονομαχίας περιλαμβάνει και στρατηγικές κινήσεις που στόχο έχουν να οδηγήσουν τον αντίπαλο σε παράβαση. Οι Κριτές (umpires) ακολουθούν διαρκώς τα διαγωνιζόμενα σκάφη σε κοντινή απόσταση και αποφασίζουν άμεσα και ακαριαία την επιβολή ποινών σε περίπτωση παράβασης. Άσπρη με πράσινη σημαία σημαίνει ότι δεν υπάρχει παράβαση, αλά κίτρινη ή μπλε σημαία σημαίνει ότι το σκάφος με το αντίστοιχο χρώμα σημαίας στην πρύμη του, πρέπει να εκτελέσει την ποινή του πριν περάσει την γραμμή του τερματισμού.

Όλες οι ομάδες διαγωνίζονται εκ περιτροπής η μία εναντίον της άλλης. Ίδια σκάφη λοιπόν και ίδιες καιρικές συνθήκες για όλους ανεξαιρέτως! Σε αυτούς τους αγώνες το επίπεδο ικανότητος του κυβερνήτη και του πληρώματος παίζουν τον κύριο ρόλο. Νικητής στέφεται εκείνος που θα περάσει τη γραμμή τερματισμού πρώτος. Δίχως άλλο, ο νικητής ενός Match Race διεκδικεί αδιαφιλονίκητα τον τίτλο ενός εξαιρετικού ιστιοπλόου.

Η κατηγοριοποίηση των αγώνων

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ιστιοπλοΐας διατηρεί το αποκλειστικό δικαίωμα να αξιολογήσει και να καθορίσει σε ποια από τις πέντε (1-2-3-5-5) κατηγορίες θα κατατάξει έναν ιστιοπλοϊκό αγώνα. Ανάλογα με την κατηγορία της διοργάνωσης βαθμολογούνται και οι συμμετέχοντες αθλητές στο World Sailing ranking. Βέβαια για να βαθμολογηθούν οι αθλητές, πρέπει να έχουν τις προβλεπόμενες από τον κανονισμό της Παγκόσμιας Ομοσπονδία προϋποθέσεις. Μεταξύ άλλων ο αριθμός των αξιολογημένων αγώνων στους οποίους έχουν πάρει μέρος μέσα στη βαθμολογούμενη περίοδο, οι επιδόσεις τους κλπ.

Το σκάφος του αγώνα Corfu Match
Και τα δέκα πληρώματα, παίρνουν μέρος στο Corfu Match με ιδίου τύπου σκάφος. Το Platu 25 (πρώην Beneteau 25). Πρόκειται για ένα ελαφρύ ιστιοπλοϊκό σκάφος, το οποίο σχεδιάστηκε από την εταιρία Farr Yacht Design με επικεφαλής τον Bruce Farr και κατασκευάστηκε στις αρχές της δεκαετίας 1990 από την McDell Marine στη Νέα Ζηλανδία. Ως κατηγορία για ιστιοπλοϊκούς αγώνες αναγνωρίστηκε από την ISAF (Διεθνή Ομοσπονδία ιστιοπλοΐας) το Νοέμβριο 2006. Έκτοτε επισημοποιήθηκε η διεξαγωγή Παγκόσμιων ιστιοπλοϊκών πρωταθλημάτων και επίσημων διεθνών αγώνων με τη συγκεκριμένη κατηγορία σκαφών. Σήμερα το σκάφος κατασκευάζεται από δύο εταιρίες την Beneteau στη Γαλλία και Extreme Sailing Products στη Σιγκαπούρη.

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!