Quantcast
ΠΟΛΙΤΙΚΗΤΟΠΙΚΑ

Ξεκίνησαν οι προφεστιβαλικές δραστηριότητες της ΚΝΕ

Με ενθουσιασμό ξεκίνησαν οι προφεστιβαλικές δραστηριότητες της Τομεακής Οργάνωσης Κέρκυρας της ΚΝΕ στο πλαίσιο του 49ου Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή, που θα πραγματοποιηθεί στο νησί στις 15 και 16 Σεπτέμβρη στην πάνω πλατεία.


Η έναρξη δόθηκε με προβολή ταινίας στο Άλσος της Γαρίτσας την Πέμπτη 29 Ιούλη, όπου μικροί και μεγάλοι διασκέδασαν με την ταινία “Τα μυαλά που κουβαλάς”.
Την Κυριακή 5 Αυγούστου, η οργάνωση ταξίδεψε στο χωριό Κουραμάδες, όπου με μεράκι στήθηκε ένα μικρό γλέντι στην αυλή του παλιού σχολείου του χωριού. Οι πολύχρωμες πινελιές από τους πίνακες της εικαστικού Έρης Χυτήρη στόλισαν τον χώρο, παλιές και καινούριες εκδόσεις της Σύγχρονης Εποχής κέντρισαν το ενδιαφέρον των παρευρισκομένων και οι μελωδίες από τις κιθάρες και το μπουζούκι άναψαν το κέφι σε μια όμορφη ρεμπέτικη βραδιά.
Την Τετάρτη 9 Αυγούστου, η Τομεακή Οργάνωση Κέρκυρας, μαθητές, φοιτητές και νέοι εργαζόμενοι του νησιού, πραγματοποίησαν επίσκεψη στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης στον Άγιο Προκόπιο του Κάβου Λευκίμμης, το οποίο είναι αφιερωμένο σε ευρήματα από την περίοδο της αντίστασης κατά των Ιταλών και Γερμανών κατακτητών. Εκεί ο παπα-Σπήλιος με χαρά υποδέχτηκε τα μέλη της ΚΝΕ, ξεναγώντας μας στη μεγάλη συλλογή που με προσωπική φροντίδα διατηρεί. Αυθεντικά όπλα της περιόδου, χειροβομβίδες και εξαρτήματα αεροπλάνων, στρατιωτικές στολές και έγγραφα, καθένα αντικείμενο δεμένο με μια ιστορία του αγωνιστή παπά, έδωσαν ένα αληθινό μάθημα ιστορίας και αγώνα σε μικρούς και μεγάλους κνίτες.

Η εκδρομή ολοκληρώθηκε με μια εξερεύνηση μέσα στους δρόμους των Ριγγλάδων Λευκίμμης, στην συνοικία Αναπλάδες, μια γειτονιά που είναι από μόνη της ένα μικρό υπαίθριο μουσείο θάρρους και αντίστασης. Σε αυτή τη μικρή γειτονιά, η ομάδα της ΚΝΕ γνώρισε την ιστορία Κερκυραίων συντρόφων μας που με αυταπάρνηση έδωσαν την ζωή τους για τα υψηλά ιδανικά που παλεύουμε μέχρι σήμερα. Μέσα από τα ονόματα των δρόμων που ανακαλύψαμε περπατώντας, γνωρίσαμε, για παράδειγμα, την ιστορία του Αντώνη Γαρδικιώτη Σαούλη, ο οποίος, μαραγκός στο επάγγελμα, κατασκεύασε ένα καΐκι και μαζί με άλλους Λευκιμμιώτες συντρόφους του, πέρασε από την Λευκίμμη στα παράλια της Αλβανίας και από εκεί στα βουνά της Ηπείρου για να ενταχθεί στον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας, ή των αδερφών Χρήστου και Αντώνη Καββαδία που έδωσαν τη ζωή τους στον ισπανικό εμφύλιο, πολεμώντας κατά του φασίστα Φράνκο. Στο τέλος της εξερεύνησης, η ομάδα της ΚΝΕ έκλεισε τον περίπατό της στην πλατεία του Αγίου Αρσενίου, μπροστά στο μνημείο Εθνικής Αντίστασης, αφήνοντας ένα γαρύφαλλο στη μνήμη των συντρόφων μας. “Αιώνια η μνήμη σε σας, αδερφοί, στον τίμιο που πέσατε αγώνα”, αναγράφεται στο μνημείο, ενώ αφιερώνεται στον Οδυσσέα Κοτινά, ΟΚΝίτη, καθοδηγητή της Λευκίμμης, που εκτελέστηκε από τους Ιταλούς φασίστες στις 5 Μάη του 1942.

Παίρνοντας δύναμη από το πλούσιο και ζωντανό μάθημα ιστορίας, η οργάνωση έδωσε υπόσχεση να συνεχίσει στα ίδια χνάρια των αγωνιστών συντρόφων μας την πάλη, με την προσφορά και τη δράση τους φωτεινό φάρο στον δρόμο μας. Με το ΚΚΕ για τον σοσιαλισμό, για να γενούνε τα σκοτάδια λάμψη, όπως είναι και το σύνθημα του 49ου Φεστιβάλ μας.

Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται ως εξής:
Σάββατο 19 Αυγούστου 20:30 Γλέντι στο χωριό Βαλανειό
Πέμπτη 24 Αυγούστου 20:30 προβολή ταινίας “Το χέρι του Θεού” στον Κήπο του
Λαού
Σάββατο 2 Σεπτέμβρη 20:30 προβολή ταινίας “Η κόκκινη χελώνα” στο Μαντούκι
Πέμπτη 7 Σεπτέμβρη μονοήμερη εκδρομή στο νησάκι Βίδο
__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!