Quantcast
ΔΙΑΤΡΟΦΗΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ

Η ισορροπημένη διατροφή…αλλιώς

Στις μέρες μας, η ισορροπημένη διατροφή φαίνεται πως απασχολεί όλο και μεγαλύτερη μερίδα του πληθυσμού.

Οι περισσότεροι, «τσιμπάνε» στο άκουσμα της δίαιτας «θαύμα», νομίζοντας πως υπάρχει εκείνη η

Μαγδαληνή Δ. Μεσημέρη
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Msc Αθλητική Διατροφή, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
Ανδρ.Δενδρινού 6, 2η Παρ. Μητρ.Μεθοδίου

τροφή «λιποδιαλύτης» που την κρατάμε οι επαγγελματίες υγείας ως μυστικό ή απλά έχοντας την πεποίθηση πως «όλο και κάτι νέο θα βγήκε» που υπόσχεται θαύματα.
Ίσως, σε έναν ιδανικό κόσμο, ίσως σε ένα άλλο επιστημονικό πεδίο, να έρθουν τα «πάνω-κάτω». Σε ό, τι αφορά το κομμάτι της διατροφής όμως, τα πράγματα φαίνεται να είναι αρκετά ξεκάθαρα, απλά και αναλλοίωτα στο πέρασμα του χρόνου.
Ορμώμενη από τα περιστατικά που απασχολούν την καθημερινότητά μου, παρατηρώ πως πολλοί άνθρωποι εστιάζουν την προσοχή τους σε μικρές λεπτομέρειες όπως «Πες μου πόσα γραμμάρια πρέπει να είναι το μήλο», ενώ παραβλέπουν σημαντικότερες πληροφορίες, όπως «Δεν μπορώ να κάνω άσκηση, δεν έχω καθόλου ελεύθερο χρόνο».
Δεν είναι λίγες οι φορές που έχω αναφερθεί σε μικρά βήματα, σε αρχικά ασήμαντες αλλαγές, που είναι όμως ικανές να επιφέρουν σημαντική βελτίωση των διατροφικών μας επιλογών.
Τι εννοούμε όμως, όταν λέμε μικρές αλλαγές;
1. Την έναρξη κάποιας μορφής άσκησης (περπάτημα, ποδήλατο, τρέξιμο)
2. Την τήρηση των κυρίως γευμάτων (πρωινό-μεσημεριανό-βραδινό)
3. Την αποφυγή πρόχειρου φαγητού και τον περιορισμό του σε 1 φορά την εβδομάδα
4. Την επαρκή κατανάλωση νερού
5. Την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών σε καθημερινή βάση
6. Την αποφυγή λιπαρών τροφών και σφολιατοειδών
7. Την ελεγχόμενη κατανάλωση αλκοόλ
Γιατί προτείνουμε όμως, τις μικρές αυτές αλλαγές;
Αναμφισβήτητα, ένα «σκληρό» πρόγραμμα διατροφής θα επιφέρει γρήγορα και θεαματικά αποτελέσματα (π.χ. απώλεια 2 κιλών την εβδομάδα). Όμως, για πόσο θα μπορούμε να το ακολουθήσουμε; Αν η απάντηση είναι «Μέχρι να χάσουμε τα κιλά», θα σας ρωτήσω στη συνέχεια «Και μετά πώς θα μπορέσουμε να τα συντηρήσουμε, εφόσον δεν μάθαμε ποτέ να σιτιζόμαστε με έναν φυσιολογικό ρυθμό και τρόπο διατροφής;».
Σαφώς, σε όλους μας αρέσει να πετυχαίνουμε το στόχο μας με την ελάχιστη πιθανή θυσία (όροι που χρησιμοποιούνται κατά κόρον στην οικονομία), όμως κατά πόσο είναι εφικτό αυτό, όταν μιλάμε για απώλεια βάρους;
Πόσο εύκολο είναι να ακολουθήσει κάποιος ένα αυστηρό πρόγραμμα διατροφής;
Θα μπορούσαμε να πούμε πως φαντάζει ουτοπικό να ακολουθήσει κάποιος ένα πρόγραμμα διατροφής, το οποίο είναι διαμετρικά αντίθετο με τις μαθημένες και καλά βιωμένες διατροφικές του συνήθειες. Έτσι, οι μικρές καθημερινές αλλαγές είναι αυτές που θα βελτιώσουν τις επιλογές μας, θα αλλάξουν τον τρόπο σίτισής μας και τελικά θα συμβάλλουν στην επίτευξη του στόχου της απώλειας βάρους.
Σαφώς, μετά από το ταξίδι της απώλειας βάρους θα έχετε ανανεώσει τη συλλογή με τις συνταγές σας, ίσως θα έχετε δοκιμάσει κάποιο νέο τρόφιμο που τόσο καιρό διστάζατε και φυσικά θα έχετε δει την καλύτερη εικόνα του εαυτού σας. Όμως, αυτό δε σημαίνει πως θα χρειαστεί να καταβάλλεται τη μέγιστη προσπάθειά σας ή να αλλάξετε πλήρως την καθημερινότητά σας, μετατρέποντάς τη σε μια κουραστική διαδικασία. Η συμμόρφωση σε ένα πιο «ελαστικό» αλλά σίγουρα συμβατό με την καθημερινότητά σας πρόγραμμα διατροφής, έρχεται να «κουμπώσει» πάνω στις ανάγκες και τις προτιμήσεις μας και τελικά να διαμορφώσει το τελικό αποτέλεσμα.
Καλώς ή κακώς, η επίτευξη στόχων δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αποτελεί μέρος μιας πιεστικής διαδικασίας. Αντ’αυτού, είναι το αποτέλεσμα ενός μακρινού ταξιδιού, με βαλίτσες γεμάτες όνειρα, θέληση και επιμονή για την επίτευξη των στόχων μας.

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!