Quantcast
SLIDERΚΟΙΝΩΝΙΑΤΟΠΙΚΑ

Κέρκυρα: Ζητούνται αρμόδιοι & σωστές διαδικασίες για πεζοδρόμιο Ανεμομύλου

Το γαϊτανάκι για το ποιος έχει την ευθύνη αποκατάστασης των ζημιών στο πεζοδρόμιο από τον κόμβο Δεσύλλα μέχρι και τον Ανεμόμυλο αφήνει ανοιχτές τις “πληγές” του εδώ και πέντε χρόνια.

Σε όλα αυτά, προστίθενται, όπως τουλάχιστον αποφαίνεται το Ελεγκτικό Συνέδριο και οι εσφαλμένες διαδικασίες από πλευράς Περιφέρειας, η οποία είχε αναλάβει να εκτελέσει το έργο. Ως γνωστό η ΠΙΝ, προκειμένου να παρακάμψει τις χρονοβόρες διαδικασίες, ανέλαβε να αποκαταστήσει τις ζημιές, επικαλούμενη ότι προκλήθηκαν από τον “Μπάλλο”.

Ωστόσο ο Επίτροπος του Ελεγκτικού Κέρκυρας “βρήκε” τις διαδικασίες εσφαλμένες, σημειώνοντας ότι οι ζημίες προϋπήρχαν του πρόσφατου καιρικού φαινόμενου και ότι οι διαγωνιστικές διαδικασίες δεν ήταν νομότυπες. Κατά της απόφασης αυτής η ΠΙΝ προσέφυγε στα Κεντρικά του Ελεγκτικού, ωστόσο η προσφυγή της απορρίφθηκε. 

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Τ.Υ. Μανώλη Ορφανουδάκη, η απόρριψη της προσφυγής έχει να κάνει με το γεγονός ότι το πεζοδρόμιο δεν ανήκει στους τομείς ευθύνης της Περιφέρειας, αλλά στο Υπουργείο Οικονομικών (αφού ο αιγιαλός είναι κοινόχρηστος χώρος, που προστατεύεται από το Υπ.Οικονομικών). Να σημειωθεί ότι η απόφαση της Κυβέρνησης για την αποκατάσταση ζημιών, από έκτακτες φυσικές καταστροφές, πρώτον έδινε την δυνατότητα στις Περιφέρειες να αναλάβουν την αποκατάστασή τους, άσχετα εάν είχαν την αρμοδιότητα ή όχι. Και ύστερα έδινε τη δυνατότητα για διαδικασίες απευθείας αναθέσεων, προκειμένου να παρακαμφθεί η γραφειοκρατία.

Ωστόσο από την πλευρά της η Περιφέρεια, παρά το γεγονός ότι προχώρησε τις διαδικασίες, εκ παραδρομής δεν ζήτησε παράταση του χαρακτηρισμού της συγκεκριμένης περιοχής, ως πληγείσης από τον “Μπάλλο”. Αυτός είναι και ο λόγος, για τον οποίο  οι περιφερειακές παρατάξεις ΑΝΑΣΑ (του πρώην περιφερειάρχη Θ. Γαλιατσάτου) και ΛΑΣΥ (ΚΚΕ) κάνουν λόγο για κακούς χειρισμούς της Περιφερειακής Αρχής Κράτσα και φέρνουν το θέμα προς συζήτηση στην ερχόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. 

 

Η σύσκεψη της Παρασκευής

Την περασμένη Παρασκευή, όταν έγινε γνωστή η  απόρριψη της προσφυγής της Π.Ι.Ν. από το Ελεγκτικό, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Κέρκυρας υπό την Περιφερειάρχη Ρόδη Κράτσα Τσαγκαροπούλου και την συμμετοχή των αντιπεριφερειαρχών Κώστα Ζορμπά & Μανώλη Ορφανουδάκη καθώς και υπηρεσιακών παραγόντων των Τ.Υ της Π.Ι.Ν. Σε αυτήν εκλήθη προκειμένου να συμβάλλει στην εξεύρεση λύσης και η προϊσταμένη της Κτηματικής Εταιρείας Κέρκυρας Μαρία Αρμενιάκου.

Κατά την διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκαν εναλλακτικές λύσεις, προκειμένου να “ξεμπλοκάρει” η διαδικασία και να προχωρήσει το δυνατόν γρηγορότερα το έργο. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες της “ΚΣ” ακόμα και η πιο γρήγορη λύση (αυτή της παράτασης του χαρακτηρισμού της συγκεκριμένης περιοχής, ως πληγείσης από τα καιρικά φαινόμενα και στη συνέχεια επανάληψη της διαδικασίας για σύναψη δημόσιας σύμβασης με απ΄ευθείας ανάθεση με την επίκληση των έργων έκτακτης ανάγκης) θέλει τουλάχιστον έξι μήνες διαδικασιών. Στο μεταξύ δεν πρέπει να λησμονάμε ότι η επόμενη χρονιά είναι εκλογική, που σημαίνει ότι “παγώνουν” οι διαγωνιστικές διαδικασίες έργων.

 

 

 Η επίκληση του  “Μπάλλου”

 

Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, προκειμένου να αποκατασταθεί χωρίς χρονοτριβή  η “ανοιχτή πληγή” στο πεζοδρόμιο και το τοιχίο της παραλιακής απο το ύψος του εργοστασίου Δεσύλλα μέχρι και τον Ανεμόμυλο προέκρινε ως λύση την αξιοποίηση της απόφασης της Γ.Γ.Π.Π. του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας περί κήρυξης της Μέσης και Νότιας Κέρκυρας σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης μετά τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την Κέρκυρα στις 14-10-2021 (ΜΠΑΛΛΟΣ).

Έτσι αρχικά πήρε την έγκριση επιλογής της Εξαιρετικής Διαδικασίας για την Σύναψη Δημόσιας Σύμβασης και τον περασμένο Μάρτιο απηύθυνε   πρόσκληση σε διαδικασία διαπραγμάτευσης σε έξι εταιρείες,  χωρίς προηγούμενη δημοσίευση για την επιλογή αναδόχου. Μετά την διαπραγμάτευση το έργο ανατέθηκε στην ΓΚΡΑΟΥΤΕΚ Α.Ε. (η οποία ως γνωστό είχε αναλάβει και ολοκλήρωσε  το έργο της αποκατάστασης του τοιχίου ΝΑΟΚ και του υπολοίπου πεζοδρομίου της παραλιακής). Στη συνέχεια και προ της υπογραφής της σύμβασης (ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 995 χιλ €) την έστειλε στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τον προβλεπόμενο προσυμβατικό έλεγχο.

 Η απόφαση του Επιτρόπου

Σύμφωνα με την υπ΄αριθμ 13/2022 πράξη του Επιτρόπου Κέρκυρας  «δεν τεκμηριώνεται ύπαρξη αιτιώδους συνδέσμου μεταξύ των επικαλούμενων απρόβλεπτων φαινομένων και της κατεπείγουσας ανάγκης που προκύπτει από αυτά για το σύνολο του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου των επίμαχων υπηρεσιών. Η προσφυγή στη διαδικασία διαπραγμάτευσης χωρίς δημοσίευση προκήρυξης, χωρίς να πληρούνται οι σχετικές προϋποθέσεις πλήττει προδήλως τις αρχές της διαφάνειας, της ισότητας των διαγωνιζόμενων και του ελευθέρου ανταγωνισμού και συνιστά ουσιώδη πλημμέλεια της ελεγχόμενης διαδικασίας ανάθεσης». 

Η Περιφέρεια θεώρησε την απόφαση αυτή εσφαλμένη, μάλιστα με ανακοίνωσή της, ενημέρωνε ότι η τοπική κοινωνία πρέπει να γνωρίζει ότι το έργο «ναρκοθετήθηκε» δύο φορές, μία από την Περιφερειακή Αρχή Γαλιατσάτου όταν επελέγη να κατακερματιστεί σε δύο υποέργα προκειμένου να κάνει ο πρώην Περιφερειάρχης φιέστα εγκαινίων για τη μισή παραλιακή λεωφόρο το 2019 και μια από την κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. όταν προχώρησε σε αποχαρακτηρισμό του παραλιακού μετώπου, το οποίο πέρασε από τον Οργανισμό Λιμένος Κέρκυρας στο χαρτοφυλάκιο της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις χρονοβόρες διαδικασίες. 

Υπάρχει λάθος βάση στο σκεπτικό του Ελεγκτικού Συνεδρίου ως προς το δικαίωμα ένταξης του εν λόγω έργου στις περιπτώσεις «έκτακτης ανάγκης», καθώς ο Επίτροπος επικαλείται την κήρυξη της Κέρκυρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το 2019, ενώ η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων ενέταξε το έργο λόγω των έκτακτων αναγκών «Μπάλλου» τον Οκτώβριο του 2021”. Γι  αυτό και προσέφυγε στο “Κεντρικό” Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο όπως προαναφέραμε απέρριψε την προσφυγή της ΠΙΝ.

 

 

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!