Quantcast
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣΑΛΛΑ ΣΠΟΡ

Ο Κερκυραίος Σπ. Μπεσίρης επέστρεψε δυναμικά στα διεθνή ρίνγκ

Μετά από ένα χρόνο αποχής από τα ρινγκ, επέστρεψε στην δράση, ο  κερκυραίος πρωταθλητής στο Μουάι Τάι, Σπύρος Μπεσίρης.

Η σεζόν για τον πολλά υποσχόμενο «thai fighter» ξεκίνησε στραβά, όταν στις 12 Φεβρουαρίου αντιμετώπισε στο Αμπού Ντάμπι τον Sagyndykov Kazbek από το Καζακστάν στην κατηγορία super light weight(63,5 κιλά) στο πλαίσιο του promotion ‘UAM’ , όπου αρχικά  οι κριτές τον ανέδειξαν νικητή στα σημεία, ωστόσο μετά από λίγο άλλαξαν την απόφασή τους και έδωσαν τη νίκη στον αντίπαλό του. Η αδικία αυτή δεν κατέβαλε τον κερκυραίο μαχητή, ο οποίος, ένα μήνα αργότερα (26 Μαρτίου 2021)στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στην διοργάνωση ‘Κ-1 Royal Battle’ έριξε στον τρίτο γύρο νοκ άουτ τον συνομίληκο,  19χρονο Λευκορώσο αήττητο πρωταθλητή της IFMA,  David Ivanou. Και το νικηφόρο του σερί συνεχίστηκε στην διοργάνωση του ‘Muaythai Night 6’ , που πραγματοποιήθηκε στις 25 Ιουνίου στο Αμπού Ντάμπι, επικρατώντας  σε ένα ιδιαίτερα δυναμικό & σκληρό αγώνα, με ομόφωνη απόφαση των κριτών,  τον 19χρονο πρωταθλητή των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Ibrahem Bilal.

 

Ο Σπύρος Μπεσίρης

Γεννήθηκε το 2001 στην Κέρκυρα και η καταγωγή του είναι από τον Αυλώνα Αλβανίας, από όπου είχαν μετακομίσει προ τριακονταετίας οι γονείς του. Σε ηλικία 13 ετών, ξεκίνησε να μυείται  στα μυστικά του Μουάϊ Τάι στο Γυμναστήριο  Muay Thai Boxing-Corfu «ΘΕΡΣΙΛΟΧΟΣ», με προπονητή τον Μιχάλη Μουζακίτη, τον οποίο εξακολουθεί να έχει μέχρι σήμερα, όσο διάστημα βρίσκεται στην Κέρκυρα. Έχει αναδειχτεί τρεις φορές Πανελληνιονίκης στα ηλικιακά πρωταθλήματα στην κατηγορία 63kg. Υπήρξε διεθνής με την Εθνική ομάδα Μουάι Τάι Νέων, με την οποία το 2018 συμμετείχε στο Διεθνές Ανοιχτό Κύπελλο, που είχε διοργανωθεί στην Τουρκία και την ίδια χρονιά στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νέων, που πραγματοποιήθηκε στην Ταϋλάνδη. Το 2019 εγκαταστάθηκε στην  Μέκκα του Μουάι Τάι την Ταϋλάνδη, προκειμένου όπως είπε ο ίδιος «Να ακολουθήσω το όνειρό μου και να γίνω πολύ καλύτερος στο άθλημα». Μετά την απόσχισή του από τον ερασιτεχνισμό, έδωσε 17 επαγγελματικούς αγώνες, έχοντας 13 νίκες & τέσσερις ήττες. Το 2020, λόγω της πανδημίας δεν διεξήχθησαν αγώνες και ο Σπύρος Μπεσίρης επέστρεψε στην Κέρκυρα. Στις αρχές του 2021 επέστρεψε σε ενεργό δράση.

 

Το Μουάι Τάι

Στην ελληνική ορολογία, ονομάζεται Ταϊλανδέζικη πυγμαχία (Thai Boxing).  Είναι το εθνικό άθλημα στην Ταϊλάνδη και η εγγενής πολεμική τέχνη. Ονομάζεται και τέχνη των 8 άκρων (χέρια, αγκώνες, γόνατα, πόδια).  Έγινε δημοφιλές σε όλο τον κόσμο στη δεκαετία του ’90. Το 1995 ιδρύθηκε η Πρώτη Παγκόσμια Ερασιτεχνική Ομοσπονδία (Ι.Α.Μ.Τ.F.) με πρόεδρο τον General Tienchai Sirisumpan, για να γίνει γνωστό παγκοσμίως στην ερασιτεχνική του εκδοχή.

 

Το ιστορικό

Το 1238, δημιουργήθηκε ο πρώτος στρατός της Ταϊλάνδης στη βόρεια πόλη της Σουκοτάι (Sukhothai), πρωτεύουσας του Σιάμ. Η καταγεγραμμένη ιστορία δείχνει ότι υπήρχε ανάγκη υπεράσπισης της πρωτεύουσας λόγω πολλών πολέμων μεταξύ γειτονικών φυλών και βασιλείων. Ο στρατός του Σιάμ δημιουργήθηκε για να προστατεύσει την κυβέρνηση και τους κατοίκους της μέσα στην πόλη και στα γύρω χωριά. Οι στρατιώτες είχαν διδαχθεί μάχη σώμα με σώμα και πώς να χρησιμοποιούν όπλα, καθώς και το πώς να χρησιμοποιούν ολόκληρο το σώμα ως όπλο. Η εκπαίδευσή τους είναι αυτό που τελικά εξελίχθηκε σε Μούι Τάι και Κράμπι Κραμπόνγκ.

 

Η εξέλιξη

Το Μουάι Τάι έχει εξελιχθεί σημαντικά τα τελευταία 100 χρόνια. Λόγω της αισθητής εθνικής δημοτικότητας, άρχισε να συγκεντρώνει διεθνή αναγνώριση. Στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, μετά την επίσημη εισαγωγή τους στο Μουάι Τάι, οι ξένοι το ονόμασαν “Siam Boxing”, όπως λεγόταν στο παρελθόν η Ταϊλάνδη. Οι Γάλλοι το χαρακτήρισαν ως “Orient Le Sport” δηλαδή πολεμικό στυλ της Ανατολής. Καθώς γινόταν πιο δημοφιλές διεθνώς, οι κανόνες άρχισαν να αλλάζουν έτσι ώστε να μπορούσε να οργανωθεί καλύτερα, όπως καθιερωμένα αθλήματα, σαν τη πυγμαχία. Στη δεκαετία του 1920, εισήχθησαν “ρινγκ” για να αντικατασταθούν οι ανοιχτές αυλές. Γάντια παρόμοια με αυτά που χρησιμοποιούνται σε αγώνες πυγμαχίας αντικατέστησαν τα σχοινιά κάνναβης, τα κομμάτια δέρματος και προστέθηκε το σπασουάρ ως επιπλέον προστασία από τα βίαια λακτίσματα και τις γονατιές. Οι πρώτοι επίσημοι κανόνες εισήχθησαν στο άθλημα του Μουάι μετά τη λήξη του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου. Οι μάχες χωρίστηκαν σε 5 γύρους με συγκεκριμένο χρονικό όριο για το κάθε γύρο. Ένα ολοκληρωμένο σύστημα κατηγοριοποίησης των μαχητών ανάλογα με το βάρος τους, απόλυτων κανόνων και επισήμων πρωταθλημάτων δημιουργούταν σιγά – σιγά τα επόμενα χρόνια και η οργάνωση του αθλήματος άρχισε να μοιάζει με την πυγμαχία. Στο Muay Thai υπάρχει μια ευρύτερη γκάμα επιτρεπόμενων χτυπημάτων με τα γόνατα και τους αγκώνες, ενώ επίσης δεν λείπουν οι λαβές και τα πιασίματα.

 

«Σκληρή» εκπαίδευση

Οι αθλητές του Μουάι Τάι εκπαιδεύονται πολλές ώρες την ημέρα και συχνά αρχίζουν στην ηλικία των 6-8 ετών. Συνήθως, αγωνίζονται για πρώτη φορά στην ηλικία των 8-10 ετών και μπορεί να φτάσουν τους 120-150 αγώνες (τρεις φορές περισσότερους από έναν ενεργό πυγμάχο), πριν φτάσουν στην ηλικία των 25 ετών. Λόγω των έντονων σωματικών απαιτήσεων του αθλήματος και του γεγονότος ότι μάχονται από μικρή ηλικία, οι αθλητές του Μουάι Τάι γενικά δεν έχουν μακρά επαγγελματική σταδιοδρομία. Είναι γνωστοί για το σκληρό δέρμα τους και την ικανότητα να αγνοούν τον πόνο και τους τραυματισμούς, οι οποίοι είναι αρκετά συχνοί. Κατά την διάρκεια της καριέρας τους έρχονται αντιμέτωποι με όλων των ειδών τους τραυματισμούς, από κοψίματα και πληγές στο πρόσωπο και το κεφάλι μέχρι σπασμένα κόκαλα και σοβαρά διαστρέμματα. Το στάδιο Λουμπίνι στη Μπανγκόκ θεωρείται σχεδόν «ιερό έδαφος» για τους μαχητές του Μουάι Τάι, ντόπιους και ξένους.

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!