Quantcast
ΔΙΑΤΡΟΦΗΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ

Διατροφικές οδηγίες για μέλλουσες μανούλες

Η εγκυμοσύνη είναι η μοναδική φορά στη ζωή της γυναίκας, κατά την οποία οι διατροφικές της συνήθειες επηρεάζουν άμεσα ένα άλλο πρόσωπο. Αναμφισβήτητα, μία σωστή και ισορροπημένη

Μαρία Πέζαρου 

διατροφή στην εγκυμοσύνη καλύπτει τις ανάγκες αμφότερων, μητέρας και εμβρύου και είναι το πολυτιμότερο δώρο που θα μπορούσε να δώσει κάθε μητέρα στο παιδί της, πριν ακόμη γεννηθεί!

  1. Να καταναλώνεις 3-4 γεύματα λαχανικών και φρούτων την ημέρα (πχ πρωί 2 φρούτα, μεσημέρια βραστό μπρόκολο, βράδυ πράσινη σαλάτα με τοματίνια.)
  2. Τα λαχανικά και τα φρούτα θέλουν, σχολαστικό πλύσιμο.
  3. Τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα φρέσκο ψάρι. Να μην καταναλώνεις sushi και γενικά ωμά ψάρια.
  4. Να τρως 3 φορές την εβδομάδα κρέας με καλή πηγή ζωικού σιδήρου (κοτόπουλο και μοσχάρι). Τα κρέατα πρέπει να είναι καλά ψημένα, όχι ωμά ή ημι-μαγειρεμένα. Μην καταναλώνεις ωμά αυγά και κοτόπουλο γιατί μπορεί να μολυνθείς από σαλμονέλα.
  5. Να καταναλώνεις 2 φορές την εβδομάδα όσπρια.
  6. Να αποφεύγεις τα τηγανιτά και τα υψηλά σε λιπαρά.
  7. Να αποφεύγεις τα αναψυκτικά διότι περιέχουν ζάχαρη και πολλά χημικά.
  8. Να αποφεύγεις τα γαλακτοκομικά άγνωστης προέλευσης, το μη παστεριωμένο γάλα και τα τυριά όπως το Roqufort, το brie και το camembert, διότι μπορεί να νοσήσεις από λιστερίωση.
  9. Να αποφεύγεις τα γλυκά και γενικώς τη ζάχαρη. Προτίμησε γλυκά σπιτικά που έχουν βάση τα φρούτα, το μέλι και την κανέλα.
  10. Καταναλώστε σε 3 μερίδες την ημέρα γαλακτοκομικά, που προσφέρουν πρωτεΐνες, για την σύνθεση των ιστών της μητέρας και του εμβρύου, αλλά και ασβέστιο. (γάλα, τυρί, κεφίρ, γιαούρτι).
  11. Το ψωμί, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, οι πατάτες, το ρύζι είναι τροφές που δίνουν ενέργεια, υδατάνθρακες και φυτικές ίνες και πρέπει να καταναλώνονται καθημερινά.
  12. Τα λιπαρά πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο. Προτίμησε το ελαιόλαδο!

Στην εγκυμοσύνη θα πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωση καφέ γιατί η καφεΐνη είναι διεγερτικό, το οποίο αυξάνει τους καρδιακούς παλμούς και το μεταβολισμό της μητέρας, μεταβολές οι οποίες επηρεάζουν τον καρδιακό παλμό, την αναπνοή και την ανάπτυξη του εμβρύου. Έχει διουρητικές ιδιότητες με αποτέλεσμα να χάνονται υγρά και ηλεκτρολύτες  τα οποία είναι απαραίτητα στην κύηση. Ακόμη εμποδίζει την απορρόφηση σημαντικών ιχνοστοιχείων όπως το ασβέστιο και σίδηρος εάν η κατανάλωση γίνεται κοντά στο γεύμα.

Εκτός από τον καφέ, καφεΐνη επίσης περιέχουν το τσάι, τα αναψυκτικά τύπου Cola και η σοκολάτα. Κατανάλωση μικρότερη από 300 mg δεν αποτελεί παρόλα αυτά κίνδυνο, οπότε περιστασιακά κατανάλωση καφέ και ιδιαίτερα ελληνικού είναι επιτρεπόμενες αφού ένα φλιτζάνι έχει περίπου 100 mg καφεΐνης.

Οι γυναίκες που εγκυμονούν θα πρέπει να είναι πολύ επιφυλακτικές όσον αφορά το θέμα αλκοόλ. Εκείνο που πρέπει να ξέρετε είναι ότι το αλκοόλ περνάει αβίαστα στο αίμα του εμβρύου, το οποίο αδυνατεί να το μεταβολίσει αφού νευρικό σύστημα, συκώτι και νεφρά δεν είναι πλήρως σχηματισμένα. Συχνή κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει μειωμένο βάρος του βρέφους, αυτόματη αποβολή, παραμορφώσεις και βλάβες.

Βέβαια θα πρέπει να σημειωθεί πως η κάθε μέλλουσα μητέρα είναι ξεχωριστή και χρήζει  εξατομικευμένες συμβουλές από τον γυναικολόγο ή τον/ην διατροφολόγο που την παρακολουθεί, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η σωστή ανάπτυξη του εμβρύου αλλά και η κάλυψη των δικών της αναγκών σε θρεπτικά συστατικά, μέταλλα και βιταμίνες.

 

*MSc. Κλινική Διατροφολόγος Διαιτολόγος ΣΑΜΑΡΑ 2 1oς όροφος, Λεωφόρος Αλεξάνδρας, Κέρκυρα Τ.Κ. 49100 Σταθερό:2661552168 Κινητό: 6986975006 email: pezaroumaria@hotmail.com

 

*δημοσιεύθηκε στο φύλλο 4ης-11.2022 της ΚΣ

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!