Quantcast
ΚΕΡΚΥΡΑΙΩΝ ΙΣΤΟΡΙΑΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ

ΚΕΡΚΥΡΑΙΩΝ ΙΣΤΟΡΙΑ: Βίκτωρ Δούσμανης (Επιμέλεια Β. Κακαβάκης)

Ο Βίκτωρ Δούσμανης γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1862 και ήταν υποστράτηγος. Ήταν απόγονος αριστοκρατικής οικογένειας με καταγωγή από την Ήπειρο και εγγονός του Αντωνίου Δουσμάνη, Γενικoού Γραμματέα της Ιονίου Γερουσίας. Μαθήτευσε στο εκπαιδευτήριο “Ο Καποδίστριας” και εν συνεχεία στο Γυμνάσιο της Κέρκυρας . Εισήλθε στον Ελληνικό Στρατό με τον βαθμό του Ανθυπολοχαγού του Μηχανικού ως απόφοιτος της Στρατιωτικής Σχολής των Ευελπίδων και έφθασε ως τον βαθμό του Υποστρατήγου. Κατά το έτος 1893 διετέλεσε καθηγητής της Σχολής Ευελπίδων. Έλαβε μέρος στον Ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897 ως αξιωματικός του Επιτελείου του διαδόχου Κωσταντίνου και μετά την λήξη του ανατέθηκε να συντάξει την έκθεση του Ελληνοτουρκικού πολέμου. Αργότερα, για δέκα έτη (1899 – 1909), υπηρέτησε στην Επιτελική Υπηρεσία Στρατιωτικών με σκοπό την αναδιοργάνωση του στρατεύματος.Κατά τους Βαλκανικούς πολέμους, ο Δούσμανης χρημάτισε Αρχηγός Στον Πρώτο και κατόπιν Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού στον Δεύτερο. Εν συνεχεία, προήχθει στον βαθμό του υποστρατήγου. Από το 1913 έως το 1915, υπήρξε υπασπιστής του Βασιλέα της Ελλάδος Κωσταντίνου Ά. Το 1917, ύστερα από την απομάκρυνση του Βασιλέως, ο Βίκτωρ Δούσμανης εξορίστηκε μαζί με άλλους στρατιωτικούς στην Κορσική και εν συνεχεία δικάστηκε στην Αθήνα και καταδικάστηκε σε ισόβια δεσμά, αλλά εν τέλει αποφυλακίστηκε εντός ενός έτους, λόγω των εκλογών του 1920. 

     Ο Βίκτωρ Δούσμανης, υπήρξε λόγιος αξιωματικός. μετέφρασε πολλά βιβλία στα Ελληνικ, ίδρυσε το 1889 το περιοδικό “Ο στρατιωτικός κόσμος “. και το 1906,την “Στρατιωτική Βιβλιοθήκη” όπου εξέδωσε μηνιαίο περιοδικό αλλά και πολλά δικά του συγγράμματα όπως “Η Ιστορία του πολέμου” (1913), <“Η εσωτερική όψις της μικρασιατικής εκστρατείας”, “Η ιστορία της Θεσσαλίας “, “Η στρατιωτική πολιτική του Γεωργίου Θεοτόκη ” (1910) και πολλά άλλα. Επιπρόσθετα, τον Ιούλιο του 1926 χρημάτισε Πρόεδρος της Επιτροπής Συντάξεως της “Μεγάλης Ελληνικής Εγκυκλοπαιδείας”. Ο Βίκτωρ Δούσμανης απεβίωσε στις 12 Ιανουαρίου 1949 σε ηλικία ογδόντα οχτώ ετών και ετάφη στο Πρώτο Νεκροταφείο Αθηνών. 

Πηγή: Λουκιανού Ζαμίτ, << Διαπρεπείς Κερκυραίοι 16ου – 19ου αιώνα >>, Δημοσιεύματα Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών 2012

 

*Είναι υπεύθυνος της ιστοσελίδας «Κερκυραίων Ιστορία», Αρθρογράφος στην «Κ.Σ.»

**Το άρθρο δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας «Η ΚΕΡΚΥΡΑ ΣΗΜΕΡΑ¨(18/05)

 

 

ΔΟΥΣΜΑΝΗΣ

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!