Quantcast
SLIDERΚΟΙΝΩΝΙΑΤΟΠΙΚΑ

Ας τα πούμε όλα λοιπόν! Προπηλακισμός (και) από διοικητή της Πυροσβεστικής

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΧΟΝΔΡΟΓΙΑΝΝΗ

Είμαι δημοσιογράφος ναι. Έγινα μετά από πολύ κόπο, χιλιάδες ώρες δουλειάς, με σκυμμένο το κεφάλι πολλές φορές, μέχρι να καταφέρω να ορθώσω ανάστημα. Είμαι εγώ που τρέχω σε όποιο συμβάν μπορώ να το καλύψω με τον ίδιο σεβασμό. Είτε είναι ένα φρεάτιο βουλωμένο με τα συνεργεία να προσπαθούν να αποκαταστήσουν τη βλάβη, είτε να καλύπτω  δολοφονίες, είτε ακόμη να μπορέσω να αναδημοσιεύσω την προσπάθεια των ανθρώπων που κάνουν ώστε να συγκεντρώσουν είδη πρώτης ανάγκης για πυρόπληκτους και για τους πυροσβέστες μας, ως πιο πρόσφατο παράδειγμα. Είμαι αυτή που θα βοηθήσω ανώνυμα σε όποιον μου το ζητήσει λαμβάνοντας ως αντάλλαγμα την ευχή του. Και είμαι ευτυχισμένη. Αλλά έχω ένα μειονέκτημα, σε αυτή τη περίπτωση.

Είμαι γυναίκα.

Είμαι αυτή η γυναίκα, που πέρνα των δεκάδων ρόλων που πρέπει να υπηρετήσει, είναι και δημοσιογράφος. Που πρέπει να τρέξει όπου χρειαστεί, να είναι εντάξει στις συνεντεύξεις της, να διορθώσει τα λάθη κάποιων προκειμένου να μην τους εκθέσει.

Και είμαι αυτή η γυναίκα, που σήμερα σε ένα από τα δεκάδες συμβάντα της Πυροσβεστικής, έτυχε να βρεθώ – δεν έτυχε δηλαδή, επέλεξα να πάω- να καλύψω το ρεπορτάζ στη Γαρίτσα. Εκεί δηλαδή, που έσκασε ένα γκαζάκι στο τρίτο όροφο της πολυκατοικίας, που υπήρξε ένας εγκλωβισμένος ηλικιωμένος άνθρωπος, που ήρθε το ΕΚΑΒ να τον παραλάβει αφού επιχείρησε η Πυροσβεστική να τον απεγκλωβίσει.

Ένα ρεπορτάζ δηλαδή από τα χιλιάδες που καλύπτουμε, με διαφορετικά ίσως κάθε φορά χαρακτηριστικά, αλλά στον κορμό τους το ίδιο.

Εκεί λοιπόν, όπου ένας πολίτης, χωρίς να γνωρίζει τι τραβάω σε εικόνα, διπλάσιος σε μέγεθος από εμένα, σχετικά νέος και φύση μυϊκά δυνατός, με πλησίασε και άρχισε να με βρίζει μπροστά σε live βίντεο, στα μάτια ηλικιωμένων ανθρώπων που ήταν συγκεντρωμένοι προκειμένου να μάθουν τι έγινε, στα μάτια του διοικητής της Πυροσβεστικής, ο οποίος άλλωστε ενημέρωσε τους δημοσιογράφους για το συμβάν, καθώς και κατοίκους των σπιτιών που είχαν βγει στα μπαλκόνια τους να δουν τι συνέβη δίπλα από την πόρτα τους.

Αφού λοιπόν, έδειξα στον αγενέστατο πολίτη αυτό ότι τραβούσα τα πυροσβεστικά και όχι πρόσωπα, ηλικιωμένους κλπ, έφυγε αυτός ο πολίτης βρίζοντας εμένα και το σύνολο των δημοσιογράφων, για να έρθει μετά από λίγο, ενώ είχα σταματήσει να τραβάω βίντεο, να με προπηλακίσει, (σήκωσα κάμερα και άρχισα να καταγράφω τις  απειλές, τα σπρωξίματα κ.α. προκειμένου να προστατευτώ και να έχω αποδείξεις), κλείνοντας μου το δρόμο διαφυγής, σπρώχνοντας με, απειλώντας με πως θα φωνάξει την αστυνομία, που φυσικά δεν το έκανε (δυστυχώς για μένα).

Κατά τη διάρκεια όλου του προπηλακισμού, ήρθε σε έντονο, επικριτικό και άσχημο ύφος κάποιος διοικητής, (σ.σ. αργότερα έμαθα πως είναι διοικητής του Ανακριτικού – φορούσε πολιτικά ρούχα δεν τον έχω ξανά πετύχει σε συμβάν) να του δώσει ρεβάνς του πολίτη – άντρα, δίνοντας μου εντολή να κατεβάσω το κινητό, να μην τραβάω τα πυροσβεστικά, να μην τραβάω την επιχείρηση επικαλούμενος ο,τι  νόμο είχε αυτός στο μυαλό του χωρίς να το συγκεκριμενοποιεί. Εφόσον γλίτωσα λοιπόν, υπερασπιζόμενη τον εαυτό μου, την εργασία μου και εξηγώντας πως δεν τραβάω πρόσωπα, μετακινήθηκε ο διοικητής για να μπορέσει να μάθει ρωτώντας, πώς να με διαχειριστεί. Άλλωστε μου είπε πως αν έχει καταγγελία θα με πάρουν μέσα (αυτολεξεί). Ο εταίρος  διοικητής, που μας ενημέρωσε, ο Νίκος Κολοβός, δε σήκωσε ούτε στα μάτια να με κοιτάξει, με απέφευγε, ούτε φυσικά προσπάθησε  να μιλήσει και να πει πως εκείνος μας ενημέρωσε και πως πάντα μένουμε τη δουλειά μας χωρίς να παρεμποδίζουν κανέναν. Ούτε φυσικά απάντησε όταν ένας πυροσβέστης πήγε να του μιλήσει για να λυθεί η παρεξήγηση του λεκτικού προπηλακισμού σε βάρος μου από την Πυροσβεστική Υπηρεσία της Κέρκυρας η οποία εκπροσωπείται από τους διοικητές της.

Το θέμα έληξε, φυσικά, ενώ στη συνέχεια ήρθαν κι άλλοι συνάδελφοι μου, οι οποίοι τράβηξαν ανενόχλητα και καλά έκαναν, ενώ ο διοικητής του Ανακριτικού κ. Ασπιώτης αποχώρησε.

Ωστόσο, να υπενθυμίσω πως οι δημοσιογράφοι είναι καλοί για να προάγουν τη δουλειά των πυροσβεστών. Είναι καλό όταν αναδεικνύουμε τις επιχειρήσεις απεγκλωβισμού είτε ανθρώπων είτε ζώων. Είμαστε οι ίδιοι άνθρωποι που πιστεύουμε πως η δουλειά τους δεν πληρώνεται. Είμαστε εκείνοι οι άνθρωποι που γράφουμε πως παίζουν με τη ζωή τους καθημερινώς για τη δική μας ζωή. Είμαστε εκείνοι που παλεύουμε αναδεικνύοντας τα προβλήματά τους. Είμαστε εκείνοι που θα πάρουμε τηλέφωνο και θα τους ζητήσουμε βοήθεια. Είμαστε εκείνοι που κάνουμε πρωτοσέλιδα και δίωρες εκπομπές τα επιτεύγματά τους.

Είμαστε οι ίδιοι άνθρωποι, που είμαστε καλοί για να μας εκμεταλλεύονται φτιάχνοντας το προφίλ τους και εκείνοι που τους εμποδίζουμε να κάνουν τη δουλειά τους, ακόμα κι αν δεν είμαστε ούτε στα 5 μέτρα δίπλα τους.

Επίσης, είναι οι συνάδελφοι δημοσιογράφοι που καλύπτουν τον ρεπορτάζ των πυρκαγιών σε όλη τη χώρα, χωρίς να τους επιτρέψει ή να τους απαγορεύσει κάποιος διοικητής να τραβούν εικόνες πυροσβεστικά και συμβάντα. Που χάρη  της δουλειάς των δημοσιογράφων όλοι γνωρίζουμε σήμερα, την κατάσταση που βρίσκεται η χώρα μας με τις πυρκαγιές, τα καμένα σπίτια, τα νεκρά ζώα και τους τραυματισμένους πυροσβέστες.

Να σημειώσω πως οι πυροσβέστες που επιχείρησαν  δεν έχουν καμία σχέση με τα γεγονότα του προπηλακισμού που προκάλεσε πολίτης και διοικητές, ο καθένας με τον τρόπο του.

Επίσης αναρωτιέμαι: Θα είχα την ίδια αντιμετώπιση αν ήμουν άντρας και δη, δυνατός;

Το επιλήψιμο δηλαδή ήταν η αναφορά πως ο δρόμος είναι κλειστός και να μην έρχεται ο κόσμος για να διευκολυνθεί η δουλειά πυροσβεστικής και αστυνομίας; Πως δεν πρέπει να ανησυχεί κανείς γιατί το συμβάν αντιμετωπιζόταν; Κι αν ακόμα όλα αυτά ήταν επιλήψιμα και εγώ δεν γνωρίζω τη δουλειά μου, γιατί δεν ήρθε ο διοικητής κ. Κολοβός που ενημέρωσε τους δημοσιογράφους για το συμβάν, να μου ζητήσει να μην προβάλλω τίποτα; 

Είμαι η ίδια, που θα ξαναγράψω με πολύ ψυχή για τα καλά που κάνουν αλλά είμαι εκείνη, που δε θα κλείσω το στόμα μου ή θα σπάσω το χέρι μου για να μην ξανα -καταγγείλω αυτές τις απαράδεκτες συμπεριφορές και πρακτικές.

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!