Quantcast
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΤΟΠΙΚΑ

Ο Διονύσης Γραμμένος στην «Κέρκυρα Σήμερα» – Η ΕΛ.Σ.Ο.Ν στο διάσημο Konzerthaus του Βερολίνου

O «δικός μας» κλαρινετίστας και αρχιμουσικός Διονύσης Γραμμένος έχει αναγνωριστεί παγκοσμίως για το ταλέντο του ως ένας από τους πιο χαρισματικούς καλλιτέχνες της γενιάς του αποτελώντας έναν από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της Ελλάδας στη διεθνή μουσική σκηνή.

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗ ΝΑΝΣΥ ΔΟΡΔΟΚΙΔΟΥ

 

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κέρκυρα όπου άρχισε να ασχολείται με τη μουσική από τα παιδικά του χρόνια στην Φιλαρμονική Εταιρεία της Κέρκυρας. Η πρώτη του μεγάλη επιτυχία ήταν το 2008, με τη νίκη του και κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό Νέων Μουσικών της EBU αλλά και τον τίτλο του «Νέου ευρωπαίου μουσικού της χρονιάς», συμπράττοντας με τη Vienna Symphony Orchestra στην τελετή έναρξης του Φεστιβάλ της Βιέννης μπροστά σε 50.000 θεατές και σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση για περισσότερες από 20 χώρες. Είναι ο πρώτος μουσικός πνευστού οργάνου στην ιστορία του διαγωνισμού που έχει τιμηθεί με τη διάκριση αυτή.

Εμφανίζεται τακτικά στις μεγαλύτερες μουσικές σκηνές όπως το Carnegie Hall της Νέας Υόρκης, Berliner Philharmoniker, Amsterdam Concertgebouw, Barbican Center του Λονδίνου, Vienna Konzerthaus και Cité de la musique στο Παρίσι, αλλά και σε ζωντανές συναυλίες για το BBC Radio-3, Bavarian Radio και ORF της Αυστρίας. Ακόμη, έχει τιμηθεί με το παγκόσμιο βραβείο Τέχνης «Leonardo da Vinci», το βραβείο “Rising Star” της ECHO και το Χρυσό Μετάλλιο της Πόλεως των Αθηνών.
Το 2017, ίδρυσε την Ελληνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων (ΕΛΣΟΝ), η οποία αποτελείται από νέους Έλληνες μουσικούς από όλη την ελληνική επικράτεια αλλά και Έλληνες μουσικούς που ζουν στο εξωτερικό. Βασισμένη στα αντίστοιχα ευρωπαϊκά πρότυπα, η ΕΛΣΟΝ έχει ως βασικό της στόχο τον εντοπισμό, την καθοδήγηση, την εκπαίδευση και την ανάδειξη νέων ταλαντούχων Ελλήνων μουσικών στο συμφωνικό και οπερατικό ρεπερτόριο, υπό την καθοδήγηση διεθνούς φήμης σολίστ και εξαρχόντων των ελληνικών αλλά και μεγάλων ευρωπαϊκών ορχηστρών.

Φέτος η ΕΛΣΟΝ, επιλέχθηκε από το Young Euro Classic, το σημαντικότερο φεστιβάλ διεθνώς για ορχήστρες νέων μουσικών, να συμμετάσχει στο φετινό του πρόγραμμα με μια συναυλία την 1η Αυγούστου, στο διάσημο Konzerthaus του Βερολίνου.
Για αυτή τη συναυλία, που αποτελεί μεγάλη διάκριση αλλά και αποκορύφωμα της μέχρι σήμερα δυναμικής πορείας που έχει διαγράψει η ορχήστρα στα 4 χρόνια λειτουργίας της, ο Ιδρυτής & Καλλιτεχνικός της Διευθυντής, Διονύσης Γραμμένος, εμπνευσμένος από την επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, συνδέει την «Hρωική» Συμφωνία Αρ. 3 του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν με επιλεγμένους Ελληνικούς Χορούς του Νίκου Σκαλκώτα από πόλεις και περιοχές σταθμούς της Επανάστασης του 1821.
Οι νέοι μουσικοί της ορχήστρας, θα μεταφέρουν στο διεθνές κοινό μία γεύση της ελληνικής παράδοσης, μέσα από την πρωτοποριακή ματιά του σπουδαίου Σκαλκώτα, μαζί με το πνεύμα της ελευθερίας που χαρακτηρίζει το ανατρεπτικό για την εποχή του έργο του κορυφαίου Γερμανού συνθέτη.

Την συναυλία του Βερολίνου θα προλογίσουν δύο εμφανίσεις επί ελληνικού εδάφους. Η πρώτη στους Δελφούς (Θέατρο Φρύνιχος) την Τετάρτη 28 Ιουλίου και στην Κέρκυρα (Παλαιό Φρούριο) την Παρασκευή 30 Ιουλίου.

Ο Κερκυραίος κλαρινετίστας, μίλησε στην «Κέρκυρα Σήμερα» για τις προσεχείς εμφανίσεις της ΕΛΣΟΝ αλλά και για την σχέση του με το νησί μας:

-Πως αισθάνεστε που επιστρέφετε στην Κέρκυρα για μια ακόμη συναυλία;
«Είμαι κάτι παραπάνω από χαρούμενος. Νιώθω ιδιαίτερα περήφανος που έχω τη δυνατότητα να φέρω αυτή την καταπληκτική ορχήστρα στην Κέρκυρα, την Ελληνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων που αποτελείται από τους πιο ταλαντούχους νέους Έλληνες μουσικούς. Είναι πραγματικά μεγάλη μου χαρά που μας δίνεται η δυνατότητα να βρεθούμε στην Κέρκυρα για αυτή την συναυλία στο Παλαιό Φρούριο. Δεν είναι τόσο σύνηθες για εμένα τα τελευταία χρόνια να δίνω συναυλίες στην Κέρκυρα. Η Κέρκυρα είναι το μέρος όπου ξεκίνησα, όπου μεγάλωσα, όπου έμαθα μουσική και το μέρος που αγαπώ περισσότερο από κάθε άλλο αλλά το να έρχομαι τώρα και ως μαέστρος με την ορχήστρα αυτή, είναι κάτι πολύ ξεχωριστό που το περιμένω παρά πολύ εγώ και όλοι οι μουσικοί μας».

-Έχει παίξει κάποιο ρόλο η καταγωγή σας και η μουσική εκπαίδευση που λάβατε στο νησί στην επιλογή της συγκεκριμένης καριέρας;
«Πολύ μεγάλο. ‘Ένα πάρα πολύ μεγάλο κομμάτι μου είναι η Κέρκυρα, το οποίο υπάρχει μέσα μου πάντα και παντού, όπου και αν βρίσκομαι».

-Την 1η Αυγούστου, θα δώσετε μια συναυλία στο διάσημο Konzerthaus του Βερολίνου, η οποία αποτελεί το αποκορύφωμα της πορείας που έχει διαγράψει μέχρι σήμερα η ορχήστρα. Πως αισθάνεστε με αυτή την νέα πρόκληση;
«Αυτή η πρόσκληση είναι ταυτόχρονα και πρόκληση. Είναι ένα πολύ μεγάλο άλμα για εμάς. Το Φεστιβάλ Young Euro Classic είναι το σπουδαιότερο φεστιβάλ διεθνώς και καλεί κάθε χρόνο τις κορυφαίες ορχήστρες νέων από όλο τον κόσμο. Μάλιστα, πέρυσι λάβαμε την πρώτη πρόσκληση και δεν κατέστη δυνατό να παίξουμε λόγω της πανδημίας καθώς ήταν απαγορευτικό να ταξιδέψουμε όλη η ορχήστρα λόγω των αποστάσεων και των περιορισμών. Πέρυσι λοιπόν, η ορχήστρα μας προσκλήθηκε να δώσει την εναρκτήρια συναυλία του φεστιβάλ. Δηλαδή ένα τέτοιο φεστιβάλ καλεί την πλέον ελληνική συμφωνική ορχήστρα νέων να ανοίξει το φεστιβάλ στο οποίο φέτος πηγαίνουμε να παίξουμε την ηρωική συμφωνία του Μπετόβεν, η οποία όπως λέει και ο ίδιος είναι το καλύτερο έργο που έγραψε, με χορούς του Σκαλκώτα δηλαδή να πάρουμε ένα κομμάτι της Ελλάδας μας μαζί. Είναι μια πολύ μεγάλη πρόκληση και ένα πολύ μεγάλο άλμα, αλλά δεν μπορώ να κρύψω ότι είναι και κάτι το οποίο, ήθελα πάρα πολύ να συμβεί. Δεν ήξερα πως και πότε θα συμβεί, συνέβη όμως την κατάλληλη στιγμή. Νομίζω ότι όλα τα πράγματα γίνονται για κάποιο λόγο κι έτσι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για την ΕΛΣΟΝ να βρεθεί σε αυτή τη σπουδαία αίθουσα του Βερολίνου».

-Πως εμπνευστήκατε τον συνδυασμό δυο τόσο μεγάλων αλλά και διαφορετικών προσωπικοτήτων όπως είναι ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και ο Λούντβιχ βαν Μπετόβεν;
«Ήταν ουσιαστικά αυτή η διαπίστωση και ο συνδετικός κρίκος του προγράμματος, ότι αυτές οι δυο σπουδαίες προσωπικότητες γεννήθηκαν την ίδια χρονιά σε δυο διαφορετικά σημεία της Ευρώπης. Σκεφτείτε τον Κολοκοτρώνη ο οποίος γεννιέται στο Ραμοβούνι Μεσσηνίας και είναι ηγετική μορφή της ελληνικής επανάστασης και από την άλλη μια άλλη ηγετική μουσική φυσιογνωμία τον Λούντβιχ βαν Μπετόβεν ο οποίος γεννιέται το 1770 στη Βόννη της Γερμανίας. Ο Κολοκοτρώνης έζησε ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής του στα Επτάνησα καθώς ήταν στον αγγλικό στόλο. Ο Μπετόβεν έφυγε από την Βόννη, βρέθηκε στη Βιέννη όπου έζησε ένα πολύ μεγάλοκομμάτι της ζωής του και δημιούργησε εκεί. Αυτοί οι δυο άνθρωποι, αυτές οι σπουδαίες ιστορικές φυσιογνωμίες, εμπνευστήκαν κι οι δυο τους σε μεγάλο βαθμό από τον Ναπολέοντα. Αυτή η διαπίστωση λοιπόν, και σε σχέση με τους φετινούς εορτασμούς για τα 200 χρόνια απ’ την Ελληνική Επανάσταση, με οδήγησαν στο να διαμορφώσουμε αυτό το πρόγραμμα για την επετειακή μας συναυλία. Οι συναυλίες αυτές που θα δώσουμε σε Δελφούς, Κέρκυρα και Βερολίνο με το ίδιο πρόγραμμα, τέλη Ιουλίου και αρχές Αυγούστου είναι επετειακές συναυλίες που τις αφιερώνουμε στα 200 χρόνια από την Επανάσταση. Για εμάς, είναι σπουδαίο ότι θα βρεθεί η ορχήστρα μας στην Γερμανία, θα παίξει ένα μεγάλο έργο του Μπετόβεν, το καλύτερο που έγραψε ποτέ σύμφωνα με τον ίδιο, συνδέοντας το με πέντε ελληνικούς χορούς του Σκαλκώτα από πόλεις και περιοχές που ήταν σημαντικοί σταθμοί για την Ελληνική Επανάσταση. Το πρόγραμμα είναι πελοποννησιακός, αρκαδικός, χορός του Ζαλόγγου κι ο μεσολογγίτικος χορός. Αφιερώνουμε αυτό το πρόγραμμα στους ήρωες της δικής μας Ελληνικής Επανάστασης και ταυτόχρονα συνδέουμε αυτή την ελληνικότητα με μια ευρωπαϊκήιδέα,έχοντας την ηρωική συμφωνία του Μπετόβεν».

-Πως γνωστοποιείται στο κοινό η σύνδεση αυτής της συναυλίας με την Ελληνική Επανάσταση;

«Νομίζω ότι η ηρωική συμφωνία γράφτηκε και αφιερώθηκε στον Ναπολέοντα, το πρότυπο εκείνης της εποχής, τον άνθρωπο που έφερνε την ελευθερία στους λαούς. Ο Κολοκοτρώνης σε μεγάλο βαθμό εμπνεύστηκε από αυτόν . Μάλιστα, έγραψε στα απομνημονεύματα του ότι, ο Ναπολέοντας ήταν αυτός που άνοιξε τα μάτια του κόσμου με τη Γαλλική Επανάσταση. Οπότε έχουμε αυτή την ηγετική μορφή που εμπνέεται από τον Ναπολέοντα, η ηρωική συμφωνία είναι γραμμένη πάνω στον Ναπολέοντα και στο επαναστατικό αίσθημα της ελευθερίας που αποπνέει και το συνδέουμε με τους δικούς μας ελληνικούς χορούς του Νίκου Σκαλκώτα από αυτές τις πόλεις και περιοχές της Ελληνικής Επανάστασης. Αυτός, είναι και ο συνδετικός κρίκος του προγράμματος. Επειδή ακριβώς πηγαίνουμε στο Βερολίνο να παίξουμε  έχουμε ένα κομμάτι ενός μεγάλου γερμανού σύνθετη, του Μπετόβεν που το συνδυάζουμε με τον δικό μας Έλληνα Νίκο Σκαλκώτα.

-Ως ιδρυτής και καλλιτεχνικός Διευθυντής της ΕΛΣΟΝ ποια θεωρείτε ότι είναι τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της;
«Θα έλεγα σίγουρα το ότι η ορχήστρα αυτή έχει μια εξαιρετική ποιότητα και ένα πολύ υψηλό επίπεδο, ενώ πλέον βρίσκεται στις κορυφαίες ορχήστρες νέων ευρωπαϊκά καθώς έχει γίνει μέλος της ΕυρωπαϊκήςΟμοσπονδίαςΕθνικώνΟρχηστρών Νέων, ουσιαστικά εκπροσωπώντας την χώρα σε αυτό τον μεγάλο ευρωπαϊκόθεσμό. Μπορώ να σας πω με βεβαιότητα, ότι είμαστε μεταξύ των κορυφαίωνορχηστρώνευρωπαϊκά, αυτό είναι μια πολύ σημαντική διάκριση. Η πρόσκληση στο φεστιβάλ Young Euro Classic, για συναυλία Konzerthaus σίγουρα είναι αποκορύφωμα της πορείας μας. Θα έλεγα, ότι η πιο πρόσφατη ήταν επιτυχία που είχε η ορχήστρα όπου έγινε η πρώτη ορχήστρα νέων inResidence στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Σήμερα είναι η ΚΟΑ, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και η ΕΛΣΟΝ, ΕλληνικήΣυμφωνική ΟρχήστραΝέων, που είναι οι δυο ορχήστρες νέων inResidence του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Αυτή είναι μια πολύ μεγάλη επιτυχία, να έχουμε το Μέγαρο στην καρδιά της Αθηνάς ως σπίτι της ορχήστρας μας. Το πιο σπουδαίο όμως, απ’ όλα επίτευγμα της ορχήστρας μας, είναι το πόσο πολύ οι μουσικοί της την αγαπούν, αυτά τα νέα ταλέντα που έρχονται από κάθε γωνιά της Ελλάδας και του εξωτερικού, όλα τους ελληνόπουλα, ηλικίες 18 έως 30, ανυπομονούν για αυτή την σύμπραξη κάθε φορά που έχουμε συναυλία, δουλεύοντας με πάθος για να δώσουν τον καλύτερο τους εαυτό. Νομίζω αυτή είναι και η μεγαλύτερη επιτυχία που έχει η ορχήστρα».

-Πιστεύετε ότι η συναυλία στο Βερολίνο θα ανοίξει τις κατάλληλες πόρτες ώστε να εκτοξευτεί *ακόμη περισσότερο* η μουσική πορεία της ορχήστρας;
«Είμαι σίγουρος πραγματικά. Αυτό είναι και κάτι που διαπίστωσα στη δική μου πορεία αρχικά ως κλαρινετίστας, μετέπειτα ως μαέστρος, ότι η μία καλή εμφάνιση οδηγεί την επόμενη καλή εμφάνιση, αυτή με τη σειρά της οδηγεί σε άλλη μια πρόσκληση για την επομένη καλή εμφάνιση και αυτή είναι ουσιαστικά η εξελικτική πορεία των μουσικών αλλά και των συνόλων, των ορχηστρών. Το ένα φέρνει το άλλο, η μια καλή εμφάνιση θα μας φέρει την επόμενη. Πρώτη επιτυχία ήταν η επιλογή μας στο EuropeanFederationofNationalYouthOrchestras, σε αυτή την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδίας Εθνικών Ορχηστρών Νέων, από εκεί έγινε ορατό το έργο της ορχήστρας, μέσα από τα βίντεο και το υλικό της, τότε ήρθε και η πρόσκληση για το Βερολίνο, μετά το Βερολίνο είμαι σίγουρος ότι θα ακολουθήσει κάτι άλλο, εξίσου πολύ μεγάλο και σπουδαίο».

-Ποια είναι τα σχέδια της ΕΛΣΟΝ για το μέλλον;

«Τα σχέδια είναι καταρχάς, να συνεχίσουμε να διατηρούμε και να αυξάνουμε την ποιότητα μας, αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό. Ο ιδρυτικός στόχος και σκοπός της ΕΛΣΟΝ είναι ο εντοπισμός, η καθοδήγηση και η ανάδειξη νέων ταλαντούχων Ελλήνων μουσικών. Δηλαδή, πρώτα να βρούμε ποια είναι αυτά τα νέα ταλέντα από όλη τη χώρα, κάθε χρόνο κάνουμε ακροάσεις όπου συμμετέχουν Έλληνες από όλη την ελληνική επικράτεια αλλά και Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό, για να βαρούμε ποιοι είναι αυτοί οι κορυφαίοι ταλαντούχοι νέοι Έλληνες μουσικοί που θα είναι επόμενοι σπουδαίοι επαγγελματίες μουσικοί της χώρας μας. Έπειτα, στην καθοδήγηση, έχουμε συνεχώς μέσα στον χρόνο και τις συναυλίες  μας, πρόβες ρεπερτορίου και ειδικά σεμινάρια προετοιμασίας για ακροάσεις. Άρα, έχουμε την καθοδήγηση από σπουδαίους καθηγητές και σολίστ. Και τέλος, η ανάδειξη τους, να αναδείξουν όλοι αυτοί οι νέοι το ταλέντο τους και να φανεί η δυναμική τους. Αυτός ο ιδρυτικός σκοπός μας παραμένει, πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης και πάντα κοιτάζουμε τι είναι το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε για αυτά τα νέα ταλέντα».

 

 

 

 

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!