Quantcast
ΠΟΛΙΤΙΚΗΤΟΠΙΚΑ

Ο ρόλος Ν. Δένδια εάν κυβερνήσει η Ν.Δ.

Μπορεί η Νέα Δημοκρατία να κινείται σε εκλογικούς ρυθμούς με στόχο την αυτοδυναμία στην κάλπη της 25ης Ιουνίου, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει σχεδιασμός για την επόμενη ημέρα και τη νέα κυβέρνηση, εφόσον οι πολίτες ανανεώσουν τη θητεία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεν θέλει να ακούει για τοποθετήσεις σε υπουργεία την ώρα που είναι σε εξέλιξη η εκλογική μάχη, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν οι πρώτες σκέψεις. Ενα από τα ενδιαφέροντα στοιχεία ως προς τη σύνθεση της επόμενης κυβέρνησης θα είναι οι αρμοδιότητες κορυφαίων υπουργών και στελεχών, μεταξύ των οποίων ο Νίκος Δένδιας. Ο κερκυραίος πολιτικός, κατέγραψε ρεκόρ στο Νότιο Τομέα της Αθήνας, ενώ αναδείχθηκε πρώτος σε ψήφους σε όλη την Επικράτεια. Επί πλέον ο ίδιος είναι μία ιδιαίτερη περίπτωση, αφού ως υπουργός Εξωτερικών ήταν αυτός που μαζί με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, κλήθηκε να διαχειριστεί την τριετή και πλέον κρίση στα ελληνοτουρκικά. Ωστόσο, η αλλαγή του υπουργού εξωτερικών της Τουρκίας είναι πιθανόν να συμπαρασύρει αλλαγή και του δικού μας υπουργού, στην κυβέρνηση, που θα προκύψει μετά τις εκλογές του Ιουνίου.

Ένα από τα σημαντικότερα πρόσωπα της τετραετίας

Ο Δένδιας είναι μία ιδιαίτερη περίπτωση, αφού ως υπουργός Εξωτερικών ήταν αυτός που μαζί με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, κλήθηκε να διαχειριστεί την τριετή και πλέον κρίση στα ελληνοτουρκικά. Επίσης σε ένα σκηνικό πολέμου σε αναμονή ήταν ο υπουργός με τα περισσότερα ταξίδια, φτάνοντας να έχει διανύσει περισσότερα από 1,2 εκατομμύρια χιλιόμετρα, σε μία προσπάθεια όπως έλεγε ο ίδιος να ανοίξει τους ορίζοντες της ελληνικής διπλωματίας και να αναζητήσει στήριξη των θέσεων της Αθήνας σε μία περίοδο λεπτών ισορροπιών και εξαιρετικών κινδύνων. Με τις αποφάσεις του ενίοτε να δέχονται οξύτατη κριτική και να γράφεται ότι το κλίμα μεταξύ Μεγάρου Μαξίμου και ΥΠΕΞ ήταν παγωμένο. Η υποψηφιότητα της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, για παράδειγμα που αποτέλεσε αφορμή για πολλά από αυτά τα ταξίδια επινοήθηκε ως στόχος μέσα στο δύσκολο 2020. Ο Δένδιας αποτέλεσε λόγω και της συγκυρίας ένα από τα σημαντικότερα  πρόσωπα της τετραετίας της κυβέρνησης Μητσοτάκη, καταφέρνοντας να κάνει – όπως αποδεικνύεται εκ του αποτελέσματος – την ηλεκτρική καρέκλα του υπουργού Εξωτερικών να λειτουργήσει υπέρ του. Ακόμα και αν αρκετοί ήταν εκείνοι που κατά τη διάρκεια της θητείας του άσκησαν έντονη κριτική στις επιλογές του, αυτές έδειξαν να κερδίζουν την αποδοχή των ψηφοφόρων της ΝΔ. Κάτι που στις κάλπες είναι το βασικό ζητούμενο. Μπορεί να περηφανεύεται επίσης ότι είναι ο πρώτος σε σταυρούς της ΝΔ στην Ελλάδα σε αυτές τις εκλογές και μάλιστα συγκεντρώνοντας τον διπλάσιο και πλέον αριθμό σταυρών προτίμησης έναντι του δεύτερου Τάκη Θεοδωρικάκου που φτάνει τους 44.523 σταυρούς.

Το ατού των 100 χιλ. ψήφων

Το αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Μαΐου δίνουν πλεονέκτημα στη ΝΔ, ώστε στις επικείμενες εκλογές ο λαός να της δώσει εντολή σχηματισμού ισχυρής κυβέρνησης με ορίζοντα τετραετίας. Παρότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τα στελέχη του κόμματος διατείνονται ότι δεν γίνεται καμία συζήτηση για τη νέα κυβέρνηση, εν τούτοις είναι βέβαιο ότι υπάρχει ο σχεδιασμός, ώστε η επανεκκίνηση να γίνει άμεσα, από την επομένη κιόλας των εκλογών της 25ης Ιουνίου. Αλλωστε, και στις εκλογές του 2019 το βασικό κυβερνητικό σχήμα είχε «κλειδώσει» από καιρό, ενώ ήταν έτοιμα και τα πρώτα νομοσχέδια. Με περιπτώσεις όπως του Νίκου Δένδια που κατέγραψε ρεκόρ ψήφων (99.652)  για το πώς θα τους αξιοποιήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης την επόμενη μέρα και αν τελικά η δημοφιλία τους και οι σταυροί που έφεραν στο κόμμα θα λειτουργήσουν ως ατού. Πρέπει οι σταυροί να ανταμειφθούν και πώς; Έχουν οι βουλευτές δικαίωμα να απαιτήσουν θέσεις και σε ποιο βαθμό; Υπάρχουν εναλλακτικές για τον Μητσοτάκη, πέρα από το ιδανικό για τους ίδιους που θα τους φέρουν στη θέση να μην είναι ικανοποιημένοι μεν, να μην μπορούν να αρνηθούν δε; Ο πρόεδρος της Ν.Δ. έχει προαναγγείλει ήδη ότι το νέο σχήμα θα έχει αλλαγές, με “ροτέισον” υπουργών, νέες εισόδους και περισσότερες γυναίκες. Αυτό σημαίνει ότι κάποιοι από τους υπουργούς της τελευταίας κυβέρνησής του θα μετακινηθούν, κάποιοι άλλοι θα μείνουν εκτός και κάποιοι -λιγότεροι- θα μείνουν αμετακίνητο.

Τα σενάρια πολλά…

Τι σημαίνει όμως αυτή η σαρωτική νίκη για το Νίκο Δένδια και τη θέση του στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο; Με τα σενάρια, που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για το τι μέλλει γενέσθαι με τον κερκυραίο πολιτικό να είναι ποικίλα: Άλλα τον προορίζουν για Πρόεδρο Βουλής και άλλα σε διάφορα Υπουργεία, όπως Εθνικής Άμυνας, Οικονομικών, μέχρι και να γίνει Επίτροπος στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ενώ, δεν λείπουν και εκείνα, τα οποία αναφέρουν ότι εάν δεν του προταθεί το Υπουργείο Εξωτερικών, δεν θα αποδεχθεί άλλη θέση. Πάντως τα πιο πρόσφατα κάνουν λόγο ότι το ενδεχόμενο μετακίνησης του Ν. Δένδια στη θέση του προέδρου της Βουλής,  φαντάζει πλέον απίθανο. Οι εκατό χιλιάδες σταυροί που συγκέντρωσε σε μια αισθητά μικρότερη εκλογική περιφέρεια έχουν ενισχύσει τη διαπραγματευτική του θέση.  Επιπροσθέτως, όπως αναφέρει πρόσφατο ρεπορτάζ της ειδησεογραφικής ιστοσελίδας  “radar gr” μεγάλη σημασία έχει το γεγονός ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης όχι απλά τον έχει σε εκτίμηση, αλλά σε συζητήσεις με το στενό του περιβάλλον είναι κατηγορηματικός πως ο Κερκυραίος πολιτικός ουδέποτε τον υπονόμευσε, όπως κάποιοι ισχυρίζονταν και αντιθέτως ο ρόλος του στην κυβέρνηση υπήρξε ενωτικός! Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι θα παραμείνει στο υπουργείο Εξωτερικών. Μάλιστα το ίδιο ρεπορτάζ πιθανολογεί ότι  ο Νίκος Δένδιας προορίζεται για το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το οποίο αξιολογείται ως ένα απο τα σημαντικότερα, ιδίως την περίοδο, που διανύουμε.

Ν. Δένδιας: Έχω λόγο εφόσον γίνει πρόταση

Ο ίδιος  δεν έχει εκφραστεί δημοσίως και έχει αποφύγει τις παγίδες των δημοσιογραφικών ερωτήσεων.  Όταν ρωτήθηκε στον ΑΝΤ1 (23.5.2023) αν θα ήθελε να παραμείνει στο υπουργείο Εξωτερικών και απάντησε ότι «εμένα μου πέφτει λόγος μόνο εάν ο πρωθυπουργός μού το προτείνει. Αυτή είναι κυρίαρχη απόφαση του πρωθυπουργού». Και στο δεύτερο ερώτημα σχετικά με το σενάριο μετακίνησής του στη θέση του προέδρου της Βουλής, είπε ότι «και σε αυτό έχω λόγο μόνο εφόσον μου προταθεί». Μιλώντας στο MEGA (31.5.2023), όπου ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο να τοποθετηθεί αλλού και όχι στο υπουργείο Εξωτερικών, ανέφερε ότι «Ο πρωθυπουργός έχει την απόλυτη προνομία, ο κάθε πρωθυπουργός, να επιλέγει ποιος θα στελεχώσει την κυβέρνησή του. Προνομία των στελεχών σ’ αυτό δεν υπάρχει. Υπάρχει η δυνατότητά τους, εάν ο πρωθυπουργός τούς προτείνει κάτι –γιατί υπάρχει και το εάν, μπορεί να μην τους προτείνει και τίποτα–, να δουν αν μπορούν να υπηρετήσουν σ’ αυτή τη θέση ή όχι», αφήνοντας έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο και να αρνηθεί εφόσον του προταθεί κάτι το οποίο θα αισθανθεί ότι δεν τον εκφράζει.

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!