Quantcast
SLIDERΚΟΙΝΩΝΙΑΤΟΠΙΚΑ

Κέρκυρα: Μηνύματα για την 49η επέτειο εξέγερσης του Πολυτεχνείου

Aνακοινώσεις απο εκπροσώπους της πολιτικής ηγεσίας φορείς, κόμματα και σωματεία και στην Κέρκυρα με αφορμή την 49η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου:

 

Α. Αυλωνίτης – βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ

Με αφορμή την επέτειο τιμής και μνήμης του Πολυτεχνείου, ο Βουλευτής Κέρκυρας και Αναπληρωτής Τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Αλέξανδρος Αυλωνίτης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«49 χρόνια πέρασαν από την εξέγερση του Πολυτεχνείου και οι μνήμες από τον αγώνα του ελληνικού λαού για ελευθερία και ανεξαρτησία παραμένουν ζωντανές.

Η αντιδικτατορική πάλη των φοιτητών, των νέων και ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας υπήρξε μία από τις κορυφαίες  πράξεις αντίστασης των δημοκρατικών μας αγώνων. Ένα παλλαϊκό ΟΧΙ στο απολυταρχικό καθεστώς της χούντας των Συνταγματαρχών.

Σήμερα, που πάνω από τους  δημοκρατικούς  μας θεσμούς  έχουν συγκεντρωθεί μαύρα σύννεφα, που το δίκαιο των Ελλήνων για μια αξιοπρεπή ζωή συρρικνώνεται και απειλείται μπροστά σε κρίσεις όπως της υγείας, της ενέργειας, της ακρίβειας, των ανταγωνισμών και του πολέμου στην ευρύτερη περιοχή και που στο όνομα μιας νόθας λαϊκής κυριαρχίας που υπηρετούν οι κυβερνώντες της ΝΔ, οι λίγοι και δυνατοί ορίζουν τη μοίρα και τη ζωή των πολλών και αδύναμων, το Πολυτεχνείο ζει. Ζει και συνεχίζει να εμπνέει τους Έλληνες σε νέους κοινωνικούς δρόμους πάλης για αξιοκρατία και δικαιοσύνη.

Ο αγώνας ανατροπής της ξενοκίνητης δικτατορίας των Συνταγματαρχών, ήταν αγώνας χειραφέτησης απέναντι στον αυταρχισμό, στο φασισμό, στο ρατσισμό, στην ανελευθερία λόγου και έκφρασης, στην υποτέλεια του ανθρώπου σε ένα αντιδημοκρατικό καθεστώς. Οι θυσίες, το αίμα και τα βασανιστήρια του λαού μας που διεκδίκησε ενωμένος ο ελληνικός λαός καλύτερες, ελεύθερες ημέρες για τη χώρα αποτελούν παράδειγμα ομοψυχίας που πρέπει να ακολουθήσουμε και σήμερα στην προσπάθεια ενίσχυσης των δημοκρατικών αιτημάτων της εποχής μας.

ΥΓΕΙΑ, ΠΑΙΔΕΙΑ, ΕΡΓΑΣΙΑ, ΣΤΕΓΗ είναι το άλλοτε σύνθημα για ΨΩΜΙ, ΠΑΙΔΕΙΑ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ των ηρώων του Πολυτεχνείου μας».

 
 

Δ. Μπιάγκης-βουλευτής ΠΑΣΟΚ:Το φωτεινό σύμβολο των «Ελεύθερων πολιορκημένων»

Έχουν περάσει σαράντα εννιά χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, μα ο αγώνας εκείνων των ηρωικών φοιτητών για «Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία» παραμένει διαχρονικό σύμβολο αντίστασης κι ελπίδας για όλους μας. Η εξέγερση των φοιτητών του Πολυτεχνείου δεν εγκλωβίζεται σε χρονολογικούς δείκτες και ημερολόγια, αλλά είναι πάντα επίκαιρη.

Οι αρχές, οι αξίες και τα ιδεώδη της εξέγερσης της 17ης Νοεμβρίου 1973 είναι η μεγάλη μας παρακαταθήκη, τα σημερινά φωτεινά μας μονοπάτια, τα κορυφαία σύμβολα της Δημοκρατίας μας. Ισονομία, ισοπολιτεία, ίσες ευκαιρίες, άρση των κοινωνικών αποκλεισμών, παιδεία για όλους, αποτελούν αξίες που και σήμερα δοκιμάζονται. Διεκδικήσεις και κατακτήσεις δεκαετιών, τις οποίες σήμερα καλούμαστε να τις διαφυλάξουμε, να τις διασφαλίσουμε και να τις προασπίσουμε για τις επόμενες γενιές.

Η επέτειος του Πολυτεχνείου είναι ένα ελπιδοφόρο φωτεινό σύμβολο που μας υπενθυμίζει, πως η ιστορία γράφεται από εκείνους τους ηρωικούς ανθρώπους που αναλαμβάνουν την ευθύνη για όλους, ακόμη και αν κανείς δεν τους το ζητά, πέρα από τη συνείδησή τους. Από εμάς εξαρτάται, το πως θα μεταδώσουμε ετούτο το ελπιδοφόρο μήνυμά της στις επόμενες γενιές, αυτές που γαλουχήθηκαν, θεωρώντας ως δεδομένο το αγαθό της δημοκρατίας.

Μπροστά στις μεγάλες προκλήσεις που βιώνουμε ως λαός και ως Έθνος, καλούμαστε να αναστοχαστούμε και να επανεξετάσουμε τις έννοιες της «Δημοκρατίας», της «Εθνικής Ανεξαρτησίας», της «Ελευθερίας», της «Οικονομικής Αυτονομίας», της «Αλληλεγγύης», της «Ειρήνης», της «Ευημερίας». Η παρακαταθήκη της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, ως υπόμνηση της ευθύνης μας για αντίσταση, ας φωτίσει τον αγώνα μας ενάντια στα ακραία φασιστικά κινήματα που εξαπλώνονται με ραγδαίο ρυθμό στην Ευρώπη, ώστε να χαράξουμε με ασφάλεια για τη νέα γενιά το δημοκρατικό αύριο που της αξίζει.

 

Η Περιφερειάρχης ΙΝ Ρ. Κράτσα

Οι σκοτεινές περίοδοι της δικτατορίας για την χώρα μας άφησαν πολλά μηνύματα και υποχρεώσεις για να διατηρηθούν η ελευθερία και η δημοκρατία μας αληθινές και ωφέλιμες για τον λαό μας μέχρι σήμερα και στο μέλλον.

Ευθύνη επαγρύπνηση, αλήθεια, σεβασμός σε θεσμούς και αξίες από όλους και όλες.

Σήμερα που γιορτάζουμε την δική μας ελευθερία και τιμάμε τους ανθρώπους που υπέφεραν ποικιλοτρόπως και αγωνίστηκαν για ιδανικά και όνειρα, ας στείλουμε μήνυμα συμπαράστασης στους λαούς που ακόμη υποφέρουν και καταπιέζονται σε ολοκληρωτικά καθεστώτα.

Εξ΄ άλλου η εξασφάλιση της ειρήνης και της δημοκρατίας μας απαιτεί παγκόσμια κινητοποίηση και ελευθερία παντού!

 

 Δήμαρχος Νότιας Κέρκυρας Κώστας Λέσσης

Έχουν παρέλθει 49 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Η 17η  Νοεμβρίου αναμφισβήτητα αποτελεί την κορυφαία αντιδικτατορική εκδήλωση που προανήγγειλε την πτώση της χούντας. Είναι μια ημερομηνία-ορόσημο για την  νεότερη ελληνική ιστορία αλλά και την πολιτική ζωή του τόπου μας. Νέοι άνθρωποι, φοιτητές στην πλειονότητά τους, από διαφορετικές καταβολές και ιδεολογίες, όρθωσαν το ανάστημά τους  ζητώντας «ΨΩΜΙ – ΠΑΙΔΕΙΑ- ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ». Επιδεικνύοντας ισχυρό αίσθημα αυταπάρνησης και αυτοθυσίας ένωσαν τις φωνές τους  και  ύψωσαν τη φωνή της Δημοκρατίας ενάντια στη χούντα των Συνταγματαρχών.

Ηρωικό και διαχρονικό το μήνυμα του Πολυτεχνείου δεν μπορεί να υπακούσει σε μονοσήμαντες ερμηνείες. Είναι μήνυμα διδακτικό, ενωτικό και με πολλαπλούς αποδέκτες. Με σύνεση και ομόνοια οφείλουμε όλοι μας, τόσο η πολιτική ηγεσία όσο και οι πολίτες αυτής της δημοκρατικής χώρας, να το ενστερνιστούμε και να αγωνιστούμε να  χτίσουμε ακόμα πιο στέρεες βάσεις για το μέλλον του τόπου μας, της νέας γενιάς και της δημοκρατίας μας.

Η επέτειος του Πολυτεχνείου είναι μια μοναδική ιστορική στιγμή. Είναι εξέγερση συνειδήσεων. Είναι επαναπροσδιορισμός αξιών και αρχών. Είναι η υπενθύμιση για ένα διαρκή αγώνα για ψωμί, παιδεία, δημοκρατία και ελευθερία, ενάντια σε κάθε είδους χούντα, είτε οικονομική, είτε ιδεολογική. Στη σημερινή εποχή, την ώρα που αμφισβητούνται  και καταπατώνται βασικά και θεμελιώδη δικαιώματά μας το Πολυτεχνείο είναι κάθε άλλο παρά απόμακρο.

 

 

ΚΚΕ  Κέρκυρας: «Στο δρόμο του ανυποχώρητου αγώνα γράφεται η Ιστορία»

 

Φέτος συμπληρώνονται 49 χρόνια από τον ηρωικό ξεσηκωμό του λαού και της νεολαίας το Νοέμβρη του 1973 ενάντια στη στρατιωτική δικτατορία. Τα διδάγματα αυτού του ξεσηκωμού είναι και σήμερα επίκαιρα, αφού παραμένουν η εξουσία του κεφαλαίου και η ενσωμάτωση της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, το ΝΑΤΟ, δηλαδή οι παράγοντες εκείνοι που οδήγησαν στην επιβολή της δικτατορίας

Το Κόμμα μας είναι περήφανο για τα μέλη και στελέχη του, τους νέους και τις νέες της ΚΝΕ -που ιδρύθηκε μέσα στην δικτατορία το 1968- όλους εκείνους και εκείνες που αγωνίστηκαν στην αντιδικτατορική πάλη, δεν λύγισαν στις διώξεις, στα βασανιστήρια, στις φυλακές, στα στρατοδικεία και τις εξορίες.

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου, η καταστολή της με δεκάδες νεκρούς ήταν η αρχή του τέλους της Χούντας. Κάτω από το βάρος της λαϊκής πάλης και μετά το έγκλημα της Κύπρου, το 1974, η Χούντα κατέρρευσε. Η τραγωδία της Κύπρου με την εισβολή και κατοχή που συνεχίζεται μέχρι σήμερα έχει τη σφραγίδα της Χούντας και των ιμπεριαλιστών ΝΑΤΟ-ΗΠΑ και Μ. Βρετανίας. Αποδείχτηκε για άλλη μία φορά ότι καμία προστασία δεν παρέχουν για το λαό οι ιμπεριαλιστικές ενώσεις.

Αποδείχθηκε ότι οι όποιες κατακτήσεις και παραχωρήσεις στον καπιταλισμό είναι προσωρινές. Ότι όσες κυβερνήσεις επιλέγουν να διαχειριστούν το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα και τους νόμους του, αναπόφευκτα ακολουθούν αντιλαϊκές πολιτικές. Οι κρίσεις, η ανεργία, η φτώχεια, ο αυταρχισμός, οι πόλεμοι θα υπάρχουν όσο η εξουσία βρίσκεται στα χέρια των καπιταλιστών, όσο η Ελλάδα είναι δέσμια των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, τύπου ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Με όπλο την πείρα των αγώνων του χτες, προετοιμάζουμε τις νέες νικηφόρες αναμετρήσεις στο σήμερα και το αύριο.

Τα συνθήματα “Έξω οι ΗΠΑ”, Έξω το ΝΑΤΟ” στις πύλες του Πολυτεχνείου είναι επίκαιρα περισσότερο από ποτέ. Σήμερα εν μέσω της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης στην Ουκρανία και της ελληνικής εμπλοκής στα πολεμοκάπηλα σχέδια των ιμπεριαλιστών είναι πιο αναγκαίο από ποτέ να δυναμώσουμε τον αγώνα με αιτήματα “Έξω οι βάσεις και το ΝΑΤΟ”, “Καμία εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ”.

Κανένας αντίπαλος δεν είναι ανίκητος! Ο λαός, όταν παλεύει, μπορεί να τα καταφέρει όλα!

Το ΚΚΕ βρίσκεται και θα βρεθεί μπροστά σε κάθε τέτοιον αγώνα.

Αντιπροσωπία της ΤΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ θα καταθέσει στεφάνι την Πέμπτη 17 Νοέμβρη, στις 11:30 το πρωί στο μνημείο του Πολυτεχνείου έξω από το κτήριο της πρώην Νομαρχίας.

Τέλος, καλούμε την Πέμπτη 17 Νοέμβρη στις 6 το απόγευμα στο χώρο κάτω από Εργατικό Κέντρο στην αντιιμπεριαλιστική πορεία που διοργανώνουν φοιτητικοί σύλλογοι και το Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας προς τιμήν του ξεσηκωμού του Πολυτεχνείου.

 

 

 

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

Το Πολυτεχνείο είναι ένα γεγονός παγκόσμιας εμβέλειας, είναι ένα εθνικό ορόσημο αγώνων.
Η αλληλεγγύη και η αυταπάρνηση των φοιτητών, η δίψα τους για Ελευθερία και Δημοκρατία, εμπνέει όσους θέλουν έναν διαφορετικό κόσμο με ειρήνη και συνεννόηση των λαών, με σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του περιβάλλοντος, με ισχυρό κράτος δικαίου. Ένα πιο δίκαιο και ανθρώπινο κόσμο.
Τιμή, λοιπόν, σε όσους θυσιάστηκαν, σε όσους αγωνίστηκαν εκείνες τις ιστορικές ημέρες του Νοέμβρη
Την Πέμπτη στις 12:00 αντιπροσωπεία της Νομαρχιακής Επιτροπης Κέρκυρας με την Δημοτική Οργάνωση Κεντρικής Κέρκυρας θα καταθέσουν στεφάνι για τον πολυτεχνείο στο χώρο του μνημείου της πρώην Νομαρχίας.

 

 

 

 

Αλ. Αλεξάκης: «Πολυτεχνείο: 49 Χρόνια μετά»

“Σχεδόν πενήντα χρόνια, βάσανα και διωγμοί”, γράφει ο Μανώλης Ρασούλης και έχουμε σιγοτραγουδήσει στην μελωδία του Μάνου Λοΐζου. Και σήμερα συμπληρώνονται σχεδόν πενήντα χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου που στάθηκε προπομπός της κατάρρευσης της Χούντας σε λιγότερο από ένα χρόνο αργότερα.

Μπορεί τα τελευταία χρόνια να πληθαίνουν οι φωνές που επιθυμούν να σπιλώσουν την αξία του αγώνα, αμαυρώνοντας την μνήμη των νεκρών, όμως τα γεγονότα εκείνων των ημερών θα μιλούν πάντα στις ψυχές των ανθρώπων που αντιλαμβάνονται την σπουδαιότητα της ίδιας της δημοκρατίας. Όσο υπάρχουν άνθρωποι με ελεύθερο πνεύμα, που δεν φυλακίζουν τις ιδέες και τις αρχές τους, τόσο οι προσπάθειες υποβάθμισης της εξέγερσης και δαιμονοποίησης της “γενιάς του Πολυτεχνείου”, θα πέφτουν στο κενό της φασίζουσας και ακροδεξιάς λογικής τους.

Για το θάρρος και την τόλμη των φοιτητών, των εργατών, όσων απλών πολιτών βοήθησαν με όποιο τρόπο μπορούσαν το εξεγερμένο πλήθος, έχουν χυθεί τόνοι από μελάνι. Η ιστορία δεν οφείλει αποκατάσταση των γεγονότων του Πολυτεχνείου, γιατί πολύ απλά υπάρχει άπλετος χώρος στις ψυχές και στην συνείδηση των Ελλήνων, ικανός να χωρέσει το μεγαλείο της αυτοθυσίας των αγωνιστών.

Η χώρα μας τα τελευταία χρόνια έχει διαβεί πολλούς σκοπέλους και μέσα από έντονη δυσμένεια οι πολίτες προσπαθούν να βρουν τον βηματισμό τους. Πολλές φορές φαίνεται πως χάνουμε τις ισορροπίες μας, ακροβατώντας σε επικίνδυνα άκρα. Όμως δεν έχουμε παρά να κοιτάξουμε πίσω, σε αυτά τα “σχεδόν” πενήντα χρόνια που μας χωρίζουν από την εποχή των γνήσιων αγώνων και τότε θα αντιληφθούμε την ιερότητα της πράξης εκείνης της γενιάς.

 

   O  ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΥΔΗΣ

Η 17η του Νοέμβρη δεν περιορίζεται σε μια επετειακού χαραχτήρα γιορτή. Είναι μια μέρα τιμής για την εξεγερμένη νεολαία, μια μέρα συγκίνησης και έμπνευσης.

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου το Νοέμβρη του 73 είναι ένα σύμβολο που δίνει την ευκαιρία για αναστοχασμό.  Προκαλεί το ερέθισμα για την ανάλυση της σύγχρονης πραγματικότητας, της ζύμωσης ιδεών, της ιδεολογικής αντιπαράθεσης και της επικαιροποίησης των διαχρονικών συνθημάτων Ψωμί- Παιδεία- Ελευθερία- Εθνική Ανεξαρτησία.  

Σήμερα  που τα δημοκρατικά δικαιώματα συρρικνώνονται, τα φασιστικά φαντάσματα επανεμφανίζονται, ο νεοφιλελεύθερος αυταρχισμός κυριαρχεί, οι οικονομικές ανισότητες σε βάρος των μικρών και μεσαίων κοινωνικών στρωμάτων μεγεθύνονται, η ανεξαρτησία και η εδαφική κυριαρχία της χώρας απειλούνται, το παράδειγμα των αγωνιστών του Πολυτεχνείου για αγώνα και αντίσταση, δείχνει το δρόμο.

Η φοιτητική νεολαία του Νοέμβρη του 73, μας θυμίζει πως ο αγώνας για δημοκρατία, για   καλύτερες συνθήκες ζωής για την υπεράσπιση των κοινωνικών δικαιωμάτων κι ελευθεριών, για ισότητα και κοινωνική απελευθέρωση, δεν σταματά.

Για δε την επιτυχία χρειάζεται αλληλεγγύη, ενότητα κι αποφασιστικότητα.

     Δημοτικός Σύμβουλος

Επικεφαλής της Παράταξης

ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

   

 

                                                     

 Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Κέρκυρας

Το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Κέρκυρας  αποδίδει φόρο τιμής στη μνήμη των αγωνιστών της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Τα  αιτήματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου 49 χρόνια μετά εξακολουθούν να παραμένουν επίκαιρα, αφού  η ακρίβεια,  οι  μισθοί και συντάξεις πείνας, το δυσβάστακτο κόστος στην ενέργεια και  στα ειδή πρώτης ανάγκης αλλά , και η διάλυση  της παιδείας  και  της υγείας   εξαιτίας  και της πανδημίας  έχουν οδηγήσει όλους  τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους σε  οικονομική εξαθλίωση.

Είναι επιτακτική ανάγκη το άμεσο σταμάτημα του πολέμου στην Ουκρανία   για να μπορέσουν   οι λαοί  να ζήσουν ελεύθεροι και να αγωνιστούμε όλοι ενωμένοι    για  δημοκρατία, ισονομία, κοινωνική δικαιοσύνη  , αλληλεγγύη και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας.

 

                                    

 

ΣΦΗΝΑ  – Πρωτοβουλία Πολιτών Κέρκυρας” 

 
Αυτές τις ημέρες μνήμης και γιορτής της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, που αποτέλεσε αποκορύφωμα του αντιδικτατορικού αγώνα,  η ΣΦΗΝΑ χαιρετίζει πρώτα –  πρώτα στους Κερκυραίους αγωνιστές και αγωνίστριες των αγώνων ενάντια στην χούντα, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Χαιρετίζουμε όλους τους Έλληνες πραγματικούς αγωνιστές και όσους στάθηκαν αλληλέγγυοι έξω από την χώρα μας. 

Ζωντανή η ιστορία που αναβιώνει τήν μνήμη τού Νοέμβρη τού 1973, όταν ο λαός και η ελληνική νεολαία αψηφώντας τους τυράννους, δίνουν βρπντερό παρών στον αγώνα για δημοκρατία, ελευθερία, κοινωνική πρόοδο και απελευθέρωση, εθνική ανεξαρτησία, μετατρέποντας το Πολυτεχνείο σε πεδίο αντιφασιστικής δημοκρατικής εξέγερσης και μάχης..

Μέσα από τούς αγώνες του χθες ,τού σήμερα , του αύριο, συνεχίζουμε στο πνεύμα του Πολυτεχνείου που αντιστέκεται, αμφισβητεί και πεισμώνει σε κάθε προσπάθεια φίμωσης αλλά και δημιουργίας μιας εικονικής πραγματικότητας που το σύστημα εξουσίας θέλει να επιβάλλει στον λαό μέσα από ένα μεγάλο προπαγανδιστικό μηχανισμό εξαπάτησης και αναλήθειας.
Απέναντι στο ολοκληρωτικό σύστημα “δημοκρατίας”,με τους νευρώνες της εξουσίας να προωθούν μεθοδικά το “δίκαιο” του ισχυρού και της “αυθεντίας” – εμείς προτάσσουμε τα δημοκρατικά δικαιώματα του πολίτη, του νέου άνθρωπου, για να μπορεί να καθορίζει τις τύχες και την πορεία του μέσα από την συλλογική διαδικασία και την αγωνιστική διεκδικητική δράση, για την κοινωνική πρόοδο, την ειρήνη και την συνοχή, την ουσιαστική προστασία του εργαζόμενου λαού, των ελευθεριών και της ίδιας της δημοκρατίας. Η ρήξη με κάθε μορφή φασιστικών – νεοφασιστικών – σκοταδιστικών – αντιδημοκρατικών αντιλήψεων και πρακτικών, που παράγουν την εξαθλίωση, την ανισότητα, τον αυταρχισμό και τον ρατσισμό αποτελούν για εμάς μέτωπο αγώνα και άμεση προτεραιότητα. 
                                           ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΖΕΙ – ΨΩΜΙ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
 
 
 
 
 
Φοιτητικοί Σύλλογοι Ioνίου Πανεπιστημίου
 
Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι ΤΞΓΜΔ, ΤΑΒΜ, ΤΠ, ΤΙ, τιμάμε αγωνιστικά μαζί με τον εργαζόμενο λαό την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Μετά από συνελεύσεις των Φοιτητικών Συλλόγων και αποφάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων καλούμε όλους τους φοιτητές να συμμετάσχουν στην αντιιμπεριαλιστική πορεία την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου στις 18.00 στο Εργατικό Κέντρο. Καταγγέλλουμε την προσπάθεια όλων όσων κρύβονται πίσω από τους Φοιτητικούς Συλλόγους και καλούν σε σημείο που “και καλά” έχουν αποφασίσει οι φοιτητές για προσυγκέντρωση. Κανένας Φοιτητικός Σύλλογος δεν έχει πάρει τέτοια απόφαση! Καλούμε όλοι μαζί οι Φοιτητικοί Σύλλογοι στο Εργατικό Κέντρο για να ενωθούμε εκεί με όλα τα σωματεία, φορείς και τον κερκυραϊκό λαό και όλοι μαζί να τιμήσουμε τον αγώνα του λαού τότε για ελευθερία.
 
«Στις 9 Νοέμβρη οι φοιτητές δώσαμε μια πρώτη απάντηση στο δρόμο και τώρα συνεχίζουμε!
 
Χιλιάδες φοιτητές στο πλευρό των εργαζόμενων, μαζί με τους μαθητές και συνολικά το λαό πλημμύρισαν τους δρόμους στις μεγαλειώδεις απεργιακές συγκεντρώσεις της Τετάρτης 9 Νοέμβρη, το μήνυμα που βροντοφώναξαν οι φοιτητές σε όλη την Ελλάδα ήτανε ξεκάθαρο! Δεν προσαρμοζόμαστε στα πτυχία-καπαμά, στα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά, στην ακρίβεια, στις αίθουσες… ιγκλού αλλά απαιτούμε, σύγχρονες σπουδές, πτυχία με αξία για δουλειά με δικαιώματα! Η πολύ πετυχημένη απεργία στην Ελλάδα έπιασε το νήμα από τις διαδηλώσεις και τις απεργίες σε όλη την Ευρώπη όπου χιλιάδες λαού και νεολαίας βγαίνει στο δρόμο λέγοντας: ΩΣ ΕΔΩ! Δεν θα ματώσουμε εμείς για τα κέρδη των λίγων, δεν θα πληρώσουμε το «μάρμαρο» της διαχρονικής αντιλαϊκής πολιτικής των κυβερνήσεων και της ΕΕ!
 
Ήταν ένα πρώτο βήμα! Τώρα, πιο αποφασιστικά μπαίνουμε μπροστά για τις σπουδές και τη ζωή που έχουμε ανάγκη! Δεν έχουμε στάση αναμονής, ούτε επενδύουμε το μέλλον μας σε δήθεν σωτήρες, δυναμώνουμε την πάλη μας μέσα από τους Φοιτητικούς μας Συλλόγους.
 
Η ιστορία δείχνει τη δύναμη του λαού!
 
Η εξέγερση του Πολυτεχνείου το Νοέμβρη του 1973 μας διδάσκει…
 
… ο αγώνας του λαού και της νεολαίας ‘’φώτισε’’ και τους πιο σκοτεινούς καιρούς! Κανένας αντίπαλος δεν είναι ανίκητος απέναντί του. Ο λαός μπορεί να βάλει τη σφραγίδα του στις εξελίξεις! 
 
… η υπεράσπιση της ζωής, των σπουδών μας είναι υπόθεση δική μας και όλου του λαού. Ενωμένοι είμαστε δυνατοί! Οι φοιτητές του ’73 είχαν τη στήριξη του εργαζόμενου λαού που είχε κατακλύσει τους δρόμους γύρω από το Πολυτεχνείο, των χιλιάδων κρατούμενων αγωνιστών στις φυλακές, την αλληλεγγύη των αγροτών της υπαίθρου. Σήμερα ο αγώνας μας για σύγχρονες σπουδές πρέπει να ενωθεί με τον αγώνα τον εργαζομένων για δουλειά με δικαιώματα!
 
…η ειρήνη και η φιλία των λαών ήταν και είναι οι αξίες των φοιτητών. Το σύνθημα που ήταν γραμμένο στις πύλες του Πολυτεχνείου ‘’Έξω το ΝΑΤΟ- Έξω οι ΗΠΑ’’ παραμένει επίκαιρο στον αγώνα ενάντια στην  εμπλοκή της χώρας μας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην περιοχή που γεννούν πολέμους, φτώχεια, ξεριζωμό.
 
Τιμάμε το Πολυτεχνείο στο δρόμο του αγώνα!
 
Προετοιμάζουμε τον εορτασμό του Πολυτεχνείου και τη συμμετοχή στη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία από το Εργατικό Κέντρο στις 6 το απόγευμα στέλνοντας μήνυμα εναντίωσης στην εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, στον πόλεμο που διεξάγουν η Ρωσία με ΗΠΑ-ΝΑΤΟ και ΕΕ στο έδαφος της Ουκρανίας με απρόβλεπτες διαστάσεις για όλους τους λαούς. Δεν ανεχόμαστε να δίνουν 6,5 δις στην πολεμική μηχανή του ΝΑΤΟ, την ώρα που στις σχολές μας λείπουν υποδομές και καθηγητές. Δεν μπορούμε να συνηθίσουμε, να κλείσουμε τα μάτια στις εικόνες που έρχονται καθημερινά με νεκρούς, με τους ξεριζωμένους πρόσφυγες και τους πνιγμένους στο Αιγαίο. Εναντιωνόμαστε στον ανταγωνισμό και τα παζάρια του ελληνικού και του τούρκικου κεφαλαίου με την επίβλεψη του ΝΑΤΟ που υποθηκεύει την ειρήνη, τα σύνορα, τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.
 
Δεν έχουμε κανένα συμφέρον να στοιχηθούμε πίσω από τη μία ή την άλλη ιμπεριαλιστική δύναμη, πίσω από κανένα ληστή του πλούτου του λαού , για τα συμφέροντα των εφοπλιστών, των ομίλων της ενέργειας, των τραπεζιτών, πίσω από καμία δύναμη που δολοφονεί και ξεζουμίζει το λαό, τσακίζει δικαιώματα. Δε δεχόμαστε να πληρώσουμε με ενεργειακή φτώχεια, εξαθλίωση, ανεργία, τους ανταγωνισμούς και πολεμικούς εξοπλισμούς, ούτε να ματώσουμε για τα κέρδη των λίγων! Η ελπίδα  βρίσκεται στην αλληλεγγύη και την πάλη των λαών ενάντια στην πολιτική που γεννά κρίσεις, πολέμους, φτώχεια, προσφυγιά.
 
 
 
 
Η ΕΛΜΕ Κέρκυρας

Η ΕΛΜΕ Κέρκυρας χαιρετίζει και τιμά την 49η επέτειο από τη λαϊκή εξέγερση του Πολυτεχνείο, το Νοέμβρη του 1973.

Η αγωνιστική παρακαταθήκη του αντιδικτατορικού αγώνα και της εξέγερσης του Πολυτεχνείου ενάντια στη δικτατορία, η αντίσταση των χιλιάδων εργαζομένων, φοιτητών, νέων, γυναικών στις εξορίες, στα μπουντρούμια των φυλακών και στα βασανιστήρια της ΕΑΤ-ΕΣΑ, παραμένουν  σημείο αναφοράς για τον δικό μας σημερινό, καθημερινό βηματισμό.

Τιμάμε τη λαϊκή εξέγερση στα πρόσωπα των εκατοντάδων χιλιάδων εργατών και εργαζόμενων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα που μέσα από τις γραμμές των συνδικάτων συμμετέχουν μαζικά στους εργατικούς- λαϊκούς αγώνες, στις απεργίες και τις απεργιακές συγκεντρώσεις, ενάντια στο κύμα ακρίβειας που πνίγει το λαϊκό εισόδημα, που διεκδικούν αυξήσεις στου μισθούς, ζωή και δουλειά με δικαιώματα

Τα αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα που γράφτηκαν στις πύλες του Πολυτεχνείου και το σύνθημα «ψωμί – παιδεία ελευθερία», το οποίο, ηχούσε στους δρόμους και τους χώρους δουλειάς την περίοδο της χούντας, αποτελούν μέχρι και σήμερα  ουσιαστικά αιτήματα των εργαζομένων και των λαών.

Το «Πολυτεχνείο» βρισκόταν και βρίσκεται στη σωστή πλευρά της ιστορίας. Ήταν και είναι η ιστορική στιγμή, κατά την οποία η ανάγκη για λευτεριά, για αυτοδιάθεση, για ανεξαρτησία, για δουλειά, γίνονται ιστορία. Είναι η ιστορία της αντίστασης, όχι μόνο σε αυτούς που επιβάλλουν την εξουσία τους με τη βία, τον αυταρχισμό και τον τρόμο, αλλά και σε αυτούς, που είτε με «ρεαλιστικό» κυνισμό είτε με σιωπηρή υποταγή αποδέχονται τη βαρβαρότητα της φτώχειας, της εκμετάλλευσης, των πολέμων.

Αποκτάει ιδιαίτερη βαρύτητα σήμερα το αίτημα για απεμπλοκή της χώρας μας από τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες και από τον πόλεμο που εξελίσσεται αμείωτα με εξάρσεις και υφέσεις. Καμιά εμπλοκή της χώρας στον πόλεμο.

Δεν δεχόμαστε να είναι η χώρα ο τροφοδότης του πολέμου τους, το ορμητήριό τους.  Να καταργηθεί η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Στρατιωτικές Βάσεις. Να ξηλωθούν οι βάσεις του θανάτου από τη χώρα μας. Να μη εγκατασταθούν πυρηνικά στον Άραξο, στη Σούδα και οπουδήποτε αλλού στην Ελλάδα.

ΨΩΜΙ – ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 2022

Η φτώχεια, η ακρίβεια, η παράδοση της χώρας και του λαού στα χέρια επιτήδειων κεφαλαιούχων, εγχώριων και ξένων, οι οποίοι κερδοσκοπούν στις πλάτες του εργαζόμενου λαού. Η απώλεια του δημόσιου χαρακτήρα των  κοινωνικών αγαθών, παιδείας, υγείας, ασφάλισης, σύνταξης, πρόνοιας, νερού, ενέργειας, η θατσερική επικράτηση του ατόμου απέναντι στην κοινωνία, είναι ο στόχος της κυβέρνησης, είναι το καύσιμο με το οποίο το κεφάλαιο αυξάνει τα κέρδη του.   

Δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε με τα ψίχουλα, με καλάθια της ντροπής, με Voucher και Pass, με τα επιδόματα-κοροϊδία των επιχειρηματικών ομίλων. Δεν δεχόμαστε να πληρώνουμε τις κρίσεις τους, την ανάπτυξή τους, τους πολέμους τους

Η απεργία στις 9 Νοέμβρη έδειξε ότι ο λαός μπορεί να έρθει στο προσκήνιο. Η μεγάλη συμμετοχή των εργαζομένων δείχνει το δρόμο της σύγκρουσης με  την κυβέρνηση και τους εντολείς της , στον διεκδικητικό αγώνα για αυξήσεις στους μισθούς, για συλλογικές συμβάσεις, για φτηνό ρεύμα και τρόφιμα.

Μοναδική διέξοδος είναι ο συνεχής συνεπής ταξικός αγώνας αντίστασης και αντεπίθεσης, η οργάνωση μας, η διεκδικητική πάλη σε κλάδους και χώρους δουλειάς.

Ο λαός θα σώσει το λαό, όπως έχει πράξει σε όλες τις ιστορικές στιγμές, στην κατοχή, την αντίσταση, τη δικτατορία. Ο εχθρός λαός, όπως λέει και ο Ιάκωβος Καμπανέλλης.

Η  απεργία στις 9 Νοέμβρη να έχει συνέχεια στις 17 Νοέμβρη!

 

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ, ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ,

17 ΝΟΕΜΒΡΗ, ΣΤΙΣ 6 π.μ. ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

 

 

 

 

 

 
 
__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!