Μαγνήσιο: απαραίτητο για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού
Το μαγνήσιο, είναι ένα μέταλλο απαραίτητο σχεδόν για κάθε λειτουργία και ιστό στο σώμα μας:
Εμπλέκεται στη λειτουργία του μυϊκού και του νευρικού συστήματος.
Ενισχύει το ανοσοποιητικό και την υγεία της καρδιάς και μπορεί να αποτρέψει ακόμη και τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή.
Αποτρέπει επίσης φλεγμονές που σχετίζονται με διάφορα είδη καρκίνου.
Ακόμα, ρυθμίζει την ενέργεια του σώματος, το σάκχαρο, ελέγχει την αρτηριακή πίεση, βελτιώνει τη σκελετική υγεία, καταπολεμά την κατάθλιψη και τις ημικρανίες.
Έχει φανεί πως όσοι πάσχουν από τη νόσο Crohn, από κοιλιοκάκη, από χρόνια διάρροια, από διαβήτη τύπου 2 , από αλκοολισμό αλλά και οι ηλικιωμένοι, κινδυνεύουν περισσότερο από ανεπάρκεια μαγνησίου.
Η έλλειψη μαγνησίου μπορεί να εκδηλωθεί με:
* Υποκαλιαιμία – υπασβεστιαιμία
* Υψηλή αρτηριακή πίεση
* Μυϊκούς σπασμούς και κράμπες
* Μυϊκή αδυναμία
* Πονοκέφαλο και ημικρανία
* Ταχυκαρδίες
* Αίσθημα χρόνιας κόπωσης λ
* Μειωμένες αθλητικές επιδόσεις
* Διαταραχές διάθεσης
* Βρογχόσπασμο
* Δυσμηνόρροια
* Οστεοπόρωση
* Διαταραχές ύπνου
Το μαγνήσιο δεν παράγεται απο τον οργανισμό, αλλά προσλαμβάνεται απο τις τροφές.
Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο είναι:
- Η μαύρη σοκολάτα. Όσο πιο μαύρη, τόσο πιο πλούσια σε κακάο, αλλά και μαγνήσιο.
- Το αβοκάντο. Ένα μέτριο αβοκάντο παρέχει 58 mg μαγνησίου, που είναι το 15% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης.
- Οι ξηροί καρποί με υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο είναι τα αμύγδαλα , τα κάσιους και τα φιστίκια Βραζιλίας.
- Τα όσπρια. Για παράδειγμα, 1 φλιτζάνι μαγειρεμένα μαύρα φασόλια περιέχει 120 mg μαγνησίου, που είναι το 30% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης.
- Οι σπόροι, συμπεριλαμβανομένων των σπόρων λιναριού, κολοκύθας και chia περιέχουν υψηλές ποσότητες μαγνησίου.
- Τα δημητριακά ολικής άλεσης είναι μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών και μαγνησίου.
- Τα λιπαρά ψάρια , έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο, βιταμίνη D και Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.
- Οι μπανάνες, πέρα απ’το μαγνήσιο, είναι γνωστές για την υψηλή περιεκτικότητά τους σε κάλιο, το οποίο μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση και συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων .
- Τα πράσσινα λαχανικά. Είναι γεγονός πως αποτελούν μια εξαιρετική και σημαντική προσθήκη στα γεύματα μας, ενώ μπορούν να καταναλωθούν με πολλούς τρόπους, όπως ωμά ως σαλάτα ή μαγειρεμένα με άλλα υλικά. Περισσότερο μαγνήσιο,έχουν τα σκούρα λαχανικά, όπως το σπανάκι, το μπρόκολο και το κάλε.
- Το φυστικοβούτυρο που παρασκευάζεται από 100% φιστίκια και δεν περιέχει τεχνητές γλυκαντικές ουσίες και συντηρητικά, είναι πηγή καλών λιπαρών και μαγνησίου. Τα 100 γραμμάρια περιέχουν 154mg μαγνησίου.
*Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος, Coach υγείας ευεξίας άσκησης και μακροβιότητας, Αρθρογράφος στην «Κ.Σ.», startdiet
Στ. Δεσύλλα 12 Τηλ: 2661020882, Κιν: 6944217235
**δημοσιεύθηκε στο φύλλο 7ης-11-2023 της ΚΣ
__________________________________________________________________________Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.
Ακολουθήστε μας στο Google NewsΑκολουθήστε μας στο Instagram
Ακολουθήστε μας στο twitter
Ακολουθήστε μας στο Facebook