Quantcast
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΤΟΠΙΚΑ

Κέρκυρα: Το υπόμνημα της Π.Ι.Ν. στη Μ. Γκάγκα για τη στελέχωση των δομών Υγείας

«Επείγουσα ανάγκη άμεσης στελέχωσης πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων δομών υγείας» είναι το θέμα  του υπομνήματος που κατέθεσε στην αναπλ. υπουργό Υγείας η αντιπεριφερειάρχης  Κοινωνικής ΣυνοχήςΔημόσιας Υγείας και Απασχόλησης  της ΠΙΝ Μελίτα Ανδριώτη.

Το  υπόμνημα   

Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,

Για άλλη μια φορά θέλουμε να εκφράσουμε τον έντονο προβληματισμό μας αλλά και την αγωνία μας για το πρόβλημα της υποστελέχωσης όλων των δομών Υγείας στην Π.Ε Κέρκυρας αλλά και σε όλα τα νησιά του Ιονίου.

Οι συχνές παραιτήσεις ιατρών από το Νοσοκομείο Κέρκυρας, σε συνδυασμό με τις κενές θέσεις που ήδη υπάρχουν, η τραγική κατάσταση των υποδομών πρωτοβάθμιας φροντίδας (Κέντρα Υγείας, ΕΚΑΒ, κλπ), καθώς και οι συχνές διακομιδές ασθενών προς τα Νοσοκομεία των Ιωαννίνων, έχουν δημιουργήσει ένα αίσθημα ανασφάλειας στους συμπολίτες μας.

Η Περιφερειακή Αρχή, από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων της, προσπαθεί, με όποια μέσα διαθέτει, να στηρίξει το Εθνικό Σύστημα Υγείας σε συγκεκριμένους τομείς με ιδιαίτερη έμφαση στην αντιμετώπιση της πανδημίας και την ενίσχυση των δομών υγείας προς αυτή την κατεύθυνση.

Σας επισημαίνουμε ότι έχουμε διαθέσει το ποσό των 8.160.800€ από το ΕΣΠΑ Ιονίων Νήσων προς το Υπουργείο Υγείας, ποσό που στην πορεία αυξήθηκε και έφτασε τα 12.188.675€, προκειμένου να προσληφθούν ιατροί και λοιπό επικουρικό προσωπικό λόγω COVID.

Μέσα από αυτό το πρόγραμμα και με βάση τα επίσημα στοιχεία του πίνακα παρακολούθησης χρηματοροών της πράξης, μέχρι τις 07-02-2022, ήδη έχουν προσληφθεί 170 άτομα σε όλες τις δομές Υγείας του Ιονίου με δαπάνη του φθάνει τα 7.675.730€ και έπεται και συνέχεια. Οι άνθρωποι αυτοί όμως μπορούν να εργαστούν μέχρι τις 31-12-2022, με συνέπεια τη μεγέθυνση του προβλήματος από την ήδη διαπιστωμένη έλλειψη προσωπικού.

Είναι επιτακτικό λοιπόν να βρεθεί άμεση λύση και για αυτούς τους εργαζομένους με παράταση των συμβάσεων τους, καθότι η Περιφέρεια είναι πρόθυμη να συνεχίσει να υποστηρίζει χρηματοδοτικά μέσω του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027, αν υπάρχει το νομοθετικό πλαίσιο.

Επιπλέον, η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες στηρίζει τους επικουρικούς και τους αγροτικούς ιατρούς δίνοντας τους ως κίνητρο επίδομα (βοήθημα) διαβίωσης 350€ το μήνα από τους Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) των Περιφερειακών Ενοτήτων. Ήδη στην Κέρκυρα για το 2021 αμείφτηκαν 42 ιατροί με το ποσό των 176.400€ και για το 2022 έως σήμερα 34 ιατροί με το ποσό των 107.100€.

Μετά την ευτυχή κατάληξη της ένταξης του Νοσοκομείου της Κέρκυρας στην Α’ Προβληματική Ζώνη και  δεδομένου ότι το πρόβλημα της υποστελέχωσής του είναι τεράστιο, παρακαλούμε να ψηφιστούν άμεσα τα κίνητρα για την πρόσληψη των εργαζομένων στην Υγεία. Τα κίνητρα αυτά πρέπει να αφορούν τους εργαζόμενους όλων των ειδικοτήτων (ιατρούς, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό) σε όλες τις δομές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας υγείας (Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, ΕΚΑΒ, κτλ).

Επίσης θα πρέπει να γίνει επαναπροκήρυξη των θέσεων που κηρύχθηκαν άγονες στον διαγωνισμό του 2018.

Μια ακόμη επισήμανση αφορά την άμεση προκήρυξη θέσης αγροτικού ιατρού για το αγροτικό ιατρείο Λάκκας Παξών. Κάτι απόλυτα αναγκαίο για μια νησιωτική περιοχή που ναι μεν από την τελευταία απογραφή προέκυψε ότι έχει 2.350 περίπου μόνιμους κατοίκους, αλλά από την άλλη δε κατά το διάστημα της τουριστικής περιόδου (Μάιος-Οκτώβριος), ο πληθυσμός ξεπερνάει τις 10.000. Αυτή τη στιγμή στο Κέντρο Υγείας Παξών υπηρετούν 3 γενικοί  ιατροί (ο ένας εξ’αυτών κάνει χρήση γονικής άδειας αυτή την περίοδο) και 1 παιδίατρος.

Παρακαλούμε να δείτε το ζήτημα αυτό με την προσοχή που του αναλογεί.

Το ζήτημα της Δημόσιας Υγείας στα νησιά μας είναι πολύ σοβαρό, μας απασχολεί έντονα και ήταν για μια ακόμα φορά θέμα στην πρόσφατη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στις 22-10-2022.

Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων στέκεται αποδεδειγμένα δίπλα σας στην προσπάθεια που γίνεται για την αναβάθμιση των παροχών υγείας στα Ιόνια Νησιά και ευελπιστούμε ότι κι εσείς από τη μεριά σας θα ανταποκριθείτε στην επίλυση των σοβαρών αυτών ζητημάτων που έχουν προκύψει.

Συνημμένα σας αποστέλλουμε το ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου τις 22-10-2022, όπως προτάθηκε και ψηφίστηκε από την Περιφερειακή Αρχή.

 

 

 

            

 

 

                          

 

 

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!