Quantcast
EΛΕΝΑ ΒΟΥΣΟΛΙΝΟΥ-ΑΝΥΦΑΝΤΗΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Δυναμικές συνδέσεις

Βουσολίνου Ανυφαντή Ελένη

 

Όταν στοιχεία του 17ου συνδέονται με τωρινά δεδομένα, είναι δυνατόν να γίνεται κατανοητή η έννοια της συνέχειας σε πολιτιστικό και πολιτισμικό επίπεδο, και όχι μόνο. Για την περίπτωση του κληροδοτήματος Φλαγγίνη, αρχής γενομένης της ευεργετικής δράσης της οικογένειας Φλαγγίνη στην ελληνική αδελφότητα Βενετίας το 1648, ο Κερκυραίος Θωμάς Φλαγγίνης αποτέλεσε το χαρισματικό άνδρα των γραμμάτων και του πολιτισμού με μόνη επιδίωξη τη διαιώνιση της πνευματικής εγρήγορσης και τη συνέχιση της αρχειακής έρευνας. Έτσι, μόνο και μόνο αντικρίζοντας στην πάντα ανοιχτή καρδιά της Γαρίτσας, τον Ανεμόμυλο, την οικία Φλαγγίνη, μπορεί κανείς να αναλογιστεί τη μεγαλειώδη προσπάθεια των Ελλήνων στη διάρκεια της Βενετικής Κυριαρχίας.

Χωρίς τα σύγχρονα μέσα της μετάδοσης της είδησης περί των υποτροφιών και των ευεργετημάτων, το Φλαγγίνειο κληροδότημα ήταν πάντα το μεγάλο γεγονός για τον κάθε νέο, ιδιαίτερα τον Κερκυραίο, που η αξία των σπουδών και της βιοπάλης μαζί, δε χαρίζονταν, αλλά δύσκολα αποκτιόνταν.

Στο νοσοκομείο που επίσης ιδρύθηκε χάρη στην επιθυμία του Θωμά Φλαγγίνη με τη διάθεση 10 δωματίων για άπορους ασθενείς ήταν δυνατή η περίθαλψη των οικονομικά ασθενών ανθρώπων. Τόσο ο χώρος αυτός όσο και το Φροντιστήριο πρόσφεραν ισχυρή ενίσχυση σε όποιον δεχόταν το ευεργέτημα. Ιδιαίτερα για τους φιλομαθείς νέους,  το Φροντιστήριο, όπου προσέρχονταν εσωτερικοί και εξωτερικοί μαθητές, γινόταν ο τόπος συνάντησης για την καλλιέργεια των γραμμάτων μέσα σε συνεχή πορεία πνευματικής ανάτασης. Η πνευματική αυτή αναζήτηση από κάθε φέρελπι νέο συνεπαγόταν τη διαμόρφωση ενίσχυσης της ελληνικής πνευματικής οντότητας και της διαιώνισης της ελληνικότητας και του προοδευτισμού.

Ακολουθώντας οι νέοι τα βήματα του Θωμά Φλαγγίνη και βιώνοντας την αξία της άμεσης αλληλεπιδραστικής ενέργειας μεταξύ των Ελλήνων της ελληνικής παροικίας της Βενετίας διαμορφωνόταν η βάση της κληρονομιάς του ελληνικού πνεύματος και της επτανησιακής ιδιαιτερότητας.

Το ότι στα 132 χρόνια λειτουργίας του Φροντιστηρίου, που δημιουργήθηκε με το κληροδότημα του Θωμά Φλαγγίνη,  πριν προλάβει να το δει ο ίδιος πριν πεθάνει,  οι υπότροφοι, ηλικίας 12 έως 16 ετών, αποκτούσαν τη δυνατότητα της μόρφωσης, βρισκόμενοι οι  περισσότεροι σε δεινή οικονομική κατάσταση, ήταν κορυφαίας αξίας πνευματικό, κοινωνικό, οικονομικό γεγονός. Δίπλα ακριβώς στον Άγιο Γεώργιο των Ελλήνων, στη Βενετία, την περίοδο αυτή, των 132 χρόνων, με εναρκτήριο έτος το 1665, τουλάχιστον 500 μαθητές είχαν αποκτήσει τις υποτροφίες που όχι απλά τους ενίσχυαν οικονομικά αλλά και τους καθοδηγούσαν πνευματικά και ηθικά στη ζωή τους.

Στην πάροδο των χρόνων, με την προϊούσα παρακμή της ελληνικής αδελφότητας της Βενετίας, το Φροντιστήριο έχανε τη δυναμική του, ωστόσο η μικρή, αριθμητικά, αδελφότητα της Βενετίας παρέδωσε στο Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών τη φροντίδα για την πνευματική συνέχεια προσδίδοντας του τη Φλαγγίνειο Σχολή και το ίδιο τα κτίριο της Αδελφότητας του Άγιου Νικολάου, όπου εκεί στεγάζεται το Μουσείο. Με τον τρόπο αυτής της συνέχισης της πνευματικής αναζήτησης μέσω του Ινστιτούτου, μέσα από τον ίδιο αρχικό θεσμό, εκείνο της Υποτροφίας, μελετάται ακατάπαυστα η Βυζαντινή και Μεταβυζαντινή Ιστορία και προωθείται η έρευνα μέσα από τα αρχεία της Βενετίας.

Δεν είναι τυχαίο το ότι τα Αρχεία αυτά συνεχίζουν να αποτελούν πνευματικό κειμήλιο. Εδώ, δε, στην Κέρκυρα ο Περιβαλλοντικός Πολιτιστικός Σύλλογος Ανεμόμυλου «Θωμάς Φλαγγίνης» στο οίκημα των Φλαγγίνη συνεχίζει να φανερώνει τη δυναμική αξία της πολιτιστικής εξέλιξης και κοινωνικής προσφοράς.                 

 

  

 

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!