Quantcast
ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣΤΟΠΙΚΑ

Συνάντηση εκπροσώπων οργανισμών νεολαίας στην Κέρκυρα

Από τις 31 Μαΐου μέχρι τις 2 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε στην πόλη της Κέρκυρας συνάντηση εκπροσώπων του ελληνικού οργανισμού νεολαίας EUphoria Youth Lab, του Fundacja FEIS από την Πολωνία και του Petrklíč help από την Τσεχία.

Πιο συγκεκριμένα, ο οργανισμός νεολαίας EUphoria Youth Lab εκπροσωπήθηκε από την Διευθύνουσα Σύμβουλο Κα. Κέλλυ Μανούδη ενώ είχαμε την τιμή να φιλοξενήσουμε ως εκπρόσωπο του Fundacja FEIS την Κα. Alina Prochasek, η οποία πέρα από Αντιπρόεδρος της οργάνωσης είναι Πρόεδροςς του Συμβουλίου Οργανώσεων Νεολαίας της Πολωνίας και Σύμβουλος του Πολωνού Πρωθυπουργού σε θέματα νεολαίας.

Η συνάντηση αφορούσε το πρόγραμμα “Think Tank-Chance for youth” στο οποίο είναι εταίροι και οι τρεις οργανισμοί και το οποίο υλοποιείται στα πλαίσια προγράμματος Erasmus+ ΚΑ2 «Συμπράξεις συνεργασίας μεταξύ οργανισμών και ιδρυμάτων νεολαίας», με στόχο την δημιουργία και την οργάνωση νέων think tanks όπου οι νέοι θα έχουν την δυνατότητα να προβληματιστούν και να εκφραστούν όπως οι ίδιοι επιθυμούν σχετικά με κομβικά ζητήματα της καθημερινότητας. Οι δραστηριότητες του προγράμματος υλοποιούνται στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Έτους Δεξιοτήτων.

Τι ακριβώς εννοούμε με τον όρο Think Tank;

Με τον όρο Think Tank εννοούμε μία δεξαμενή σκέψης ή αλλιώς μία ομάδα προβληματισμού η οποία ασχολείται με την αντιμετώπιση μιας ευρύτερης ποικιλίας ζητημάτων (π.χ. πολιτικών, κοινωνικών, οικολογικών κ.α). Think Tanks υπάρχουν επίσης σε ολόκληρη την Ευρώπη και συμβάλλουν στην δημιουργία νέων ιδεών, επικεντρώνονται στην παραγωγή ερευνητικών δημοσιεύσεων, εφιστούν την προσοχή σε προβλήματα που συχνά παραμελούνται, συγκαλούν ειδικούς για συζήτηση και επιχειρούν να βρουν πιθανές λύσεις στα προβλήματα με τα οποία καταπιάνονται.

Οι νέοι μέσα από αυτή την εμπειρία, έχουν τη δυνατότητα μέσω συνεργασίας και καθοδήγησης να προσεγγίζουν βαθύτερα κάθε πρόβλημα, να προβάλουν ιδέες, λύσεις και να αναπτύξουν δεξιότητες, ικανές να επηρεάσουν θετικά το μέλλον τους και το μέλλον της κοινωνίας. Οι συμμετέχοντες θα μπορέσουν επιπλέον να λάβουν μέρος στις εγκεκριμένες δράσεις του προγράμματος όπως σε Youth Seminars, Job Shadowing, Youth Exchanges και Study Visits που θα λάβουν μέρος σε Ελλάδα, Πολωνία και Τσεχία.

Η συνάντηση των εταίρων

Οι εταίροι στην συνάντηση τους είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για την έως τώρα πορεία των τοπικών think tanks και να ανταλλάξουν εμπειρίες και καλές πρακτικές. Επιπλέον, συζητήθηκαν εκτενέστερα οι δράσεις που έχουν υλοποιηθεί ως τώρα ενώ παράλληλα σχεδίασαν τις μελλοντικές δραστηριότητες και την εξέλιξη που επιθυμούν να έχει το πρόγραμμα.

Παράλληλα μπόρεσαν να περιηγηθούν στο νησί αλλά και να επισκεφτούν από κοντά το Μουσείο της Φιλαρμονικής Εταιρίας της Κέρκυρας όπου είχαν την ευκαιρία να μάθουν περισσότερα για την μουσική παράδοση του νησιού.

Λίγα λόγια για τον οργανισμό νεολαίας EUphoria Youth Lab:

Ο EUphoria είναι ένας οργανισμός νεολαίας που απευθύνεται σε νέους με έμφαση στις αγροτικές περιοχές της Ελλάδας, ανεξαρτήτου κοινωνικού, οικονομικού και εκπαιδευτικού υπόβαθρου. Αποτελείται από νέους που εργάζονται με νέους (youthworkers) χρησιμοποιώντας μεθόδους μη-τυπικής μάθησης. Ο κύριος στόχος του οργανισμού είναι να βοηθήσει τους νέους να αναπτυχθούν μέσα από μη τυπική εκπαίδευση και εναλλακτικές μεθόδους προσωπικής και επαγγελματικής ενδυνάμωσης. Η οργάνωση προσφέρει ευκαιρίες στους νέους μέσω ευρωπαϊκών και διεθνών σχεδίων να αλληλεπιδράσουν με νέους από άλλες χώρες, να ευαισθητοποιηθούν πάνω στα κοινωνικά θέματα όπως η ισότητα των φύλων, η προστασία του περιβάλλοντος, οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η κοινωνική ένταξη και ενσωμάτωση. Στοχεύει στην κινητοποίηση των νέων και στην διαμόρφωσή τους σε ενεργούς πολίτες ώστε να είναι σε θέση να αναλάβουν πρωτοβουλίες για τη βελτίωση της ζωής τους. (www.euphoriayouthlab.eu).

 

 

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!