Quantcast
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΤΟΠΙΚΑ

ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας: Παράσταση – αφιέρωμα στον Παναγιώτη Ποταγό

Το ΔΗΠΕΘΕ ΚΕΡΚΥΡΑΣ, σε συνεργασία με το Δήμο Β. Κέρκυρας, και το Σύλλογο Πελοποννησίων Κέρκυρας ‘Ο Μωριάς’, παρουσιάζει την παράσταση – αφιέρωμα στον εξερευνητή και γιατρό Παναγιώτη Ποταγό, που ταξίδεψε σε Ασία και Αφρική στα τέλη του 19ου αι., και ως το θάνατο του, το 1903, έζησε και δραστηριοποιήθηκε στις Νυμφές της Β. Κέρκυρας.

 

Παναγιώτης Ποταγός

«μεταξύ ουρανού και γης»

Πέμπτη 31 Αυγούστου 2023

Στην κεντρική πλατεία των Νυμφών

Ώρα Έναρξης: 20.15

Είσοδος Ελεύθερη

Για τους φίλους που θέλουν να συμμετέχουν από την Πόλη της Κέρκυρας, θα ξεκινήσει πούλμαν στις 18.00’ μ.μ. από το Sette Venti (Κόμβος Νέου λιμανιού)                       

Κρατήσεις θέσεων στο: 6972554332

Δραματουργική επεξεργασία – Σκηνοθεσία:

Πρωτότυπη Μουσική σύνθεση:

Ερευνητής – Επιστημονικός συνεργάτης:

Δημιουργία αφίσας και φυλλαδίου:

Φωτογραφία:

 Βιντεογράφηση παράστασης: 

 Δραματουργικός σύμβουλος: 

 

  

Σπύρος Σουρβίνος

Μάνθος Δαμίγος

Νίκος Δημήτριος Μάμαλος

Μαρία Γκολφινοπούλου

Μπάμπης Μητσιάλης

Δημήτρης Μπούκας

Τζωρτζίνα Κακουδάκη

 

   
     

 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Ερμηνεύουν: Σπύρος Σουρβίνος, Μάνθος Δαμίγος

Στην παράσταση συμμετέχουν ο Έκτορας Καλούδης
και οι μικροί Γιώργος & Δημήτρης Μεταλληνός

Στις ηχογραφήσεις της παράστασης ακούγεται η φωνή της Χριστίνας Ροκαδάκη

 

Σκηνοθετικό Σημείωμα

 

«Ευτυχισμένοι όσοι Ποταγοί της ζωής»

Σ’ έναν κόσμο που εξελίσσεται, που τρέχει με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, που πριν προλάβουμε να κατανοήσουμε τη μία τεχνολογική εφεύρεση, έρχεται η αναβάθμισή της, εμείς ασχοληθήκαμε με το παραμύθι και τη φαντασία. Με αφορμή τη ζωή και το έργο του Έλληνα εξερευνητή Παναγιώτη Ποταγού που ταξίδεψε σε μέρη που μόνο να τα φανταστούμε θα μπορούσαμε, πραγματευόμαστε το τι σημαίνει τελικά εξέλιξη. Έχει νόημα, δηλαδή, η εξέλιξη όταν καταδυναστεύεται εξαιτίας της η φαντασία του ατόμου, όταν καταστρέφονται τα φυσικά τοπία για να γίνουν τουριστικά θέρετρα, όταν ο κόσμος που οι άνθρωποι αντίκριζαν τα χρόνια του Ποταγού ή ακόμη και πριν από 30 χρόνια, δεν έχει καμία σχέση με τον κόσμο που βλέπουμε γύρω μας σήμερα;

Ξεκινώντας, λοιπόν, απ’ την περιπετειώδη και πολυτάραχη ζωή του Παναγιώτη Ποταγού, 130 χρόνια μετά το θάνατό του, πρακτικά αναπολούμε έναν κόσμο του παρελθόντος που μόνο να τον φανταστούμε μπορούμε. Γιατί αυτός ο κόσμος, ο κόσμος της φύσης, της μαγείας, της ονειρικής ομορφιάς ίσα που υπάρχει πλέον. Όπου υπάρχει…

 

Σπύρος Σουρβίνος

 

 

Σημείωμα του ερευνητή Νίκου Δημήτριου Μάμαλου

Ο Παναγιώτης Ποταγός (1838-1903) είναι αναμφισβήτητα ο μεγαλύτερος νεοέλληνας περιηγητής. Την περίοδο 1867 – 1883 ταξίδεψε σε Ασία και Αφρική, ακολουθώντας εν πολλοίς την πορεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου και το Δρόμο του Μεταξιού,  αφήνοντας πλήθος επιτόπιων περιγραφών, παρατηρήσεων και συμπερασμάτων τόσο για τους λαούς όσο και για το γεωφυσικό περιβάλλον. Δε χρησιμοποίησε επιστημονικά όργανα και βασίστηκε στις αντίστοιχες περιγραφές των αρχαίων ιστορικών και γεωγράφων. Το έργο του, που εκδόθηκε το 1883 στα ελληνικά και το 1885 στα γαλλικά, απέκτησε μια αρχική αναγνώριση από γεωγραφικές υπηρεσίες του εξωτερικού, σε πλήρη αναντιστοιχία με την αντιμετώπιση του από τις ελίτ του ελληνικού πολιτικού και πνευματικού κόσμου. Σταδιακά ο ρομαντισμός κάλυψε τις επιστημονικές παρατηρήσεις και θόλωσε τις βιογραφικές πληροφορίες ώστε ο θάνατος του στις Νυμφές της Κέρκυρας, όπου είχε αινιγματικά αποσυρθεί για περίπου 17 έτη, να συσκοτίσει απτά δεδομένα.

Η μελέτη του έργου, εκδιδομένου και ανέκδοτου, παράλληλα με αυτή του βίου του αποκαλύπτει μια προσωπικότητα με βαθιά ανθρωπιστική συνείδηση, εν μέσω αποικιακής ατμόσφαιρας, και με πρωτότυπη σκέψη για τον ανθρώπινο πολιτισμό και τη γεωγραφία.

 

 

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ

Το Δήμαρχο Βόρειας Κέρκυρας κ. Γιώργο Μαχειμάρη
Τον Αντιδήμαρχο πολιτισμού κ. Θεόδωρο Μαυρωνά
Το Σύλλογο Πελοποννησίων Κέρκυρας «Ο Μωριάς»  και ιδιαίτερα την Πρόεδρο του Κωνσταντίνα Αθανασοπούλου- Δραγανίγου
Τον Πολιτιστικό Σύλλογο Νυμφών και την Ελένη Ξάνθου για την αγκαλιά που πρόσφεραν στη συγκεκριμένη παράσταση
Το Θεατρικό Εργαστήρι και τη Χορωδία Νυμφών και για τη συμμετοχή τους στην παράσταση

 

 

 

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!