Quantcast
ΔΙΑΤΡΟΦΗΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ

Καρπούζι η πεπόνι, εσύ τι προτιμάς;

Ένα από τα δημοφιλέστερα διατροφικά debate αφορά το καρπούζι & το πεπόνι. Και τα δύο αυτά για πολλούς από εμάς τυγχάνουν ιδιαίτερης συμπάθειας και προτίμησης έναντι των υπόλοιπων καλοκαιρινών φρούτων. Για να δούμε λοιπόν, ποιο από τα δύο αυτά θα χαρακτηριστεί επάξια «νικητής» σε αυτή τη διατροφική διαμάχη.

ΚΑΡΠΟΥΖΙ (ανά 100 γρ.)

Ενέργεια: 30 kcal

MΑΡΙΑ ΠΕΖΑΡΟΥ*

Υδατάνθρακες 7.6 γρ

Πρωτεΐνες: 0.6 γρ

Λίπος: 0.2 γρ

Φυτικές ίνες: 0.4 γρ

Νερό: 94 γρ

Ασβέστιο (Ca): 7 mg

Σίδηρος: 0,24 mg

Κάλιο: 112 mg

Βιταμίνη C: 8.1 mg

 

  • Το καρπούζι είτε μόνο του, είτε συνδυασμένο με τυριά χαμηλά σε λιπαρά, είτε σε γρανίτα αποτελεί ένα θρεπτικό σνακ για όλη την οικογένεια.
  • Διαθέτει βιταμίνη B6, απαραίτητη για τη σύνθεση σεροτονίνης, μελατονίνης και ντοπαμίνης. Οι τελευταίες συμβάλλουν σημαντικά στην ομαλή νευρική λειτουργία.
  • Η υψηλή περιεκτικότητά του σε λυκοπένιο – ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία – το καθιστά ασπίδα προστασίας έναντι χρόνιων εκφυλιστικών νοσημάτων και καρκίνου.
  • Τα σπόρια του περιέχουν την ουσία cucurbocitrin, η οποία συμβάλλει σημαντικά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και την ομαλή νεφρική λειτουργία.
  • Η χαμηλή περιεκτικότητά του σε σάκχαρα το καθιστά μια καλή επιλογή ακόμα και στους διαβητικούς.

Ο δροσερός χυμός του προκαλεί διούρηση (λόγω των κιτρουλίνης & αργινίνης), καθαρίζοντας τα νεφρά από άλατα και πύον. Η συχνή του κατανάλωση αποτελεί «φάρμακο» για τις κυστίτιδες, την ουρική αρθρίτιδα και όλες τις φλεγμονές του ουροποιητικού συστήματος.

 

 

ΠΕΠΟΝΙ (ανά 100 γρ.)

Ενέργεια: 34 kcal

Υδατάνθρακες: 8.16 γρ.

Πρωτεΐνες: 0.84 γρ.

Λίπος: 0.19 γρ.

Φυτικές ίνες: 0.8 γρ.

Νερό: 90 γρ.

Ασβέστιο (Ca): 9 mg

Σίδηρος: 0.21 mg

Κάλιο: 267 mg

Βιταμίνη C: 36.7 mg

 

  • Το πεπόνι περιέχει βιταμίνη B6 συντελώντας έτσι στην καλύτερη πνευματική λειτουργία.
  • Λόγω των σημαντικών ποσών βιταμίνης C και β-καροτίνης, θωρακίζει το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού προστατεύοντάς τον από το οξειδωτικό στρες και όλες τις χρόνιες νόσους.
  • Η αδενοσίνη, η οποία βρίσκεται στο πεπόνι, αποτελεί ισχυρό αντιπηκτικό και βοηθά στην αραίωση του αίματος και την πρόληψη εγκεφαλικών επεισοδίων.
  • Η υψηλή του περιεκτικότητα σε κάλιο συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, ενώ η υψηλή του περιεκτικότητα σε νερό προκαλεί έντονη διούρηση. Αποτελεί μια πολύ καλή επιλογή φρούτου για τους υπερτασικούς.
  • Ακόμη, το πεπόνι αποτελεί συστατικό αρκετών καλλυντικών επιβεβαιώνοντας τη θεωρία ότι τονώνει το δέρμα και βελτιώνει την ακμή κατά τη διάρκεια της εφηβείας.

Στο διατροφικό δίλημμα λοιπόν, «καρπούζι ή πεπόνι», απαντάμε ότι και τα δύο είναι σημαντικό να τα εντάξουμε στη διατροφή τόσο τη δική μας όσο και των παιδιών μας, αφού έχουν εξίσου ωφέλιμες δράσεις για την υγεία.

ΤΡΟΠΟΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ: Μπορεί να καταναλωθεί μόνο του κομμένο σε φέτες, να προστεθεί σε φρουτοσαλάτες ή να συνδυαστεί με λεπτές φέτες αλλαντικών (π.χ. προσούτο), τυρί ή μια μπάλα παγωτό. Ταιριάζει επίσης με το γάλα και το γιαούρτι, προσδίδει ξεχωριστή νοστιμιά σε smoothies, milk shakes, σορμπέ και γρανίτες.

 

 

*MSc. Κλινική Διατροφολόγος Διαιτολόγος ΣΑΜΑΡΑ 2 1oς όροφος, Λεωφόρος Αλεξάνδρας, Κέρκυρα Τ.Κ. 49100 Σταθερό:2661552168 Κινητό: 6986975006 email: pezaroumaria@hotmail.com

 

** δημοσιεύθηκε στο φύλλο 15ης-7-2023 της ΚΣ

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!