Quantcast
ΚΕΡΚΥΡΑΙΩΝ ΙΣΤΟΡΙΑ

Επτανησιακές προσωπικότητες: Γεράσιμος Παργινός 

Επιμέλεια: Βασίλης Κακαβάκης*

      Ο Γεράσιμος Παργινός γεννήθηκε στις Λούτσες της Κέρκυρας στις 29 Ιουνίου 1909 και ήταν Διευθυντής της Αγροτικής Τράπεζας. Ήταν γιός του Διομήδους και της Βασιλικής Παργινού και είχε πέντε αδέλφια: τον Γεώργιο, τον Χαρίδημο, τον Σπυρίδωνα, την Αδριανή και την Αγγελική. Οι γονείς του ήταν κτηματίες και ως εκ τούτου ασχολούνταν με την γεωργία. Τον Οκτώβριο του 1828 σπούδασε στο τμήμα Εμπορικών και Οικονομικών Επιστημών του Κρατικού Πανεπιστημίου της Λιέγης και στην συνέχεια σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Εμπορικών και Οικονομικών Επιστημών, της οποίας υπήρξε διπλωματούχος το 1932. Ομιλούσε Αγγλικά, Ιταλικά και Γαλλικά. Υπήρξε εγγεγραμμένος στο Μητρώο Τακτικών Μελών της Ένωσης Διπλωματούχων Πανεπιστημίων και Ανωτάτων Σχολών Βελγίου. Αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του (1932), κατετάγη στο 10ο Σύνταγμα Πεζικού και ένα έτος αργότερα φοίτησε στην Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών Πεζικού Χαλκίδας, υπηρετώντας ως έφεδρος Ανθυπολοχαγός Πεζικού.

     Η επαγγελματική του σταδιοδρομία ξεκίνησε τον Ιούνιο του 1934 στην Αγροτική Τράπεζα καθώς προσλήφθηκε ως Βοηθός στο υποκατάστημα της Πρέβεζας. Το 1937 στάλθηκε στο Δελβινάκι Ιωαννίνων και προήχθη στο βαθμό του Υπολογιστού αναλαμβάνοντας ως Προϊστάμενος του Πρακτορείου Δελβινακίου. Έως το 1943 παρέμεινε στο Δελβινάκι έχοντας φθάσει στον βαθμό του Λογιστή Ά. Το 1948 μετατέθηκε πλέον στην Κέρκυρα και προήχθη στον βαθμό του Αρχιλογιστή. Από το 1955 έως το 1957 προβιβάστηκε στο βαθμό του Τμηματάρχη ΄Γ και έφθασε ως τον βαθμό του Τμηματάρχη Ά. Στις 15 Ιανουαρίου 1970 προτάθηκε από την Διοίκηση της Τράπεζας στον Παργινό να μετατεθεί στο Αίγιο, με σκοπό να λάβει την θέση του Διευθυντή, όμως εκείνος αρνήθηκε απαντώντας ότι << αισθάνεται εκτός του ήρεμου Κερκυραϊκού κλίματος και περιβάλλοντος >>. 

     Ο Γεράσιμος Παργινός παντρεύτηκε την Αντιγόνη Κουρεμένη στις 6 Μαίου 1936 με την οποία απέκτησαν δύο κόρες: την Σπυριδούλα – Ηώ και την Μαρία – Μαργαρίτα. Ο τοπικός τύπος είχε αναδείξει πολλές φορές από το 1955 έως το 1970 την προσωπικότητα του Γεράσιμου Παργινού λόγω της σημαντικής του προσφοράς καθώς και την προσφορά της Αγροτικής Τράπεζας στο νησί. Ο Γεράσιμος Παργινός υπήρξε εφυής, φιλόπονος, εργατικός και φιλομαθής άνθρωπος. Τέλος, χαρακτηρίζεται ως μία προσωπικότητα υψηλών απαιτήσεων. Ο Γεράσιμος Παργινός απεβίωσε κατάκοιτος κατά το τέλος του καλοκαιριού του 1999.  

Πηγή: Ο Κερκυραίος Γεράσιμος Παργινός (1909 – 1999) Ο άνθρωπος και το έργο του (Ευρυδίκη Αντζουλάτου – Ρετσίλα).

*Είναι υπεύθυνος της ιστοσελίδας «Κερκυραίων Ιστορία», αρθρογράφος στην εφημερίδα «Η ΚΕΡΚΥΡΑ ΣΗΜΕΡΑ»

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!