Quantcast
ΔΙΑΤΡΟΦΗΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ

Διατροφή για Σακχαρώδη Διαβήτη ΙΙ

Η σωστή διατροφή και η σωματική άσκηση αποτελούν θεμέλιους λίθους κάθε θεραπευτικής προσέγγισης του σακχαρώδους διαβήτη.

Μαρία Πέζαρου
*MSc. Κλινική Διατροφολόγος Διαιτολόγος, Αρθρογράφος στην «Κ.Σ.», ΣΑΜΑΡΑ 2 1oς όροφος, Λεωφόρος Αλεξάνδρας, Κέρκυρα Τ.Κ. 49100 Σταθερό:2661552168 Κινητό: 6986975006 email: pezaroumaria@hotmail.com

Στις μέρες μας δεν υφίσταται η έννοια της μίας και μόνης «διαβητικής δίαιτας». Η συνιστώμενη διατροφή καθορίζεται με βάση τους στόχους της θεραπείας, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψιν τις ανάγκες και προτιμήσεις των ασθενών. Η απώλεια βάρους είναι ιδιαίτερα σημαντική στο σχεδιασμό κάθε θεραπευτικής στρατηγικής για τα υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος γίνεται προσπάθεια μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής των ατόμων αυτών, υιοθετώντας υγιεινές συνήθειες διατροφής, με παράλληλη μείωση των προσλαμβανόμενων θερμίδων και αύξηση της σωματικής δραστηριότητάς τους. Η περιεκτικότητα της δίαιτας σε υδατάνθρακες οριοθετείται, από το σύνολο των κατευθυντήριων οδηγιών, μεταξύ 45% και 65%. Σε ό,τι αφορά τις καταλληλότερες πηγές πρόσληψης υδατανθράκων συνιστάται λήψη τροφών που περιέχουν υδατάνθρακες από δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα, φρέσκα λαχανικά και όσπρια λόγω του χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη τους αλλά και της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες. Σε όλες τις κατευθυντήριες οδηγίες συνιστάται δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπη (<30–35%). Τα τελευταία δεδομένα της βιβλιογραφίας καθιστούν σαφές ότι μεγαλύτερη σημασία έχει το είδος του λίπους που καταναλώνεται και μικρότερη η ολική ποσότητα αυτού. Έτσι προτιμώνται τα μονοακόρεστα και τα ω-3 λιπαρά οξέα ενώ τα κορεσμένα και τα trans λιπαρά οξέα καθώς και η χοληστερόλη πρέπει να αποφεύγονται. Η πρόσληψη πρωτεϊνών (σε άτομα με φυσιολογική νεφρική λειτουργία) συνιστάται να κυμαίνεται μεταξύ 10% και 20% των συνολικών προσλαμβανόμενων θερμίδων.

Είναι μύθος ότι οι διαβητικοί δεν πρέπει να τρώνε υδατάνθρακες. Αυτό το συμβούλευαν οι ιατροί πριν γίνει διαθέσιμη η ινσουλίνη, γιατί ήταν γνωστό ότι οι υδατάνθρακες αυξάνουν το σάκχαρο μεταγευματικά. Σήμερα, όμως, οι διαβητικοί μπορούν να απολαμβάνουν μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, που πρέπει να περιλαμβάνει και υδατάνθρακες.

Οι υδατάνθρακες βρίσκονται στις αμυλούχες τροφές, στα ζυμαρικά, στο ρύζι, στις πατάτες, στα φρούτα, στα λαχανικά, στο γάλα, στη ζάχαρη. Ένα γραμμάριο υδατάνθρακα παρέχει στον οργανισμό μας 4 θερμίδες. Κάθε 15 γρ. υδατανθράκων μας δίνουν ένα ισοδύναμο υδατάνθρακα, που είναι το μέτρο σύγκρισης της ποσότητας υδατανθράκων παγκοσμίως.

Υπεργλυκαιμία εμφανίζεται όταν καταναλώνονται περισσότεροι υδατάνθρακες, οι οποίοι δεν καλύπτονται με την ινσουλίνη που χορηγείται ή που παράγεται από το πάγκρεας και δεν είναι ικανή να μεταβολίσει τη γλυκόζη η οποία καταναλώνεται από τον ασθενή. Γι’ αυτόν το λόγο, πρέπει να είναι ισορροπημένη η διατροφή και να περιέχει σύνθετους υδατάνθρακες, ώστε το μεταγευματικό σάκχαρο (2 ώρες μετά το γεύμα) να είναι μέσα στο επιθυμητό εύρος. Αν έχετε σακχαρώδη διαβήτη, η καλύτερη δίαιτα για εσάς είναι αυτή που περιλαμβάνει τα αγαπημένα σας, αλλά υγιεινά φαγητά σε σωστή αναλογία και με σύνθετους υδατάνθρακες, όχι απλούς (επεξεργασμένους) όπως η ζάχαρη.

  1. Το καλύτερο είναι να επιλέγετε τους σύνθετους υδατάνθρακες που είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες και μη επεξεργασμένοι, όπως μαύρο ψωμί ή πολύσπορο, ζυμαρικά ολικής αλέσεως, ρύζι μη αποφλοιωμένο.
  2. Μπορεί να τρώει όλα τα φρούτα της αρεσκείας του, αλλά άγουρα και σε σωστές ποσότητες ημερησίως.
  3. Ενδείκνυται να καταναλώνει al dente τα ζυμαρικά κι όχι πολυβρασμένα.
  4. Πρέπει να προτιμά τα ωμά λαχανικά που έχουν φυτικές ίνες και καθυστερούν την απορρόφηση γλυκόζης, ώστε μεταγευματικά να μην αυξάνεται το σάκχαρό.
  5. Χρησιμοποιήστε κατά προτίμηση ελαιόλαδο στα γεύματά σας.
  6. Τρώτε ψάρια πλούσια σε Ω3 λιπαρά οξέα, που έχουν καρδιοπροστατευτική δράση και ελαττώνουν τα τριγλυκερίδια, τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα. Προτιμούμε ψάρια παχιά, όπως ο σολομός, το σκουμπρί και η σαρδέλα.
  7. Να μετράτε τις μερίδες του φαγητού σας.
  8. Να χρησιμοποιείτε ελεύθερα καρυκεύματα, όπως ρίγανη, βασιλικό, κουρκουμά, κανέλα.
  9. Να πίνετε 6 έως 8 ποτήρια νερό κάθε ημέρα.
  10. Να κάνετε καθημερινά άσκηση τουλάχιστον 30 λεπτά.

*δημοσιεύθηκε στο φύλλο 14ης-5-2022 της ΚΣ

 

 

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!