Quantcast
ΠΟΛΙΤΙΚΗΤΟΠΙΚΑ

Ερώτηση Μπιάγκη για την ανάληψη εργασιών συντήρησης πτητικών μέσων από την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία Α.Ε.

Με ερώτησή του με τίτλο «Ανάληψη εργασιών συντήρησης πτητικών μέσων από την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία Α.Ε.» προς τους Υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Εθνικής Άμυνας, κατόπιν πρότασης του Τομέα Άμυνας, ο Βουλευτής Κέρκυρας και κοινοβουλευτικός υπεύθυνος ΚΤΕ Εθνικής Άμυνας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μπιάγκης, εγκαλεί την κυβέρνηση για τη συνεχιζόμενη τακτική ανάθεσης προς τρίτους έργων συντήρησης πτητικών μέσων των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας.

Στην ερώτησή του ο βουλευτής καλεί τους αρμόδιους υπουργούς να ενημερώσουν τον ελληνικό λαό για το υψηλό κόστος της ανάθεσης αυτής σε σχέση με την παρεχόμενη ποιότητα, αντί της πλήρους ανάληψής τους απ’ ευθείας από την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία Α.Ε. (ΕΑΒ).

 

Διαβάστε ακόμη: Μ. Υδραίου: “Ο κ. Πουλημένος, εκπρόσωπος του γκρίζου, θέλει να πάει την Κέρκυρα 30 χρόνια πίσω’’

 

Επιπρόσθετα, έχει καταγγελθεί δημοσίως ότι ο στρατηγικός προσανατολισμός της Διοίκησης της ΕΑΒ είναι η εκχώρηση σε τρίτους του έργου συντήρησης βασικών πτητικών μέσων, με προφανείς αρνητικές συνέπειες για την προοπτική ανάπτυξης της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας αλλά και για την εθνική μας οικονομία και τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας.

Σε πρόσφατη αναφορά του Προέδρου του Σωματείου εργαζομένων της ΕΑΒ (ΣΕΕΑΒ) σημειώνονται συνοπτικά, μεταξύ άλλων:

– οι απαξιωτικές ενέργειες της κυβέρνησης προς την εταιρεία,

– η δρομολόγηση ανάθεσης έργου συντήρησης σε τρίτους με μεγαλύτερο κόστος από την περίπτωση ανάληψης του έργου από την ΕΑΒ, χωρίς μάλιστα ανάλογα ποιοτικά χαρακτηριστικά και αποτελεσματικότητα,

– η απαξίωση των προγραμμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας (μη πρόσληψη προσωπικού και επένδυση σε κτιριακές εγκαταστάσεις, αγορά εξοπλισμού, συντήρηση ή βελτίωση, αποπληρωμές).

Δεδομένου ότι, η λειτουργία της ΕΑΒ αποτελεί αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης.

Δεδομένου ότι, υφίσταται ένα τεράστιο πρόβλημα διαθεσιμότητας των βασικών πτητικών μέσων, όπως τα ελικόπτερα Super Puma AS 332, τα πυροσβεστικά αεροσκάφη CL-215 & CL-415 και τα μεταφορικά αεροσκάφη C-130, που αποτελούν μέρος του μηχανισμού προστασίας της ασφάλειας της Χώρας αλλά και υποστήριξης των εθνικών συμφερόντων.

Δεδομένου ότι, το ενδεχόμενο συνέχισης ανάθεσης των εργασιών συντήρησης των πτητικών μέσων σε ιδιωτικές εταιρείες εγκυμονεί κινδύνους υποβάθμισης της ποιότητάς τους.

Δεδομένου ότι, η ΕΑΒ διαθέτει άρτια καταρτισμένο, έμπειρο και πιστοποιημένο προσωπικό και μπορεί με την κατάλληλη υποστήριξη της Πολιτείας να φέρει εις πέρας το σύνολο του έργου συντήρησης των πτητικών μέσων των Ενόπλων Δυνάμεων, με σημαντικό όφελος για την προοπτική ανάπτυξης της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας και την ενίσχυση της εγχώριας απασχόλησης και με σημαντικά οικονομικά οφέλη για το ελληνικό δημόσιο.

Δεδομένου ότι, η κυβέρνηση οφείλει να ενημερώνει τον ελληνικό λαό σχετικά με τη νομιμότητα και την αποτελεσματικότητα των διαδικασιών που εφαρμόζονται στο πλαίσιο λειτουργίας της ΕΑΒ καθώς και σχετικά με τη χρηστή διαχείριση των σχετικών κονδυλίων.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

1. Ποιος ήταν ο λόγος και ποιος πήρε την απόφαση για την ανάθεση σε τρίτους της συντήρησης

των πτητικών μέσων των Ενόπλων Δυνάμεων αντί αυτή να αναληφθεί αυτοδυνάμως από την ίδια την

ΕΑΒ;

2. Ποιο είναι το κόστος που θα επιβαρύνει την ΕΑΒ από την ανάθεση εργασιών συντήρησης

πτητικών μέσων προς τρίτους;

3. Σκοπεύει η κυβέρνηση να υποστηρίξει την ΕΑΒ ώστε να αναλαμβάνει αυτοδυνάμως τις εργασίες

συντήρησης των πτητικών μέσων που τώρα ανατίθενται σε τρίτους, ώστε μεταξύ άλλων να ενισχύεται

η αναπτυξιακή της προοπτική, να διατηρείται η κατάλληλη τεχνογνωσία και να εξοικονομούνται

πόροι του ελληνικού δημοσίου ; Αν ναι, με ποιον τρόπο;

Oι Ερωτών Βουλευτής

Δημήτρης Μπιάγκης

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!