Quantcast
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΤΟΠΙΚΑ

ΑΡΣΙ στα Ιόνια: Τα λιμάνια δεν ξεπουλιούνται

Ανακοίνωση εξέδωσε η  Αριστερή Αγωνιστική Συνεργασία στα Ιόνια.

Η ανακοίνωση

Στον απόηχο των πλημμυρών, και χωρίς πολλές αναφορές από τα Κεντρικά ΜΜΕ, κυρώθηκε στη βουλή και η μεταβίβαση του 67% των μετοχών του λιμανιού της Ηγουμενίτσας στον όμιλο Grimaldi που έλαβε χώρα το Μάρτιο. Πρόκειται για ένα τεράστιας σημασίας γεγονός. Πλέον το λιμάνι της Ηγουμενίτσας αποτελεί ένα ιδιωτικό λιμάνι.
Παρά το γεγονός ότι επρόκειτο για έναν κερδοφόρο οργανισμό που μόνο έσοδα έφερε στο ελληνικό κράτος, η κυβέρνηση πιστή στην πολιτική του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας παραχώρησε τις μετοχές του λιμανιού στον εν λόγο επιχειρηματία αντί του ευτελούς ποσού των 87 εκ. ευρώ. Μάλιστα το αποθεματικό μόνο του λιμανιού τη στιγμή της πώλησης ανερχόταν στα 11 εκατομμύρια ευρώ.
Όσο και αν οι θιασώτες της πολιτικής των μνημονίων θέλουν να μας πείσουν ότι τα μνημόνια τέλειωσαν η παρουσία του ΤΑΙΠΕΔ, που συνεχίζει ασύδοτα το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας έρχεται να μας υπενθυμίσει ότι η πολιτική τους συνεχίζεται.
Οι όροι της μεταβίβασης εξακολουθούν να μην είναι γνωστοί καθώς το ΤΑΙΠΕΔ διατηρεί το δικαίωμα να μη δίνει λογαριασμό ούτε στη βουλή για τους όρους των συμβάσεων που υπογράφει.
Κανέναν πια δεν πείθει το αφήγημα ότι οι ιδιώτες μπορούν να λειτουργήσουν καλύτερα τέτοιες υποδομές. Το έγκλημα τον Τεμπών είναι ακόμα πολύ πρόσφατο για να καταδείξει της ανεπάρκειες της ιδιωτικοποίησης των σιδηροδρόμων. Οι λογαριασμοί του ρεύματος στα σπίτια μας είναι αποτέλεσμα της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ και της παραχώρησης του ελέγχου της ενέργειας σε ένα τραστ ιδιωτικών εταιριών που θησαυρίζουν στις πλάτες μας. Η αποτυχημένη αυτή πολιτική που αυξάνει τα κέρδη μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων στις πλάτες μας, συνεχίζεται και στην περίπτωση του λιμανιού της Ηγουμενίτσας.
Ακόμα και οι γεωπολιτικές επιπτώσεις της ιδιωτικοποίησης των λιμανιών μιας χώρας είναι τεράστιες. Αποτελεί κομβικής σημασίας ζήτημα, ένα κράτος να μπορεί να ελέγχει τα λιμάνια του.
Σαν ΑΡ.Σ.Ι. στεκόμαστε απέναντι τους. Τα λιμάνια ανήκουν στους πολίτες αυτής της χώρας. Αποτελούν δημόσια περιουσία και δε μπορούν να ξεπουλιούνται. Όσο και αν η Ηγουμενίτσα δεν ανήκει στην περιφέρεια Ιονίων, η πώληση αυτή θα έχει επιπτώσεις στην Κέρκυρα που η βασική σύνδεση με την υπόλοιπη χώρα γίνεται με το εν λόγω λιμάνι.
Θεωρούμε χρέος του περιφερειακού συμβουλίου ως πολιτικό όργανο να πάρει θέση απέναντι σε εν λόγω παραχώρηση σε ιδιωτικά χέρια.

Σχετικά Άρθρα:

Αριστερή Αγωνιστική Συνεργασία: “Κοινωνία ώρα μηδέν”

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!