Quantcast
SLIDERΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΤΟΠΙΚΑ

Μ. Υδραίου για Τεμπλόνι: Δείτε το «Διαύγεια», όλα με πλήρη διαφάνεια

Το έργο της αποκατάστασης των τριών κυττάρων του ΧΥΤΑ Τεμπλονίου έχει σταματήσει από τον περασμένο Φεβρουάριο. Αιτίες, η αναγκαστική αλλαγή του αρχικού σχεδιασμού σε σχέση με τον τρόπο συγκράτησης των πρανών, η γραφειοκρατία που ακολούθησε την τροποποίηση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και στη συνέχεια ο κορωνοϊός, εξαιτίας του οποίου έχουν σταματήσει οι εργολαβίες.

Όλα αυτά οδήγησαν τον ΦΟΔΣΑ να συνεδριάσει τη Μεγάλη Δευτέρα και να αποφασίζει παράταση ολοκλήρωσης του έργου μέχρι τέλος του χρόνου, αντί του Μαΐου 2020, που προέβλεπε η συμβατική υποχρέωση.
Το γεγονός ανησύχησε τον Εξωραϊστικό Πολιτιστικό Σύλλογο Τεμπλονίου, που με ανακοίνωση του ζητάει εξηγήσεις από τον Φορέα Διαχείρισης, για τους λόγους, που προχώρησε σε αυτή την απόφαση.
Ωστόσο, όπως αναφέρει η πρόεδρος του Φορέα και Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας-Διαποντίων, Μερόπη Υδραίου, με την οποία επικοινώνησε η «Κ.Σ.» οι μέχρι τώρα ενέργειες του ΦΟΔΣΑ έχουν γίνει με πλήρη διαφάνεια και όλες οι πράξεις είναι αναρτημένες στο πρόγραμμα Διαύγεια.
Μάλιστα, όπως υποστηρίζει, αφ΄ενός το τροποποιημένο σχέδιο είναι καλύτερο περιβαλλοντικά, ενώ δεν υπάρχει καμία τροποποίηση του προϋπολογισμού του έργου, το οποίο θα συνεχιστεί σύμφωνα με το κόστος της σύμβασης, που είχε υπογραφεί πέρυσι τον Ιούλιο.
Ως εκ τούτων εκφράζει την απορία της για τους λόγους ανησυχίας του συλλόγου Τεμπλονίου. Μέχρι και τον Φεβρουάριο, που δόθηκε εντολή από την Διεύθυνση Περιβάλλοντος της ΠΙΝ να σταματήσουν οι εργασίες μέχρι να εγκριθεί η τροποποιημένη ΜΠΕ, είχε εκτελεστεί περίπου το 30% του έργου, συνολικού προϋπολογισμού 3,5 εκ €. Η ΜΠΕ έχει εγκριθεί από την αρμόδια Υπηρεσία της Π.Ι.Ν. και αναμένεται η επικύρωση της από την Αποκεντρωμένη, προκειμένου να συνεχιστεί το έργο.

Τι αλλάζει στο έργο & γιατί

Το ΔΣ του ΦΟΔΣΑ έκανε δεκτή την εισήγηση της «ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ ΧΥΤΑ ΤΕΜΠΛΟΝΙΟΥ ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε – W.A.T.T. Α.Ε», που έχει αναλάβει την εκτέλεση του έργου αποκατάστασης των κυττάρων ΧΥΤΑ Τεμπλονίου, που πρότεινε:
1. Περιμετρική αντιστήριξη των Κυττάρων Β’ και Γ’ με οπλισμένα σκυρόδετα στοιχεία αντί των προβλεπόμενων από την Τεχνική Μελέτη συρματοκιβωτίων και της οπλισμένης γης, καθώς τα στοιχεία:
i. Είναι τουλάχιστον ισοδύναμα και ασφαλέστερα στατικά και μπορούν να αναλάβουν μεγαλύτερα φορτία σε περίπτωση αστοχίας και μετακίνησης/ολίσθησης των απορριμμάτων.
ii. Εδράζονται ασφαλέστερα επί χαλαρών εδαφών με τάσεις ερπυσμού και δεν παρουσιάζουν κίνδυνο διαφορικών καθιζήσεων ή μετατοπίσεων.
iii. Επιτρέπουν ευκολότερη και ασφαλέστερη εφαρμογή των στεγανωτικών μεμβρανών, παρουσιάζουν μικρότερο κίνδυνο αστοχιών στη στεγάνωση και τυχόν πλευροδιαρροών και δίνουν τη δυνατότητα επιπλέον ασφάλειας στεγάνωσης με εισαγωγή στεγανωτικών ρητινών στο σκυρόδεμα.
iv. Επιτρέπουν ασφαλέστερη ανόρυξη και τοποθέτηση των φρεατίων συλλογής του βιοαερίου.
ν. Επιτρέπουν ευχερέστερη διαμόρφωση των κλίσεων των πρανών, των αναβαθμών και του τελικού ανάγλυφου.
vi. Απαιτούν την απελευθέρωση, αποκάλυψη, εκσκαφή και συμπύκνωση ζώνης μικρότερου πλάτους για την έδρασή τους με αποτέλεσμα τον περιορισμό των μετακινήσεων απορριμμάτων στην περίμετρο και τον περιορισμό του κινδύνου κατολισθήσεων χαλαρών αποθέσεων, αποθέσεων μεγάλων κλίσεων ή προφορτισμένων αποθέσεων.
vii. Καταλαμβάνουν μικρότερο ωφέλιμο όγκο στο απορριμματικό ανάγλυφο.
viii. Δημιουργούν ασφαλέστερη βάση για την περιμετρική οδοποιία και τα κανάλια ομβρίων.
ix. Η εξωτερική επιφάνεια και η στέψη τους μπορεί να αξιοποιηθούν ως φορείς ασφαλούς ανάρτησης και διέλευσης των καναλιών διέλευσης νερού ρεύματος, βιοαερίου κλπ.
x. Έρχονται σε φυσική συνέχεια και ομοιομορφία με τα τοιχεία περιμετρικής αντιστήριξης του αποκατεστημένου κυττάρου Α
xi. Έχουν τη δυνατότητα φύτευσης αναρριχόμενων στην εξωτερική επιφάνειά τους.

2. Σημειακή μετατόπιση της περιμετρικής αντιστήριξης και της περιμετρικής οδού στη Δυτική πλευρά του κυττάρου Β, για εδαφομηχανικούς λόγους και λόγους στατικής επάρκειας της αντιστήριξης. Ακόμη, η προτεινόμενη μετατόπιση παρουσιάζει τα πλεονεκτήματα:
i. της ασφαλέστερης κατασκευής και ευχερέστερης όδευσης της περιμετρικής οδού που λειτουργεί και ως αντιπυρική ζώνη κοντά στην περιμετρική περίφραξη του γηπέδου της ΟΕΔΑ.
ii. της εξυγίανσης σε βάθος της ενσωματούμενης έκτασης και της ασφαλέστερης έδρασης του τοιχείου αντιστήριξης επί εξυγιασμένου και συμπυκνωμενου επαρκώς εδάφους.
iii. της ασφαλούς αποκάλυψης και συναρμογής της στεγάνωσης του κυττάρου με την πρόσθετη στεγάνωση της αντιστήριξης.
iv. του περιορισμού των μετακινήσεων απορριμμάτων και του παρεπόμενου κινδύνου κατολισθήσεων από το παρακείμενο απορριμματικό ανάγλυφο μεγάλης κλίσης.
v. της υδραυλικής απομόνωσης της παρακείμενης μισγάγγειας με παροχέτευση των ομβρίων σε υπόγειο αγωγό με φρεάτιο κυκλικής διατομής.
vi. της ευκολότερης και ηπιότερης διαμόρφωσης των κλίσεων των πρανών και του τελικού απορριμματικού αναγλύφου με την εξομάλυνση των γωνιών στην περίμετρο.
vii. την υποδοχή στον επιπλέον χώρο κατολισθησάντων απορριμμάτων.
3. Κατασκευή αναχώματος/χωμάτινου φράγματος στο κατώτερο σημείο συναρμογής του κυττάρου Β με το κύτταρο Α επί της καταργούμενης εσωτερικής οδού.
4. Τοποθέτηση δύο (2) αγωγών, ενός (1) σε χρήση και ενός (1) για λόγους ασφάλειας, από HDPE, ανθεκτικών στη διάβρωση και στην πίεση, μηχανικά σταθερών και υδραυλικά επαρκών για την παροχέτευση, δια της βαρύτητας, των παραγόμενων στραγγισμάτων (υγρών αποβλήτων) των αδειοδοτημένων εγκαταστάσεων τελικής διαχείρισης της ΟΕΔΑ, προς την Εγκατάσταση Επεξεργασίας Στραγγισμάτων, στην υπόβαση του καταργούμενης οδού.
5. Μεταφορά και διάθεση των αποτεθειμένων χύδην απορριμμάτων στη βόρεια πλευρά και σε επαφή με το κύτταρο Β, μέχρις εξάντλησης της υπολειπόμενης διαθέσιμης χωρητικότητας που έχει υπολογιστεί στη ΜΠΕ κατά το σχεδιασμό του Έργου.
6. Τροποποίηση της τελικής κάλυψης του ενοποιημένου ΧΥΤΑ.

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!