Quantcast
ΜΑΝΟΣ ΝΑΘΑΝΑΗΛ
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣΣΚΑΚΙ

Ναθαναήλ: Το σκάκι δεν είναι για έξυπνους… σε κάνει έξυπνο! 

Τα παιχνίδια χρησιμοποιούνται επί αιώνες  από τις κοινωνίες, ως ερ­γαλεία για φυσική, συναισθηματική και πνευματική ανάπτυξη.  

Ανάμεσα σε αυτά και το σκάκι. Το οποίο πάντως   δεν είναι ένα απλό επιτραπέζιο διασκεδαστικό παιχνίδι  αλλά  το τέλειο εργαλείο για την ανάπτυξη του μυαλού.  Κι έτσι όπως έχει εξελιχθεί σήμερα είναι μία επιστήμη, μία τέχνη. Πέρα όμως και από αυτά, είναι άθλημα και μάλιστα  αναγνωρισμένο από την Ολυμπιακή Επιτροπή  και  ίσως το μοναδικό απ’ όλα όσα επινόησε ο άνθρωπος,  που  ξεφεύγει από την τυραννία της τύχης και δεν χαρίζει τις δάφνες της νίκης παρά μόνο στην εξυπνάδα. Γι αυτό δίκαια  θεωρείται ο εκφραστής του Πνευματικού αθλητισμού επί αιώνες.  

Στην Κέρκυρα το σκάκι έχει μεγάλη ιστορία, που καταγράφεται από τον 19ο αιώνα. Ενώ, ο Σύνδεσμος Παικτών Ζατρικίου Κέρκυρας, που ιδρύθηκε πριν από 97 χρόνια είναι ο πρώτος  σκακιστικός όμιλος, που ιδρύθηκε  στην Ελλάδα. Η «ΚΣ» έπαιξε με  τον πρόεδρο του αρχαιότερου σκακιστικού ομίλου της χώρας, Μάνο Ναθαναήλ, μία ενημερωτική σκακιστική «παρτίδα». Ο ίδιος πρόθυμα μας ανέπτυξε την σκακιστική παράδοση της Κέρκυρας, τις επιτυχίες του ΣΠΖΚ και των σκακιστών μας. Υποστήριξε ότι  «η σκακιστική θεωρία, αποτελεί μια ολοκληρωμένη φιλοσοφία που διδάσκει τον τρόπο αντιμετώπισης ακόμα και των πιο δύσκολων καταστάσεων, πάντα με βάση τις ικανότητές μας, όπως έχουν καλλιεργηθεί με το σκάκι» Καταλήγοντας ότι: «Αυτός είναι και ο λόγος, που χιλιάδες άνθρωποι στον κόσμο που έμαθαν σκάκι, δεν το εγκαταλείπουν ποτέ».

Το σκάκι στην Κέρκυρα 

Όπως μας εξιστορεί ο Μάνος Ναθαναήλ: «Το σκάκι στην Κέρκυρα έχει μεγάλη Ιστορία. Ήδη από τον 19ο αιώνα ο αρχιμουσικός της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κέρκυρας,  Ιωσήφ Λιμπεράλης είχε αναδειχτεί  σε ισχυρότατο σκακιστή και ασχολήθηκε με τη σύνθεση σκακιστικών προβλημάτων. Επίσης έχουν βρεθεί στα αρχεία τα αποτελέσματα του πρώτου σκακιστικού τουρνουά που διοργανώθηκε ποτέ στην Ελλάδα, ενώ στην Αναγνωστική Εταιρεία υπάρχει το σκάκι και η σκακιέρα του διάσημου σκακιστή του 19ου αιώνα CaptainEvans». Ο ίδιος επισημαίνει: « Ο Σύνδεσμος Παικτών Ζατρικίου Κερκύρας, ο αρχαιότερος Σκακιστικός Σύλλογος της χώρας, ιδρύθηκε το 1923, ακολουθώντας τα αχνάρια του μεγάλου Κερκυραίου ποιητή, σκακιστή και συνθέτη σκακιστικών προβλημάτων, Λορέντζου Μαβίλη και φέτος κλείνει τα 97 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας και προσφοράς.

Η Κέρκυρα συνέχισε τη μεγάλη παράδοση  αναδεικνύοντας ένα γκρανμέτρ, τον 5 φορές Πρωταθλητή Ελλάδος Σπύρο Σκέμπρη, ενώ η ομάδα του Συνδέσμου αγωνίστηκε δύο φορές στον Τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος. Όμως στην Κέρκυρα διοργανώθηκαν και τα πρώτα μεγάλα ανοιχτά διεθνή τουρνουά στην Ελλάδα, πού τίμησαν με τη συμμετοχή τους οι Παγκόσμιοι Πρωταθλητές Ανατόλι Κάρποβ και Γκάρι Κασπάροβ, αλλά και εκατοντάδες γκρανμετρ, διεθνείς μετρ παγκόσμιας ακτινοβολίας, ανάμεσα στους οποίους ξεχωρίζουν ο Αλεξάντερ Μορόζεβιτς, ο Γιαν Τίμαν και οι αδελφές Πόλγκαρ,  οι ισχυρότερες σκακίστριες στα 1.500 χρόνια της ιστορίας του παιχνιδιού».

Το Σχολικό Πρωτάθλημα 

Σύμφωνα με τον Μάνο: «Η διοργάνωση, που άλλαξε την εικόνα του σκακιού στην Κέρκυρα την σύγχρονη εποχή είναι  το Σχολικό Σκακιστικό Πρωτάθλημα Κέρκυρας. Οι άνθρωποι του ΣΠΖ Κερκύρας μελέτησαν τα πιο πετυχημένα Ευρωπαϊκά μοντέλα σχολικών σκακιστικών αγώνων και καταλήξανε στο εξαιρετικά επιτυχημένο Βρετανικό ChessChallenge.  Έτσι ξεκίνησε η μεγαλύτερη και  μαζικότερη  σχολική σκακιστική εκδήλωση που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα». Και συνεχίζει: «Το Πρωτάθλημα γίνεται αδιάλειπτα τα τελευταία δέκα χρόνια,  υπό την αιγίδα και με την αμέριστη συμπαράσταση της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων, η οποία από την πρώτη στιγμή ενίσχυσε την διοργάνωση με κάθε τρόπο. Την πρώτη χρονιά πήραν μέρος 3.300 παιδιά, την δεύτερη 5.100 παιδιά και στο σύνολο των  χρόνων της επιτυχημένης αυτής διοργάνωσης μαζικού σχολικού αθλητισμού πήραν μέρος πάνω από 40.000 μαθητές των σχολείων του νησιού παίζοντας πάνω από 400.000 σκακιστικές παρτίδες! Πρέπει να σημειώσουμε την πρωτοφανή αποδοχή από το σύνολο της τοπικής κοινωνίας, των γονέων, των κηδεμόνων και των εκπαιδευτικών. Οι τελικές φάσεις των Σχολικών Πρωταθλημάτων γίνονταν αρχικά στην Σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου ή στο κλειστό γήπεδο μπάσκετ του ΕΑΚ Κέρκυρας, και τα τελευταία χρόνια στη μεγάλη αίθουσα που έχει παραχωρήσει στο σύλλογο ο ΟΛΚΕ στο Ν.Λιμάνι, με τη συμμετοχή των 400 παιδιών που προκρίθηκαν».

Οι νέοι πρωταθλητές Ελλάδας 

Ο Ίδιος αναφέρεται στη δουλειά, που γίνεται στον ΣΠΖΚ, όπου «Οι νεαροί αλλά και οι μεγαλύτεροι  σκακιστές, αποκτούν εμπειρίες μέσα από τους αγώνες και γνώσεις σκακιστικής θεωρίας από τις προπονήσεις για όλες τις ηλικίες (από προνήπια, νήπια μέχρι και τμήματα ενηλίκων) και προετοιμάζονται, ώστε να  δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους σε μεγαλύτερες σκακιστικές διοργανώσεις». Και δεν κρύβει την ικανοποίηση του, για τα αποτελέσματα: «Τα παιδιά της Κέρκυρας σαρώνουν κάθε χρόνο τα μετάλλια στο σχολικό Πρωτάθλημα Δ. Ελλάδας  (η αποστολή της Κέρκυρας στις άλλες πόλεις της περιοχής αριθμεί κάθε χρόνο πάνω από 100 αθλητές και πολλούς συνοδούς!), η ομάδα Παίδων-Κορασίδων κατακτά για 10 συνεχόμενα χρόνια το Πρωτάθλημα Δ.Ελλάδας και η ομάδα του Συλλόγου κατακτά επίσης για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά το Πρωτάθλημα της Δ. Ελλάδας αήττητη. Η δουλειά αυτή φάνηκε και πέρσι στα Πανελλήνια Σχολικά Σκακιστικά Πρωταθλήματα όπου οι νεαροί Κερκυραίοι σκακιστές κατέκτησαν πολλά μετάλλια και δύο αναδείχτηκαν Πρωταθλητές Ελλάδας: η Αργυρώ Γκουτζούκη του 12ου Δημοτικού Σχολείου αναδείχτηκε Πρωταθλήτρια Ελλάδας κάτω των 12 ετών και εκπροσώπησε την Ελλάδα στο πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα και ο Απόστολος Παλαιολόγου που  αναδείχτηκε Πρωταθλητής Ελλάδας Γ’ Δημοτικού, ενώ χάλκινο μετάλλιο στην ίδια κατηγορία πήρε ο γιος του γκρανμαιτρ Σπύρου Σκέμπρη, Μαξ.

Η Κέρκυρα παράδειγμα προς μίμηση 

Όπως μας λέει ο πρόεδρος του ΣΠΖΚ: «Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον και άλλων περιοχών για να μιμηθούν το παράδειγμα της Κέρκυρας για ανάπτυξη στον τομέα του σκακιού. Έχουν έρθει σε επαφή μαζί μας οι υπεύθυνοι των συλλόγων της Θεσπρωτίας, των Ιωαννίνων, της Πάτρας αλλά και της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας για να τους δώσουμε στοιχεία του επιτυχημένου μοντέλου που εφαρμόσαμε».

Tο σκάκι στην εποχή της πανδημίας 

Ο Μάνος Ναθαναήλ, υποστηρίζει ότι « Η πρόσφατη πανδημία επηρέασε όπως ήταν φυσικό και τις σκακιστικές δραστηριότητες παγκόσμια και στο νησί. Έτσι για πρώτη φορά δεν διοργανώθηκε φέτος (θα ήταν το 11ο) το Σχολικό Πρωτάθλημα Κέρκυρας, όπως και τα πανελλήνια Πρωταθλήματα. Ο Σ.Π.Ζ. Κέρκυρας, ωστόσο χρησιμοποίησε τα μέσα της ψηφιακής εποχής διοργανώνοντας πρωταθλήματα μέσω ίντερνετ στις ειδικές σκακιστικές πλατφόρμες, στα οποία πήραν μέρος εκατοντάδες σκακιστές. Η ανδρική ομάδα, παίζοντας μέσω διαδικτύου προκρίθηκε στο final four του κυπέλλου Ελλάδας. Ενώ από τις 26 Δεκεμβρίου μέχρι και χθες η ομάδα Παίδων-Κορασίδων του συλλόγου αγωνίστηκε στο Πανελλήνιο Ομαδικό Διαδικτυακό Πρωτάθλημα, διεκδικώντας μετάλλιο».

Το σκάκι τρόπος ζωής 

Ο Μάνος Ναθαναήλ, μας ανέλυσε τη σημασία του σκακιού: “Αν ήθελε κανείς να προσδιορίσει την ταυτότητα του σκακιού, θα το παρουσίαζε σαν ένα παιχνίδι που δίνει την δυνατότητα στα παιδιά μας, να διασκεδάσουν. Αλλά και ως άθλημα, που έχει έντονα το στοιχείο του συναγωνισμού. Ενώ, θα του προσέδιδε και τα  χαρακτηριστικά τέχνης, με έντονα πολιτιστικά και ψυχαγωγικά στοιχεία,  ισχυρό κοινωνικό ενδιαφέρον και σημαντικότατη παιδαγωγική επιρροή». Υποστηρίζοντας ότι «Ο νέος –α που ασχολείται με το σκάκι, το πρώτο πράγμα που μαθαίνει, είναι να προετοιμάζεται μεθοδικά και να αγωνίζεται για να επιτύχει, στηριζόμενος αποκλειστικά στις δικές του δυνάμεις. Έτσι σταδιακά μαθαίνει να διακρίνει τη διαφορά, ανάμεσα στην ικανοποίηση που αντλεί από το αποτέλεσμα μιας συγκεκριμένης και πειθαρχημένης προετοιμασίας και στο να προσεγγίζει τις προβληματικές καταστάσεις που καλείται να αντιμετωπίσει ευκαιριακά και επιφανειακά». Και όπως ισχυρίζεται:  «Τόσο οι γονείς των παιδιών που ασχολήθηκαν με το σκάκι όσο και οι εκπαιδευτικοί μπορούν να βεβαιώσουν ένα πράγμα: Το σκάκι δεν είναι για τους έξυπνους, το σκάκι σε κάνει έξυπνο!  Το σκάκι είναι λοιπόν όλα αυτά μαζί και κάτι περισσότερο. Είναι τρόπος ζωής “.

Ο Μάνος Ναθαναήλ 

Γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1959  και έμαθε να παίζει σκάκι στα καφενεία της Σπιανάδας, μαζί με τον Σπύρο Σκέμπρη τον Νίκο Σκιαδόπουλο και τον Γιάννη Ρεβύθη. Έπαιξε με την ομάδα του Συνδέσμου Παικτών Ζατρικίου σε πανελλήνια πρωταθλήματα και έφτασε να αποκτήσει τον τίτλο C.Master της Παγκόσμιας Σκακιστικής Ομοσπονδίας (FIDE). Είναι πρόεδρος του Σ.Π.Ζ. Κέρκυρας τα τελευταία 10 χρόνια που χαρακτηρίστηκαν από τα Σχολικά Σκακιστικά Πρωταθλήματα του νησιού αλλά και από επιτυχίες σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο των σκακιστών που αναδείχτηκαν στα Πανελλήνια Πρωταθλήματα. Παράλληλα είναι και εκλέκτορας των ομάδων του συλλόγου και προπονητής, κατέχοντας τον ανώτατο τίτλο προπονητικής της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, FIDETrainer.

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!