Quantcast
SLIDERΕΛΛΑΔΑΚΕΝΤΡΙΚΑ

Πέθανε ο Γιώργος Γραμματικάκης-Καθοριστική η συμβολή του στην αυτονόμηση του Ιονίου Πανεπιστημίου

Έφυγε από τη ζωή ο Έλληνας αστροφυσικός, ακαδημαϊκός, συγγραφέας και πρώην ευρωβουλευτής, Γιώργος Γραμματικάκης. Η συμβολή του στην αυτονόμηση του Ιονίου Πανεπιστημίου,  ως πρόεδρος της τότε διοικούσας επιτροπής του ιδρύματος, ήταν καθοριστική.

Ο Γιώργος Γραμματικάκης έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 83 ετών, βυθίζοντας στη θλίψη τόσο τους δικούς του ανθρώπους και όσους τον γνώριζαν, όσο και την επιστημονική κοινότητα.

Ο Γιώργος Γραμματικάκης νοσηλευόταν τις τελευταίες δύο μέρες στην Εντατική του ΠΑΓΝΗ με αναπνευστική ανεπάρκεια και δυστυχώς νωρίς το πρωί σήμερα κατέληξε.

«Ηταν ηλικίας 83 ετών με προβλήματα υγείας, με κύριο πρόβλημα την αναπνευστική ανεπάρκεια. Εισήχθη στο νοσοκομείο προ 48ώρου και απεβίωσε σήμερα το πρωί», ανέφερε μιλώντας στο iefimerida ο διοικητής του ΠΑΓΝΗ Γεώργιος Χαλκιαδάκης.

Το 1982 εξελέγη καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής. Διετέλεσε πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης κατά την περίοδο 1990 – 1996. Συνταξιοδοτήθηκε και εξελέγη ομότιμος καθηγητής του Τμήματος το 2006. Eξελέγη ευρωβουλευτής με «Το Ποτάμι» το 2014.

Ποιος ήταν ο Γιώργος Γραμματικάκης

Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα στρέφονταν γύρω από τη δομή της ύλης και την κοσμολογία, ενώ ως επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Harvard ασχολήθηκε με την ιστορία της επιστήμης. Ο Γιώργος Γραμματικάκης συμμετείχε από την αρχή στο πείραμα «Νέστωρ», που ανίχνευε τα φαντασματικά νετρίνα στα θαλάσσια βάθη της Πύλου. Εξελέγη δύο φορές (1990-1996) Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Ο Γιώργος Γραμματικάκης γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης. Σπούδασε Φυσική στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στο Imperial College του Λονδίνου. Απέκτησε το διδακτορικό του δίπλωμα το 1973.

Οπως αναφέρει η Wikipedia τον Μάϊο του 1962, ύστερα από δικαστική προσφυγή των μελών των ακροδεξιών φοιτητικών παρατάξεων ΣΔΟΕ και ΕΚΟΦ κατά της διοίκησης της Διοικούσας Επιτροπής Συλλόγων του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΔΕΣΠΑ), το δικαστήριο τον διόρισε μέλος του νέου δ.σ της ΔΕΣΠΑ, θέση από την οποία παραιτήθηκε αμέσως καταγγέλλοντας σκευωρία.

Από το 1982 έως το 2006 που συνταξιοδοτήθηκε και του απονεμήθηκε ο τίτλος του Ομότιμου Καθηγητή, ήταν καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Από το 1990 έως το 1996 διατέλεσε πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης. Το 2014 εκλέχθηκε ευρωβουλευτής με «Το Ποτάμι»

Ο Γιώργος Γραμματικάκης έχει γράψει τα εξής βιβλία:

• Η κόμη της Βερενίκης, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, Ηράκλειο 2006, Στο βιβλίο αυτό βασίσθηκε η τηλεοπτική σειρά «Αναζητώντας τη Βερενίκη» στην ΕΤ1
• Κοσμογραφήματα, εκδ. «Πόλις», Αθήνα 1999
• Η αυτοβιογραφία του φωτός, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης 2006, ,
• Συνομιλίες με το φως, Ιανός 2009
• Ένας αστρολάβος του ουρανού και της ζωής, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης 2012,

Επιπλέον, έχει συμμετάσχει στα συλλογικά έργα:

• Η μεταρρύθμιση του ελληνικού πανεπιστημίου, Εκδόσεις Παπαζήση 2007,
• Η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας: Η γλώσσα του σχολείου (εισήγηση), Ιανός 2012

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!