Quantcast
SLIDERΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΤΟΠΙΚΑ

Η Π.Ι.Ν. στα Υπουργεία για τα κερκυραϊκά ελαιοτριβεία

Με επίκεντρο τα προβλήματα των κερκυραϊκών ελαιοτριβεόων, συνάντηση με τους Υπουργούς Περιβάλλοντος Κωστή Χατζηδάκη, Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη & τον ΓΓ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Γεώργιο Στρατάκο είχε χθες η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα, την οποία συνόδευαν οι Αντιπεριφερειάρχες Κέρκυρας Μελίτα Ανδριώτη, Αγροτικής Οικονομίας-Ανάπτυξης Υπαίθρου Σωτήρης Κουρής κΠ εριβάλλοντος-Ενέργειας-Χωροταξίας Σπύρος Ιωάννου και ο πρόεδρος του Π.Σ Νίκος Μουζακίτης.

Το αίτημα της ΠΙΝ ήταν η τριετής αναστολή του κλεισίματος των ελαιοτριβείων της Κέρκυρας καθώς και η εξασφάλιση χρηματοδότησης για την κατασκευή μονάδας επεξεργασίας αποβλήτων τους. Το αίτημα τεκμηρίωσαν με το επιχείρημα ότι η ισχύουσα νομοθεσία για την χωροθέτηση των απαιτούμενων για την λειτουργία των ελαιοτριβείων δεξαμενών, που προβλέπει τις αποστάσεις από οικισμούς, τουριστικές περιοχές, από πηγές άρδευσης και υδροληψίας και επαρχιακές & εθνικές οδούς είναι απαγορευτικοί για την Κέρκυρα. Παράλληλα η ΠΙΝ παρέδωσε στους Υπουργούς και την υπάρχουσα μελέτη κατασκευής μονάδας διαχείρισης της μούργας (και όλων των αποβλήτων), η οποία θα εξυπηρετεί όλα τα ελαιοτριβεία του νησιού. Από την πλευρά τους οι Υπουργοί και ο ΓΓ κατανόησαν το πρόβλημα, ωστόσο ζήτησαν μικρή πίστωση χρόνου για να μελετήσουν το αίτημα και να απαντήσουν. Να σημειωθεί ότι για να ικανοποιηθεί το αίτημα της ΠΙΝ απαιτείται ΚΥΑ των τριών Υπουργείων.

Η μούργα της Κέρκυρας

Στην Κέρκυρα λειτουργούν 53 ελαιοτριβεία τα οποία κατεργάζονται τον ελαιόκαρπο και παράγουν γύρω στους 15.000-20.000 τόνους ελαιόλαδου ετησίως. Κατά την κατεργασία του ελαιοκάρπου στα ελαιουργεία, παράλληλα με το ελαιόλαδο παράγεται και μία σειρά παραπροϊόντων. Αυτά είναι ο ελαιοπυρήνας, που αποτελείται από τα αλεσμένα στερεά συστατικά του καρπού (κυρίως του κουκουτσιού), τα ελαιόφυλλα που έχουν μεταφερθεί με τον ελαιόκαρπο και μια σημαντική σε όγκο και οργανικό φορτίο ποσότητα υγρών αποβλήτων, που είναι γνωστά ως “λιοζούμι”, “κατσίγαρος” ή “μούργα”. Οι παραδοσιακές μέθοδοι επεξεργασίας του ελαιόλαδου, όπως συμβαίνει σε πολλά ελαιοτριβεία του νησιού μας, εκτιμάται ότι παράγουν περίπου 80 χιλιάδες τόνους ετησίως τέτοιου είδους λύματα.

Τι προβλέπει η νομοθεσία
Το 2016 η Ελλάδα εναρμόνισε τους περιβαλλοντικούς όρους λειτουργίας των ελαιοτριβείων σύμφωνα με τις οδηγίες της ΕΕ. Η νομοθεσία μεταξύ άλλων προβλέπει: Τα υγρά απόβλητα που προκύπτουν από την παραγωγική διαδικασία θα πρέπει να οδηγούνται σε σύστημα εδαφοδεξαμενών, μετά από επεξεργασία που περιλαμβάνει λιποσυλλογή, εξουδετέρωση (προσθήκη τουλάχιστον 5 κιλών ασβέστη ανά τόνο ελαιοκάρπου ή 2 % ανά μονάδα όγκου των υγρών αποβλήτων) και καθίζηση (να προβλέπεται τουλάχιστον 3ωρη παραμονή) ή άλλη ισοδύναμη επεξεργασία. Ειδικότερα, η εδαφοδεξαμενή θα πρέπει να απέχει τουλάχιστον 300μ. από το όριο των οικισμών, από παρακείμενες οικίες, από τουριστικές ζώνες, από εθνικές οδούς ή από άλλες περιοχές ειδικού ενδιαφέροντος. Η εδαφοδεξαμενή θα πρέπει να χωροθετείται σε απόσταση τουλάχιστον 100μ. από επαρχιακούς δρόμους και από το όριο της παραλίας. Ως γνωστό στην Κέρκυρα, που είναι πυκνοδομημένη και πυκνοκατοικημένη, η εφαρμογή της συγκεκριμένης νομοθεσίας οδηγεί σε κλείσιμο τα ελαιουργεία, που λειτουργούν σήμερα στο νησί.

Οι προτάσεις της Π.Ι.Ν

Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων προτείνει αναστολή για τρεις ελαιοκομικές περιόδους των παραπάνω όρων για την Κέρκυρα με την προϋπόθεση ότι τα ελαιοτριβεία του νησιού κατά το διάστημα αυτό θα λειτουργούν με διπλό σύστημα. Την περίοδο των βροχών από Οκτώβριο έως και Μάρτιο με το υφιστάμενο σύστημα και την επόμενη περίοδο (της ανομβρίας) με την εναπόθεση των λυμάτων σε λάκκους, που θα κατασκευάσουν στον περιβάλλοντα των ελαιοτριβείων χώρο. Επίσης παραδόθηκε στα Υπουργεία η μελέτη των Ελαιοτριβείων για την κατασκευή μονάδας επεξεργασίας των αποβλήτων σύμφωνα με τις προδιαγραφές της νομοθεσίας.
Ως χώρος κατασκευής της υποδεικνύεται εκείνος, όπου την δεκαετία του ’80 λειτουργούσε στην Μεσαριά σύγχρονο για την εποχή του ελαιοτριβείο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Κέρκυρας. Αξίζει να σημειωθεί ότι την παράταση λειτουργίας των ελαιοτριβείων του νησιού είχε ζητήσει και η απερχόμενη Περιφερειακή Αρχή από την προηγούμενη κυβέρνηση, δεδομένου ότι το πρόβλημα έχει προκύψει, όπως προαναφέρθηκε από το 2016.

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!