Quantcast
SLIDERΚΟΙΝΩΝΙΑΤΟΠΙΚΑ

ΚΕΡΚΥΡΑ: Με λαμπρότητα η εορτή των Θεοφανείων στην Κέρκυρα και ο Αγιασμός των Υδάτων

Με την προσήκουσα μεγαλοπρέπεια εορτάστηκαν τα Άγια Θεοφάνεια στην Κέρκυρα, όπου το πρωί της Παρασκευής  6 Ιανουαρίου 2023 τελέστηκε στον Μητροπολιτικό ναό της Υ.Θ. Σπηλαιωτίσσης, ο Όρθρος, η Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου και ο Μέγας Αγιασμός, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου. Παρέστη ακόμη η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του νησιού.

Στο κήρυγμά του ο Μητροπολίτης Κερκύρας ανέλυσε τον κάτωθι ύμνο των Θεοφανείων : “Κύριε, πληρῶσαι βουλόμενος, ἃ ὥρισας ἀπ᾽ αἰῶνος, ἀπὸ πάσης τῆς κτίσεως, λειτουργοὺς τοῦ μυστηρίου σου ἔλαβες, ἐκ τῶν Ἀγγέλων τὸν Γαβριήλ, ἐκ τῶν ἀνθρώπων τὴν Παρθένον, ἐκ τῶν οὐρανῶν τὸν Ἀστέρα, καὶ ἐκ τῶν ὑδάτων τὸν Ἰορδάνην, ἐν ᾧ τὸ ἀνόμημα τοῦ κόσμου ἐξείληψας, Σωτὴρ ἡμῶν δόξα σοι. ” Με την ενσάρκωση του Υιού και Λόγου του Θεού εκπληρώνεται το σχέδιο της Θείας Οικονομίας, για την σωτηρία του ανθρωπίνου γένους. Από τις Αγγελικές δυνάμεις, ο Αρχάγγελος Γαβριήλ αναλαμβάνει να ανακοινώσει την καλή είδηση για την σωτηρία μας, στην Υπεραγία Θεοτόκο, κατά τον Ευαγγελισμό. Το ανθρώπινο γένος προσφέρει στο σχέδιο του Θεού την Κυρία Θεοτόκο, στα παρθενικά σπλάχνα Της οποίας σμικρύνεται και γίνεται άνθρωπος ο Κτίστης του σύμπαντος κόσμου. Οι ουρανοί προσφέρουν τον αστέρα που καθοδηγεί τους σοφούς μάγους εξ Ανατολών, προκειμένου να προσκυνήσουν τον γεννηθέντα Σωτήρα. Και τα ύδατα δίδουν τον Ιορδάνη ποτάμο. Με την βάπτιση του Κυρίου καθαρίζεται τόσο το ανθρώπινο γένος, όσο και ολόκληρη η κτίση, η οποία ανακαινίζεται. Ο Χριστός ενώ είναι αναμάρτητος, από άκρα ταπείνωση καταδέχεται και βαπτίζεται στον ποταμό Ιορδάνη, από τον Τίμιο Πρόδρομο, δίδοντάς μας το παράδειγμα της ταπείνωσης και της υπακοής στο θέλημα του Ουρανίου Πατρός.

Καταλήγοντας ο κ. Νεκτάριος ευχήθηκε στους πιστούς το Φως και η Χάρις του βαπτισθέντος Κυρίου να οδηγούν τα διαβήματα της ζωής τους.

Μετά τον Μεγάλο Αγιασμό, κατά το Κερκυραϊκό έθος,  Κλήρος  και λαός κινήθηκαν εν πομπή στο παλαιό λιμάνι, όπου και τελέστηκε ο Αγιασμός των υδάτων από τον Σεβασμιώτατο.

 
 
 
 
 
 
 
__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!