Quantcast
ΠΟΛΙΤΙΚΗΤΟΠΙΚΑ

Ερώτηση και από τον βουλευτή Α. Αυλωνίτη για τα ανοικτά βιβλιοπωλεία

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Πολιτισμού και Προστασίας του Πολίτη κατέθεσαν 49 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με πρωτοβουλία του βουλευτή Αχαΐας Κώστα Μάρκου, της Τομεάρχη Πολιτισμού της ΚΟ Σίας Αναγνωστοπούλου και του βουλευτή Επικρατείας Βασίλη Βασιλικού με θέμα: «Ανοικτά βιβλιοπωλεία κατά τη διάρκεια της καραντίνας», την οποία συνυπογράφει ο Βουλευτής Κέρκυρας και Αναπληρωτής Τομεάρχης Τουρισμού ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Αυλωνίτης.

Οι βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης επισημαίνουν πως τα βιβλία μπορούν να θεωρηθούν ως είδος πρώτης ανάγκης, καθώς το βιβλίο είναι κύριος σύμμαχος του ατόμου για την πνευματική του ανάπτυξη και τη μάχη του απέναντι στη βαρβαρότητα και αποτελεί πρόσφορο μέσο για την προώθηση της ηρεμίας, ιδιαιτέρως χρήσιμη για την περίοδο αυτή του υποχρεωτικού εγκλεισμού. Τα βιβλιοπωλεία είναι στη συντριπτική τους πλειονότητα μικρά καταστήματα, στα οποία μπορούν εύκολα να τηρηθούν οι κανόνες ασφαλείας

Η Σύμπραξη των Εκδοτών έχει ήδη απευθύνει έκκληση στην ελληνική Κυβέρνηση με επιστολή προς τον Πρωθυπουργό να παραμείνουν ανοιχτά τα βιβλιοπωλεία κατά τη διάρκεια της εφαρμογής των μέτρων για τον έλεγχο της πανδημίας, όπως ακριβώς συμβαίνει στην Ιταλία και το Βέλγιο.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης :

«ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς:

Πολιτισμού και Αθλητισμού

Προστασίας του Πολίτη

Θέμα: «Ανοικτά βιβλιοπωλεία κατά τη διάρκεια της καραντίνας»

Στη Γαλλία, μόλις πριν από λίγες ημέρες, οι ουρές που δημιούργησαν οι πολίτες έξω από μικρά βιβλιοπωλεία, λίγο πριν το δεύτερο λοκ-ντάουν, υπήρξαν πραγματικά εντυπωσιακές, ενώ, ταυτοχρόνως, λαμβάνει χώρα μια δράση διαμαρτυρίας με έντονο χαρακτήρα, που ως κύριο σύνθημά της έχει «Το βιβλίο είναι τροφή του πνεύματος», η οποία έχει πάρει μεγάλη έκταση. Οι μικρομεσαίοι βιβλιοπώλες, έχοντας τη στήριξη δημάρχων μεγάλων πόλεων, έχουν ήδη πετύχει να κλείσουν τα τμήματα βιβλίου των σούπερ μάρκετ και ζητούν το άνοιγμα των βιβλιοπωλείων, στηλιτεύοντας την ανισότητα της μεταχείρισης ανάμεσα στα εμπορικά της γειτονιάς και τα εμπορικά καταστήματα μεγάλης επιφάνειας.

Στην Ελλάδα, δύο ημέρες πριν από το δεύτερο λοκ-ντάουν, οι ουρές από πολίτες που σχηματίστηκαν έξω από γνωστό βιβλιοπωλείο της Αθήνας, με κόσμο που συνέρρεε για να προμηθευτεί βιβλία ως τον κύριο σύμμαχό τους απέναντι στον επικείμενο εγκλεισμό, γέμισαν όλους μας με ελπίδα. Ωστόσο, σήμερα τα βιβλιοπωλεία είναι κλειστά. Η Σύμπραξη των Εκδοτών έχει ήδη απευθύνει έκκληση στην ελληνική Κυβέρνηση με επιστολή προς τον Πρωθυπουργό να παραμείνουν ανοιχτά τα βιβλιοπωλεία κατά τη διάρκεια της εφαρμογής των μέτρων για τον έλεγχο της πανδημίας, όπως ακριβώς συμβαίνει στην Ιταλία και το Βέλγιο.

Με γνώμονα αφενός μεν ότι τα βιβλία αποτελούν την «τροφή του πνεύματος», συνεπώς μπορούν να θεωρηθούν ως είδος πρώτης ανάγκης, αφετέρου δε ότι τα βιβλιοπωλεία είναι στη συντριπτική τους πλειονότητα μικρά καταστήματα, στα οποία μπορούν εύκολα να τηρηθούν οι κανόνες ασφαλείας, έχει προταθεί (α) η αποστολή sms για τη μετάβαση σε καταστήματα για την προμήθεια ειδών πρώτης ανάγκης να περιλαμβάνει και τα βιβλιοπωλεία ή (β) η αποστολή sms για τη μετάβαση στα φαρμακεία να περιλαμβάνει και τα βιβλιοπωλεία, με τις ίδιες προϋποθέσεις που λειτουργούν τα φαρμακεία και τους ίδιους περίπου όρους εξυπηρέτησης του κοινού.

Με κριτήριο ότι το βιβλίο, ως κύριος σύμμαχος του ατόμου για την πνευματική του ανάπτυξη και τη μάχη του απέναντι στη βαρβαρότητα, αποτελεί πρόσφορο μέσο για την προώθηση της ηρεμίας μέσα στην οικογένεια και την ενδυνάμωση των δεσμών των μελών αυτής, ιδιαιτέρως χρήσιμη για την περίοδο αυτή του υποχρεωτικού εγκλεισμού, που δυστυχώς παρατηρείται όξυνση των σχέσεων και αύξηση των περιπτώσεων άσκησης ενδοοικογενειακής βίας,

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!