Quantcast
ΔΙΑΤΡΟΦΗΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ

Γλουταθειόνη, το κύριο αντιοξειδωτικό του οργανισμού

Η γλουταθειόνη είναι μια οργανική χημική ένωση, που βρίσκεται στο ανθρώπινο σώμα και την οποία μπορεί να συνθέσει ο οργανισμός από μόνος του, από τα 3 αμινοξέα που την αποτελούν: το γλουταμινικό οξύ, τη γλυκίνη και την κυστεΐνη.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΛΗ*

Συμμετέχει σε πολλές βιολογικές διεργασίες, όπως:

  • Την απομάκρυνση των δραστικών ριζών οξυγόνου (αντιοξειδωτικό)
  • Την αποτοξίνωση των ξενοβιοτικών και την απομάκρυνση των βαρέων μετάλλων
  • Τη ρύθμιση της οξειδοαναγωγικής κατάστασης των κυττάρων
  • Τη ρύθμιση της οξειδωτικής κατάστασης των σουλφυδρυλικών ομάδων των πρωτεϊνών
  • Τη ρύθμιση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος.

Αυτό που την καθιστά πανίσχυρη είναι ότι έχει σημαντική αντιοξειδωτική δράση. Για την ακρίβεια, είναι μία από τις πιο ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες στον οργανισμό μας. Έχει δηλαδή την ικανότητα να μειώνει τα επίπεδα του οξειδωτικού στρες, δρώντας εναντίον των ελευθέρων ριζών, παραγόντων που επιταχύνουν τη διαδικασία της γήρανσης και ενισχύουν τη δημιουργία φλεγμονής.

Η γλουταθειόνη σχηματίζεται στο ανθρώπινο σώμα. Ο οργανισμός παράγει και αποθηκεύει τις μεγαλύτερες ποσότητες γλουταθειόνης στο ήπαρ, όπου χρησιμοποιείται για την αποτοξίνωση επιβλαβών ενώσεων και οι οποίες μπορούν να απομακρυνθούν από το σώμα μέσω της χολής.

Με την πάροδο της ηλικίας, η ικανότητα του σώματος να παράγει γλουταθειόνη μειώνεται. Επιπρόσθετα, η ανθυγιεινή διατροφή , το άγχος, αλλά και πολλές ουσίες όπως το αλκοόλ, τα φάρμακα, περιβαλλοντικές τοξίνες και διάφορες ενώσεις μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα της γλουταθειόνης στον οργανισμό.

Η έλλειψη της έχει αποδειχθεί ότι κάνει το σώμα πιο ευάλωτο στις βλάβες από τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου, επιταχύνοντας έτσι την οξείδωση και τη γήρανση του σώματος.

Τα τρόφιμα και συμπληρώματα που τεκμηριωμένα μπορούν να αυξήσουν τη βιοσύνθεση της ενδοκυτταρικής γλουταθειόνης περιλαμβάνουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το α-λιποϊκό οξύ, την κουρκουμίνη, τη λιποσωμιακή GSH και σε μικρότερο βαθμό τη Ν-ακετυλ-L-κυστεΐνη.

Η γλουταθειόνη βρίσκεται σχεδόν σε όλα τα φρούτα και τα λαχανικά. Πολύ καλές πηγές γλουταθειόνης είναι το αβοκάντο, τα σπαράγγια, το πεπόνι,  το ροδάκινο, το γκρέιπφρουτ, το πορτοκάλι, η πατάτα, το σπανάκι, οι φράουλες, η ντομάτα, το καρπούζι και τα κολοκυθάκια. Μερικά λαχανικά επίσης, όπως το μπρόκολο, το λάχανο, το κουνουπίδι και ο μαϊντανός, όχι μόνο παρέχουν γλουταθειόνη, αλλά επιπλέον μπορούν να διεγείρουν τον οργανισμό να παράγει ακόμα περισσότερη. Το ίδιο ισχύει και με τον κουρκουμά.

Επίσης, η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε γλουταμίνη, όπως τα αυγά, το άπαχο κρέας, τα φύτρα σιταριού και τα δημητριακά ολικής άλεσης, μπορεί επίσης να διεγείρουν το ήπαρ, ώστε να παράγει περισσότερη γλουταθειόνη.

Το σελήνιο αποτελεί «συμπαράγοντα» της γλουταθειόνης, δηλαδή είναι αναγκαίο για να δράσει η αντιοξειδωτική ουσία. Τροφές με μεγάλη περιεκτικότητα σε σελήνιο είναι το μοσχάρι, το κοτόπουλο, το ψάρι, το καστανό ρύζι και τα καρύδια Βραζιλίας.

Μερικά επιπλέον μέτρα που μπορούμε να λάβουμε για να διατηρήσουμε ή να αυξήσουμε τα επίπεδα της γλουταθειόνης, είναι η συστηματική άσκηση, ο καλός ύπνος και η αποφυγή κατάχρησης αλκοόλ.

Ωστόσο, ενώ μια διατροφή πλούσια σε τροφές που ενισχύουν τη γλουταθειόνη δεν ενέχει κανέναν κίνδυνο, η λήψη συμπληρωμάτων χρειάζεται προσοχή, εφόσον δεν υπάρχει κάποιο όριο αναγνωρισμένο το οποίο αν ξεπεράσουμε θα μπορούσε να δημιουργήσει τοξικότητα στον οργανισμό. Για τον λόγο αυτό, δεν έχει οριστεί συνιστώμενη ημερήσια δοσολογία. 

 

*Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος, Coach υγείας ευεξίας άσκησης και μακροβιότητας, Αρθρογράφος στην «Κ.Σ.», startdiet 

Στ. Δεσύλλα 12  Τηλ: 2661020882, Κιν: 6944217235

 

*δημοσιεύθηκε στο φύλλο 7ης-3-2023 της ΚΣ

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!