Quantcast
SLIDERΚΕΝΤΡΙΚΑ

Μετά τις κάλπες “κούρεμα” των αντικειμενικών στ’ακίνητα

Μετά τις εκλογές θα ολοκληρωθεί ο έλεγχος των αιτήσεων – ενστάσεων για «κούρεμα» των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων που έχουν υποβάλει περίπου 145 δήμοι της χώρας.

Σε αυτούς περιλαμβάνονται και οι Δήμοι Κέρκυρας  (Κεντρικός-Βορρά & Νότου), που έχουν αιτηθεί  με αιτιολογημένη γνώμη τη μείωση από 25% έως 50%  των τιμών ζώνης, οι οποίες τέθηκαν σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2022 στις περιοχές τους. Η αρμόδια επιτροπή έχει ξεκινήσει να βλέπει τα αιτήματα των δήμων που ζητούν να μειωθούν οι αντικειμενικές.

Ωστόσο, μόνον στις περιπτώσεις, που οι δήμοι έχουν τεκμηριώσει το αίτημά τους και αποδεικνύουν πως υπάρχει ψαλίδα μεταξύ αντικειμενικών και αγοραίων τιμών θα γίνει επανακαθορισμός των αντικειμενικών τιμών. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό  οι διορθώσεις στις τιμές δεν θα πρέπει να αναμένονται πριν από το καλοκαίρι, ενώ οι νέες τιμές ζώνης δεν θα έχουν αναδρομική ισχύ και σε κάθε περίπτωση δεν θα επηρεάσουν τον ΕΝΦΙΑ του 2023.

Οι “αντικειμενικές” στην Κέρκυρα εκτός ΔΕ Κερκυραίων

Οι αντικειμενικές τιμές, που ισχύουν στο νησί μας από την 1η Ιανουαρίου 2023 σε όλες τις δημοτικές ενότητες, εκτός της ΔΕ Κερκυραίων είναι οι εξής:

ΔΕ ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: χαμηλότερη 600€ & υψηλότερη 900€ (Αρίλλας-Αρμενάδες-Καββαδάδες-Καστελλάνοι Γ)

ΔΕ ΕΣΠΕΡΙΩΝ :χαμηλότερη 600€- υψηλότερη1.600€ (Αγ. Στέφανος Αυλιωτών-Αρίλλας 1.450€)

ΔΕ ΘΙΝΑΛΙΟΥ: χαμηλότερη650€-υψηλότερη1.550€ (Ρόδα)

ΔΕ ΚΑΣΣΩΠΑΙΩΝ: χαμηλότερη 1.100€ -υψηλότερη 2.100€ (Αγ, Στέφανος-Κέντρωμα 1.650€)

ΔΕ ΑΧΙΛΛΕΙΩΝ: χαμηλότερη 700€- υψηλότερη1.750€ (Αγ. Γόρδης)

ΔΕ ΠΑΛΑΙΟΚΑΣΤΡΙΤΩΝ: χαμηλότερη 850€- υψηλότερη1.050€ (Λάκωνες-Λιαπάδες)

ΔΕ ΠΑΡΕΛΙΩΝ: χαμηλότερη750€-υψηλότερη1.050€ (Κανακάδες)

ΔΕ ΦΑΙΑΚΩΝ: χαμηλότερη700€-υψηλότερη2.000€ (Μπαρμπάτι)

ΔΕ ΚΟΡΙΣΣΙΩΝ: χαμηλότερη850€-υψηλότερη1.100€ (Αγ. Γεώργιος-Αγ. Νικόλαος Νότου)

ΔΕ ΛΕΥΚΙΜΜΗΣ: χαμηλότερη750€- υψηλότερη1.450€ (Κάβος)

ΔΕ ΜΕΛΙΤΕΙΕΩΝ: χαμηλότερη750€- υψηλότερη1.100€ (Μωραΐτικα)

 

Τρεις ανατροπές στις αντικειμενικές αξίες

Τρεις ανατροπές στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων με στοχευμένα «κουρέματα» σε δήμους, επέκταση του συστήματος σε 2.167 περιοχές όλης της χώρας και καθιέρωση νέου μηχανισμού αυτόματης εναρμόνισης των τιμών της εφορίας στις εμπορικές θα βρεθούν στην ατζέντα της νέας κυβέρνησης.

Σε πρώτη φάση αναμένονται οι αποφάσεις για το εύρος και τη κλίμακα των μειώσεων στις αντικειμενικές αξίες σε δήμους, θα ακολουθήσει η ένταξη στο σύστημα όλης της χώρας και στη συνέχεια η ενεργοποίηση του νέου πληροφοριακού εργαλείου για την αυτόματη προσαρμογή των αντικειμενικών στα επίπεδα της αγοράς.       

Η αρμόδια Επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών έχει ξεκινήσει την εξέταση των αιτημάτων των δήμων που ζητούν «κούρεμα» στις αντικειμενικές τιμές σε συγκεκριμένες περιοχές με το επιχείρημα ότι είναι αισθητά υψηλότερες από τις αγοραίες, προκαλώντας άδικες επιβαρύνσεις στους πολίτες και οδηγώντας σε απώλειες εκπτώσεων στον ΕΝΦΙΑ και σε κοινωνικά επιδόματα.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, μόλις οι αρμόδιες υπηρεσίες ολοκληρώσουν τον έλεγχο και διαπιστωθεί ότι υπάρχουν πράγματι αποκλίσεις οι ιδιώτες εκτιμητές θα εισηγηθούν στη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών τις νέες αντικειμενικές αξίες για δήμους, οι οποίες δεν θα έχουν αναδρομική ισχύ και δεν θα επηρεάσουν τον ΕΝΦΙΑ του 2023.

Τα αιτήματα των Δήμων

Επισημαίνεται ότι περίπου 145 δήμοι ζήτησαν με αιτιολογημένη γνώμη τη μείωση αντικειμενικών αξιών των ακινήτων που τέθηκαν σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2022. Τον χορό των αιτημάτων άνοιξε ο Δήμος Αθηναίων και ακολούθησαν δεκάδες δήμοι σε ολόκληρη τη χώρα. Ανάμεσα σε αυτούς και οι τρεις Δήμοι του νησιού μας, Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων, Βόρειας και Νότιας Κέρκυρας. Σύμφωνα με τη δήμαρχο Κεντρικής Κέρκυρας, Μερόπη Υδραίου “είχαμε την ευκαιρία να διορθώσουμε στρεβλώσεις και λάθη που έγιναν στον προσδιορισμό των νέων αντικειμενικών αξιών, και καταθέσαμε τεκμηριωμένες ενστάσεις και προτάσεις προκειμένου να μην αδικούνται ιδιοκτήτες ακινήτων στο Δήμο μας αλλά και να μην διαμορφώνονται πλασματικές αξίες”. Στο ίδιο μήκος κύμματος κινήθηκαν και οι δήμαρχοι Νότου, Κώστας Λέσσης και Βορρά, Γιώργος Μαχειμάρης, οι οποίοι στα αντίστοιχα αιτήματα προσκόμισαν και τιμές από συμβολαιογραφικές πράξεις αγοραπωλησιών ακινήτων στις περιοχές τους. Οι Δήμοι Κέρκυρας ζητούν “κούρεμα” των τιμών ανάλογα με τις περιπτώσεις, από 25% έως και 50%.

Οι περιοχές εκτός συστήματος

Την ίδια ώρα ιδιώτες πιστοποιημένοι εκτιμητές ακινήτων θα προχωρήσουν στον προσδιορισμό τιμών ζώνης σε 2.167 περιοχές σε όλη τη χώρα που παραμένουν εκτός αντικειμενικού συστήματος. Πρόκειται για το υπολειπόμενο 1,5% της Επικράτειας όπου έλειπαν τα απαιτούμενα πολεοδομικά στοιχεία για την ένταξη τους στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της φορολογητέας αξίας των ακινήτων.Οι περιοχές αυτές βρίσκονται κυρίως σε νησιά και είναι ιδιαίτερα δύσκολο να αποτυπωθεί η αξία των ακινήτων, καθώς όχι μόνο δεν γίνονται πράξεις για να υπάρξει μια πρώτη εκτίμηση, αλλά πρόκειται για περιοχές με πολύ μικρό αριθμό κατοίκων ακόμα και για ερειπωμένα χωριά. Αρμόδιοι παράγοντες σημειώνουν ότι η δουλειά των εκτιμητών δεν είναι καθόλου εύκολη καθώς σε πολλές περιοχές είναι ιδιαίτερα δύσκολο να αποτυπωθεί η αξία των ακινήτων καθώς δεν γίνονται πράξεις, έχουν με πολύ μικρό αριθμό κατοίκων και σε αρκετές περιπτώσεις είναι ερειπωμένα χωριά. Τέλος ο σχεδιασμός προβλέπει τη δημιουργία νέου πληροφοριακού συστήματος που θα παρακολουθεί τις τάσεις της αγοράς των ακινήτων και όπου εντοπίζει αυξομειώσεις στις εμπορικές τιμές

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!