Quantcast
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣΑΛΛΑ ΣΠΟΡ

Η Άρση Βαρών “ζωντανή” στην Κέρκυρα με “Ηρακλή” & “Αλκίνοο” 

Η φράση  «Κάτσε κάτω από την μπάρα» έγινε σήμα κατατεθέν μιας ολόκληρης γενιάς. Ήταν η εποχή, που η Άρση Βαρών με τις επιτυχίες της είχε γίνει το εθνικό μας άθλημα.

Ωστόσο, η αποχώρηση της «dream team», το σκάνδαλο ντόπινγκ και τα οικονομικά προβλήματα έφεραν την πτώση και τα «πέτρινα χρόνια». Στην Κέρκυρα η Άρση Βαρών είναι συνδεδεμένη με τον Ηρακλή και τον Αλκίνοο. Ο πρώτος είναι ο Ηρακλής Ροδίτης, ο άνθρωπος που καθιέρωσε το άθλημα στο νησί και ο δεύτερος είναι ο κερκυραϊκός  Αθλητικός Σύλλογος, που εδώ και 26 χρόνια είναι ταυτισμένος με την Άρση Βαρών. Η «ΚΣ» ζήτησε από τον Ηρακλή Ροδίτη προπονητή και από το 2017 πρόεδρο του «ΑΣ Αλκίνοος» να σηκώσει το βάρος μίας συζήτησης. Ο ίδιος μίλησε χωρίς φόβο, αλλά με πάθος για την διαδρομή και την εξέλιξη του αθλήματος στην Κέρκυρα, για τις επιτυχίες της και για την αδιαφορία των τοπικών φορέων. 

Έτσι ξεκίνησε η Άρση Βαρών στην Κέρκυρα 

Ο Ηρακλής Ροδίτης μας εξιστορεί: «Η Ιστορία ξεκινά κάπου στα 1989, με την επιστροφή μου …στα πάτρια εδάφη… Οι στόχοι , οι σκοποί και η απόφαση ήταν ήδη στο μυαλό μου από παλιά… αυτό που έλειπε ήταν η εφαρμογή του εγχειρήματος στην πράξη. Η γνωριμία μου με τους ανθρώπους που ήταν η ψυχή του ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΛΚΙΝΟΟΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ήταν το έναυσμα για την υλοποίηση των σχεδίων μου. 

Από την πρώτη στιγμή της γνωριμίας μου με τον κ. ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ ΑΝΘΗ , Πρόεδρο και γεννήτορα του συλλόγου και τον κ. ΣΠΥΡΟ ΔΟΥΚΑ , Ταμία τότε και τώρα… ένοιωσα ότι η αγάπη τους για τον αθλητισμό, η ανιδιοτέλεια και η σοβαρότητα που τους διακατείχε ήταν οι βασικοί πυλώνες που θα μπορούσε να στηριχτεί η συνεργασία μας… και δεν έπεσα έξω. Αυτοί οι δύο άνθρωποι μαζί με τον κ. ΝΙΚΟ ΣΚΙΑΔΑ , Γενικό Γραμματέα , τότε στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΡΣΗΣ ΒΑΡΩΝ , στήριξαν και υλοποίησαν την δημιουργία του τμήματος ΑΡΣΗΣ ΒΑΡΩΝ στην Κέρκυρα. Βρέθηκε και ο χώρος προπονήσεων …μια εγκαταλελειμμένη αίθουσα κάτω από την μεγάλη κερκίδα του Εθνικού σταδίου..μας παραχωρήθηκε από την τότε διοίκηση… και όλα ήταν έτοιμα για την αρχή της ιστορίας. 

  1. Το Δ.Σ. του συλλόγου αποφάσισε την δημιουργία του τμήματος και νομικά πλέον. 
  2. Η πρώτη παρουσία του τμήματος στους αγώνες που διοργάνωνε η Ομοσπονδία. 

Οι πρώτοι αθλητές του τμήματος που με εμπιστεύθηκαν και τους ευχαριστώ για αυτό είναι οι : ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΑΡΓΥΡΟΣ… τώρα Καθηγητής Πανεπιστημίου στην Αμερική, ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΑΜΠΕΡΟΣ που δυστυχώς δεν είναι πια μαζί μας… έφυγε νωρίς… και ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΑΝΙΑΤΟΠΟΥΛΟΣ που δουλεύει στο CITY …στο Λονδίνο». 

Οι κερκυραϊκές διακρίσεις 

Ο άνθρωπος, που καθιέρωσε την Άρση Βαρών στην Κέρκυρα  συνεχίζει: «Όλα αυτά τα χρόνια που μεσολαβούν μέχρι και το σήμερα η ιστορία δεν σταμάτησε ποτέ. Μετείχαμε σε όλα τα πρωταθλήματα που διοργάνωσε η Ομοσπονδία και οι αθλητές μας όπου και όταν αγωνίζονταν έδιναν πάντα τον καλύτερο τους εαυτό. Ο πρώτος που έφερε μεγάλες διακρίσεις και θα μπορούσε να πάει πολύ ψηλά ήταν ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΩΜΑΣ με Πανελλήνιες διακρίσεις σε Παίδες, Εφήβους και νέους Άνδρες …η ΦΑΙΗ ΜΠΟΥΧΑΓΙΑΡ Πρωταθλήτρια Ελλάδος σε Κορασίδες και Νεανίδες , ο ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΔΗΜΑΣ που πέρασε από τις παρυφές της Εθνικής Ομάδας αλλά που δυστυχώς οι συγκυρίες δεν τον ευνόησαν , ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΑΣΟΥΛΗΣ με επιτυχίες σε Πανελλήνια Παίδων, Εφήβων , ο ΦΑΝΑΡΙΩΤΗΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ με 6Η θέση στο Πανελλήνιο Ανδρών, όπως και ο ΜΑΖΑΡΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ , ο ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΓΑΡΝΕΛΗΣ με χάλκινο μετάλλιο στο Πανελλήνιο Παίδων και ναι… πολλοί άλλοι. Κανέναν δεν ξεχνάω και τους ευχαριστώ όλους για τις προσπάθειες τους σε συνθήκες αντίξοες και δυσβάστακτες …μα παρ’ όλα αυτά έμεναν, αγωνίζονταν και κέρδιζαν το στοίχημα με τον εαυτόν τους, την κοινωνία , το άθλημα… είναι σπουδαίο αυτό γιατί διαμορφώνει χαρακτήρες και ψυχισμό». 

Πάντα ψάχνω το καλύτερο 

Ρωτήσαμε τον έμπειρο κόουτς για την εξέλιξη του αθλήματος στο νησί και πόσο ικανοποιημένος είναι και πήραμε την απάντηση: «Ικανοποιημένος δεν είμαι ποτέ… αυτό παραπονιόνται και οι αθλητές μου… πάντα ψάχνω για το καλύτερο , στην απόδοση και την τεχνική κατάρτιση… αυτά μαζί με την ψυχολογία και την εκγύμναση του καλύτερου μυ του ανθρώπου… του μυαλού τους …μπορούν να τους οδηγήσουν στην κορυφή».  

Η παραπληροφόρηση «μας πληγώνει» 

Ο ίδιος συνεχίζει: «Η εξέλιξη του αθλήματος εξαρτάται από πολλούς παράγοντες… θα αναφέρω όσο μπορώ συνοπτικά κάποιους από αυτούς… Κατ αρχήν η αποδοχή από το σύνολο ή μέρους της κοινωνίας. Δυστυχώς αυτό δεν συμβαίνει στην Κέρκυρα. Από την μία η παραπληροφόρηση… η Άρση Βαρών κονταίνει και σπας μέση και γόνατα ή η Άρση Βαρών σε κάνει αργό και παχαίνεις… για να μην αναφέρω και τον γεγονός των παράνομων ουσιών που μόνο οι αρσιβαρίστες παίρνουν …ενώ στα άλλα αθλήματα παίρνουν καραμέλες αυτοί που ανιχνεύονται… Την ίδια στιγμή βέβαια στα κάθε λογής γυμναστήρια που δεν υπάρχει έλεγχος ούτε για δείγμα οι καραμέλες πάνε και έρχονται… Για του λόγου το αληθές αν πας μια βόλτα στον Κοντογιαλό το καλοκαίρι ή στο Λιστόν το βράδυ οι υπερμεγέθεις σωματικά αθλητές του χειμώνα σου λένε ότι έγιναν έτσι από την πολύ διατροφή… άστα να πάνε… 

Άλλος παράγοντας που είναι στην μόδα της μέρες μας και στο άθλημα κακό έκανε..είναι το καινούργιο σύστημα εκγύμνασης που μας ήρθε από την Αμερική και έχει 80% σαν βάση τις ασκήσεις της Ολυμπιακής Άρσης Βαρών – αυτό το άθλημα που διδάσκουμε εμείς – και απλώς άλλαξαν το όνομα να μην σκοντάψουν στα δικαιώματα… Αυτό λοιπόν το άθλημα ας πούμε, το διδάσκει στο νησί και ο κάθε πικραμένος που θέλει να λέγεται Personal Trainer και λανσάρει σαν γνώση τα Level που του έδωσαν το Σαββατοκύριακο της σπουδής του… Από την άλλη εμείς σαν ερασιτεχνικά σωματεία καθ’ όλα νόμιμοι… νομικά, οικονομικά, με πιστοποιημένους προπονητές από την Γ.Γ.Α και με ελέγχους σε κάθε μας βήμα, αγωνιστικό ή προπονητικό και κοινωνικό …είμαστε κάπως… ιδιότροποι… ή δεν είμαστε ικανοί για την προπονητική..ή δεν ξέρω τι άλλες αστείες δικαιολογίες χρησιμοποιούν για να παραπληροφορήσουν… και δυστυχώς ο κόσμος πέφτει στην παγίδα. Για αυτό και βλέπουμε κακές τεχνικές στις ασκήσεις , σοβαρούς τραυματισμούς και ασύδοτη χρήση απαγορευμένων» 

Φύκια για μεταξωτές κορδέλες.  

Ο Ηρακλής Ροδίτης εκφράζει την πικρία του: «Η βοήθεια από τους τοπικούς φορείς Δήμος, Περιφέρεια… παλιότερα Νομαρχία… που δεν υπάρχει παρά …μόνο επιλεκτικά… που δεν βλέπουν τον αθλητισμό σαν ανάγκη να επενδύσουν σε αυτόν (βλέπε τουριστικός αθλητισμός) και από πλευράς επενδύσεων σε κλειστές σάλες προπονήσεων, κλειστά γυμναστήρια ,γήπεδα αλλά και από πλευράς υγείας και νοοτροπίας αλλά έχουν αφήσει τα πάντα να ρημάξουν και να γίνονται αποκρουστικά σε όψη και συνθήκες. Πως θα προσελκύσεις τον νέο να ασχοληθεί με τον αθλητισμό όταν βλέπει αυτό το χάλι; Υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που βοηθούν ή όχι στην εξέλιξη λόγω δημοσιογραφικού χώρου όμως δεν τους αναφέρω τώρα». 

Τα οφέλη της Άρσης Βαρών 

Ολοκληρώνοντας τη συζήτηση μας απαριθμεί τα οφέλη της Άρσης Βαρών: «Το άθλημα – σαν Ολυμπιακό που είναι – σου προσφέρει όλα τα συν που σου προσφέρει οποιοδήποτε άλλο άθλημα που ανήκει στην Ολυμπιακή οικογένεια. Μπορείς να πάρεις πριμοδότηση για τις Πανελλήνιες ή τις εισαγωγές στα Σώματα ασφαλείας, μπορεί να σου δώσει υποτροφίες – νους υγιής εν σώματι υγιή – η όποια άλλη απολαβή προσφέρει το κράτος στους πρωταθλητές. Το άθλημα σαν πολύ-αρθρικό που είναι (σε κάθε άσκηση που κάνεις δουλεύουν όλες οι αρθρώσεις) σου προσφέρει συνολική εκγύμναση και λειτουργία του μυϊκού συστήματος και των αρθρώσεων. Ουσιαστικά η προπόνηση είναι λειτουργική.  Η Άρση Βαρών σου προσφέρει σωστή και λειτουργική στάση σώματος, δύναμη , ευλυγισία, ταχύτητα , έκρηξη, αυτοπεποίθηση και σου ανεβάζει την ψυχολογία . Ακόμη και στον τρόπο σκέψης και αντιμετώπισης των καταστάσεων που αντιμετωπίζει καθημερινά ο άνθρωπος επενεργεί θετικά και βοηθάει. Επίσης βοηθάει και σε οποιοδήποτε άλλο άθλημα –οι αρσιβαρίστες έχουν από τα πιο υψηλά κάθετα άλματα στους αθλητές– και συμβάλλει στην καλή κατάσταση και μακροζωία, με τρόπο που δεν το κάνουν πολλές άλλες ασκήσεις.

Όλα αυτά βέβαια με την προϋπόθεση να αγαπήσεις το άθλημα και να μην ακούς σειρήνες του τύπου… η Άρση Βαρών κονταίνει και το Μπάσκετ ψηλώνει… 

Ο Ηρακλής Ροδίτης  

Γεννήθηκε το 1959 στην Κέρκυρα. Υπήρξε αθλητής άρσης βαρών του Άτλαντα Καλλιθέας και Ολυμπιακού Πειραιώς. Ιδρυτής του τμήματος Άρσης Βαρών του ΑΣ Αλκίνοος Κέρκυρας. Διπλωματούχος προπονητής Άρσης Βαρών με πιστοποίηση από την ΓΓΑ. Από το 2017 είναι και πρόεδρος του ΑΣ Αλκίνοος. 

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!