Quantcast
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΤΟΠΙΚΑ

Η Κερκυραία ερμηνεύτρια Μαρία Βούλγαρη μιλά στην ΚΣ

Η τραγουδοποιός και ποιήτρια Μαρία Βούλγαρη με καταγωγή από την Κέρκυρα,  και βάση την Αθήνα, αποτελεί μια από τις μοναδικές καλλιτέχνιδες της γενιάς της καθώς δεν παύει να εκπλήσσει με τις δημιουργίες και τις μοναδικές ερμηνείες της, προσθέτοντας, μια νότα ανανέωσης στον κόσμο του έντεχνου τραγουδιού.

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗ ΝΑΝΣΥ ΔΟΡΔΟΚΙΔΟΥ

 

Έχοντας ήδη πετυχημένες ζωντανές εμφανίσεις, βραβεία και ραδιοτηλεοπτικές εμφανίσεις στο ενεργητικό της, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, μας παρουσιάζει τη δεύτερη προσωπική δισκογραφική της δουλειά, το 5 Track Digital EP με τίτλο «Κάτι να με κρατά» από την «InSideOut Music Web Promotion». Ένα ψηφιακό άλμπουμ με πέντε τραγούδια σε δική της μουσική και στίχους, πέντε όμορφες μουσικές συνθέσεις, πέντε δυνατές ερμηνείες.

Μας συστήθηκε επίσημα στη δισκογραφία το 2018 με την «Αναγέννηση», το πρώτο της single από την ίδια δισκογραφική εταιρεία, ένα τραγούδι που έγραψε με αφορμή τις φωτιές στο Μάτι της Αττικής, σε δική της μουσική και στίχους του ποιητή Βασίλη Σαμοϊλη.

Η Μαρία δημιουργεί νέα ηχοχρώματα με τη μουσική της και με την ιδιαίτερη χροιά της φωνής της μας ταξιδεύει μέσα από τα τραγούδια της. Σε ηλικία εννέα ετών ξεκίνησε μαθήματα κλασικής κιθάρας ενώ σε ηλικία δεκατεσσάρων ετών έγραψε το πρώτο της τραγούδι στην κιθάρα. Μέχρι σήμερα έχει δημιουργήσει πολλά μουσικά τραγούδια με ελληνικό, αγγλικό καθώς και πορτογαλικό στίχο.

Η Μαρία έχει κάνει διάφορες ακουστικές εμφανίσεις, σε γνωστές μουσικές σκηνές στην Κέρκυρα, στην Αθήνα, στην Εύβοια καθώς και στη Λισαβόνα.

Ένα από τα τραγούδια της, με τίτλο «Τα όμορα κελιά της σιωπής», απέσπασε το 1o Βραβείο στην κατηγορία «Τραγούδι» στο Φεστιβάλ InterArtia 2014. Αξίζει να σημειωθεί ότι το τραγούδι αυτό ακούστηκε στην ταινία του Παντελή Σκουρλά, «Η Μυρσίνη δεν είναι μόνη» που ανέβηκε στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το Σεπτέμβριο του 2018. Επίσης στο Φεστιβάλ InterArtia 2014, το ποίημά της «Αντικατοπτρισμός» κέρδισε το 1ο Βραβείο στην κατηγορία «Ποίηση».

Αρκετά από τα ποιήματά της έχουν δημοσιευτεί σε λογοτεχνικούς ιστότοπους.

Η πρώτη της ποιητική συλλογή με τίτλο «Σολ Δίεση Μινόρε» κυκλοφορεί από τις ηλεκτρονικές εκδόσεις «Issuu».

H   ερμηνεύτρια, παραχώρησε συνέντευξη στην ΚΕΡΚΥΡΑ ΣΗΜΕΡΑ  για τη δουλειά και την μέχρι τώρα καλλιτεχνική πορεία της:

 -Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με το τραγούδι;

«Ξεκίνησα με τη μουσική και το τραγούδι σε μικρή ηλικία, στα εννέα μου χρόνια με μαθήματα κλασσικής κιθάρας. Ο πατέρας μου ήταν εκείνος ο οποίος με έκανε να ασχοληθώ με την τέχνη αυτή. Ο ίδιος ήταν καθηγητής βυζαντινής μουσικής. Αν και δεν ασχολήθηκα ποτέ με τη βυζαντινή, παρόλα αυτά μου έδωσε τα κατάλληλα εφόδια και ερεθίσματα για να αγαπήσω πολύ τη μουσική και το τραγούδι. Στα δεκατέσσερα έγραψα το πρώτο μου τραγούδι στην κιθάρα. Αργότερα ξεκίνησα μαθήματα φωνητικής, ωστόσο είχα ήδη αρχίσει να τραγουδάω στο σχολείο, σε παρέες, σε διάφορα πολιτιστικά δρώμενα».

-Έχετε γράψει τραγούδια για άλλους καλλιτέχνες; Με ποιους θα επιθυμούσατε να συνεργαστείτε;

«Μερικές φορές όταν δημιουργώ ένα νέο τραγούδι έρχονται στη σκέψη μου κάποιοι καλλιτέχνες που πιστεύω ότι θα τους ταίριαζε στη φωνή και στο στυλ να ερμηνεύσουν μια δική μου δημιουργία. Δεν έχω γράψει προς το παρόν τραγούδια για συγκεκριμένους καλλιτέχνες παρόλα αυτά η ιδέα να συνεργαστώ με κάποια μεγάλα και αξιόλογα ονόματα της ελληνικής δισκογραφίας είναι μια από τις μεγαλύτερες επιθυμίες μου. Ονόματα τα οποία έχω ξεχωρίσει ενδεικτικά είναι η Τάνια Τσανακλίδου, η Δήμητρα Γαλάνη, η Μελίνα Κανά, ο Χρήστος Θηβαίος και από την ξένη δισκογραφία ο JackSavoretti».

-Έχει παίξει κάποιο ρόλο η καταγωγή σας από το νησί των Φαιάκων στο μουσικό στυλ που διατηρείτε τώρα;

«Σίγουρα η καταγωγή μου από την Κέρκυρα έχει παίξει σημαντικό ρόλο στη μουσική μου παιδεία. Το μουσικό μου στυλ όμως θεωρώ ότι είναι έντονα επηρεασμένο από διαφορετικά μεταξύ τους είδη μουσικής όπως είναι η indiefolk, η ροκ, το λατινογενές στοιχείο, η τζαζ, τα μπλουζ, τα fados, το swing, η μπαλάντα. Έζησα πολλά χρόνια στο Λονδίνο και στη Λισαβόνα και για μένα οι δύο αυτές πόλεις με σημαντικότερη τη Λισαβόνα έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στο ύφος και το στυλ των τραγουδιών μου. Έχω μια ιδιαίτερη αγάπη για την Πορτογαλία και την πορτογαλική γλώσσα την οποία και ομιλώ. Είναι για μένα χώρα σταθμός. Ξεκίνησα να γράφω στίχους για τα τραγούδια μου και στα πορτογαλικά. Το «Θέλω απόψε» είναι από τα πρώτα ελληνοπορτογαλικά τραγούδια που έγραψα. Θυμάμαι όταν το είχα τραγουδήσει στη Λισαβόνα σε μια εμφάνισή μου, κάποιοι Πορτογάλοι μου είπαν μετά το τέλος του live, πως τους είχε φανεί παράξενο και συνάμα πολύ γοητευτικό μια Ελληνίδα να καταφέρνει να γράφει στα πορτογαλικά και να ερμηνεύει στη γλώσσα τους. Τους άρεσε πολύ. Το βρήκαν πολύ ελκυστικό».

-Με τι ασχολείστε αυτή την περίοδο;

«Αυτή την περίοδο εργάζομαι πάνω σε κάποια νέα έργα τόσο μουσικά όσο και ποιητικά».

-Έχετε κάποιο ολοκληρωμένο άλμπουμ; Εάν όχι είναι στα σχέδια σας να βγάλετε;

«Το «Κάτι να με κρατά» είναι η δεύτερη ολοκληρωμένη προσωπική δισκογραφική μου δουλειά. Ένα ψηφιακό άλμπουμ με πέντε τραγούδια σε δική μου μουσική και στίχους που κυκλοφορεί από την InsideOutMusicWebPromotion και είναι διαθέσιμο στις ψηφιακές πλατφόρμες  iTunes, Spotify, Googlemusic, NapsterAmazon, Deezer, Akazoomusic».

-Πώς εμπνευστήκατε το νέο σας τραγούδι «Κάτι να με κρατά»;

«Το ομότιτλο τραγούδι του άλμπουμ το έγραψα τον Ιούνιο του 2020, λίγους μήνες  μετά αφού έφυγε από τη ζωή ο πατέρας μου.

Αν και η εικονοποίηση των στίχων στο βίντεο κλιπ δείχνει ένα χωρισμό και μια επανένωση, η σημασία του τραγουδιού για μένα είναι άλλη. Έχοντας περάσει πρόσφατα ένα ακόμα πολύ δύσκολο γεγονός στη ζωή μου, συνειδητοποίησα ότι το «Κάτι να με κρατά» είναι αυτό το «κάτι» που ψάχνουμε όλοι να μας κρατά ζωντανούς στη ζωή που δεν είναι άλλο από την εσωτερική μας δύναμη. Η δύναμη της ψυχής που υπάρχει μέσα μας και δε γνωρίζουμε πόσο μεγάλη είναι. Η δύναμη της ψυχής που ζητάμε να είναι κοντά μας. Η δύναμη της ψυχής που ζητάμε να είναι παρούσα στα δύσκολα της ζωής όπως είναι η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, ο θάνατος, ένας χωρισμός, ο πόνος, η θλίψη».

-Από που αντλείτε γενικώς έμπνευση για την μουσική σας;

 «Πηγή έμπνευσης για μένα αποτελεί το οτιδήποτε. Μια εικόνα. Μια σκέψη. Μια

συζήτηση. Μια μυρωδιά. Ένα χαμόγελο. Η σιωπή. Η ποίηση. Μια όμορφη μελωδία. Ο έρωτας. Η αγάπη. Η χαρά. Ο πόνος. Ένα ταξίδι. Μια βόλτα στη θάλασσα. Το διάβασμα. Μερικές φορές «πιάνω» τον εαυτό μου να ακούει ξανά και ξανά ένα τραγούδι. Να διαβάζει ξανά και ξανά ένα ποίημα. Να κοιτάει ξανά και ξανά μια φωτογραφία. Και μετά σκέφτομαι πως υπάρχουν πολλοί τρόποι να σε αγγίξει κάτι και να γίνει η αφορμή να δημιουργήσεις».

-Έχετε απογοητευτεί στη ζωή σας κατά την ενασχόληση σας με το επάγγελμα που έχετε επιλέξει;

«Η ασχολία με την τέχνη οποιασδήποτε μορφής σε επαγγελματικό επίπεδο σίγουρα δεν είναι ό,τι πιο εύκολο. Είναι πολλές οι δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει κάποιος καθώς και οι απογοητεύσεις. Αυτό όμως δεν πρέπει να τον βγάζει από το στόχο του, τις επιθυμίες του και τα όνειρά του γιατί αν το κάνει πραγματικά με την ψυχή του, όσο και να αργήσει να έρθει το αποτέλεσμα, κάποια στιγμή θα ανταμειφτεί η αγάπη του γι’ αυτό που κάνει».

-Έχετε γνωρίσει κάποια μεγάλη χαρά μέσω αυτού του επαγγέλματος;

«Μια από τις μεγαλύτερες  χαρές μου ήταν όταν έμαθα πως ένα από τα τραγούδια μου με τίτλο “Τα όμορα κελιά της σιωπής” απέσπασε σε διεθνή διαγωνισμό το πρώτο βραβείο στην κατηγορία “Τραγούδι”. Κι η χαρά μου έγινε ακόμα μεγαλύτερη όταν λίγα χρόνια μετά, το τραγούδι αυτό φιλοξενήθηκε στον κινηματογράφο σε μια από τις ταινίες του Παντελή Σκουρλά. Τίτλος της ταινίας : “Η Μυρσίνη δεν είναι μόνη” μια ταινία με κοινωνικό μήνυμα κατά της μάστιγας των ναρκωτικών».

 -Ποια είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον;

«Live εμφανίσεις και ηχογραφήσεις νέων τραγουδιών».

 

 

 

 

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!