Quantcast
Greek fashion designer Sophia Kokosalaki acknowledges applause after the presentation of her Ready to Wear Spring Summer 2010 fashion collection, Paris, Saturday, Oct. 3, 2009. (AP Photo/Jacques Brinon)
ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Πέθανε στα 47 της η σχεδιάστρια μόδας Σοφία Κοκοσαλάκη

Σοκ προκαλεί η είδηση του θανάτου της σχεδιάστριας μόδας Σοφίας Κοκοσαλάκη σε ηλικία 47 ετών. Η γνωστή Ελληνίδα σχεδιάστρια έφυγε από τη ζωή παλεύοντας με τον καρκίνο, ο οποίος την «χτύπησε» το τελευταίο τρίμηνο, βυθίζοντας στο πένθος τα αγαπημένα της πρόσωπα, προκαλώντας σοκ στον χώρο της μόδας.

Η Σοφία Κοκοσαλάκη ήταν από τις πρώτες της νέας γενιάς σχεδιαστών που έκανε πραγματική καριέρα στο εξωτερικό, με τις δημιουργίες της, που έπαιζαν πολύ με τις πτυχώσεις θυμίζοντας αρχαιοελληνικά αγάλματα, να ξεχωρίζουν διεθνώς. Απόφοιτη του φημισμένου Saint Martin, είχε έδρα της το Λονδίνο, ενώ από τις σπουδαίες στιγμές της καριέρας της είχε ήταν αδιαμφισβήτητα η σχεδίαση των κουστουμιών των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Εφτιαξε κοστούμια για θεατρικές παραστάσεις και συνεργάστηκε φτιάχνοντας capsule συλλογές με την Diesel, την Assos και το Top Shop. Ηταν επίσης η σχεδιάστρια που βοήθησε στο νέο ξεκίνημα του γαλλικού οίκου μόδας Vion­net.

Τα τελευταία χρόνια, η Σοφία Κοκοσαλάκη, που έκανε μόδα σε όλο τον κόσμο το αρχαιοελληνικό στιλ, είχε ασχοληθεί και με τον σχεδιασμό κοσμήματος. Γραμμές λιτές, μοντέρνες με αναφορές αρχαιοελληνικές. Αυτό το στιλ, άλλωστε, ήταν και η υπογραφή της και αυτό που την έκανε να ξεχωρίσει διεθνώς. Είχε προηγηθεί το πέρασμά της από τις Pret a Porter συλλογές στον τομέα των νυφικών, με εξαιρετική επιτυχία.

Ποια ήταν η Σοφία Κοκοσαλάκη

Οπως γράφει το Wikipedia: «Η Σοφία Κοκοσαλάκη γεννήθηκε το 1972 και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και αργότερα έγινε δεκτή στο Central Saint Martins College of Art and Design του Λονδίνου από όπου αποφοίτησε το 1998.

Ενδιάμεσα είχε συνεργαστεί με το ελληνικό περιοδικό Γυναίκα σε θέματα μόδας ενώ ήδη δημιουργίες της πωλούνταν καταστήματα μόδας της Ελλάδας. Το 1999 παρουσίασε την πρώτη της συλλογή για άντρες και γυναίκες. Το 2002 έλαβε το βραβείο του περιοδικού ELLE, και την ίδια χρονιά της ανατέθηκε ο σχεδιασμός των κοστουμιών για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

Το 2004 η Σοφία Κοκοσαλάκη κέρδισε το βραβείο New Generation Designer. Tα ρούχα της Σοφίας Κοκοσαλάκη χαρακτηρίζονται από το διεθνή κυρίως τύπο ως βαθιά επηρεασμένα από τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό σε συνδυασμό με σύγχρονη στοιχεία αλλά ταυτόχρονα διατηρούν ένα διαχρονικό στιλ αντίθετα με τις εφήμερες προσταγές της μόδας. Τα υλικά που χρησιμοποιούσε η σχεδιάστρια είναι υψηλής ποιότητας υφάσματα και δέρματα, τα οποία συνήθως ράβονταν στο χέρι».

Τα θεατρικά κοστούμια, η συνεργασία με την Diesel και την Assos

Η Σοφία Κοκοσαλάκη είχε επιδοθεί με επιτυχία στον σχεδιασμό ρούχων για το θέατρο, όπως για παράδειγμα με την παράσταση στο αρχαίο θέατρο των Συρακουσών όταν το 2005 η Ειρήνη Παπά ανέβασε την τραγωδία του Ευριπίδη «Αντιγόνη».

Το 2006 ετοίμασε cap­sule κολεξιόν σε συνεργασία με τα καταστήματα Top Shop ενώ το 2008 ήταν η Kοκοσαλάκη που ανέστησε τον γαλλικό οίκο μόδας Vion­net, γνωστό για την εμμονή του στις πτυχώσεις των ρούχων σε Κόρες και Καρυάτιδες. Ακόμα, πιο πρόσφατα υπήρξε η επίσημη σχεδιάστρια του Diesel Black Gold και της σειράς «Kore» του on line καταστήματος Asos. Τα τελευταία χρόνια απομακρύνθηκε από τον χώρο του Pret a Porter και αποφάσισε να επικεντρωθεί στο σχεδιασμό πανέμορφων Greek chic νυφικών και αργότερα στα κοσμήματα. Η Vogue είχε αναφερθεί στη νέα εποχή Κοκοσαλάκη (όταν άφησε το Pret a Porter για να πάει στα νυφικά) με επαίνους, ενώ είχε φιλοξενήσει και δηλώσεις της σχεδιάστριας που μιλούσε για τη μεγάλη ανταπόκριση των νυφικών της.

«Έχω μια φαντασίωση, ότι μετά τα 89 μου θα πάω να μείνω στην Κρήτη»

Πέρσι, η ταλαντούχα σχεδιάστρια είχε δώσει μια ξεχωριστή συνέντευξη στο «Κ» της Καθημερινής, όπου είχε παρουσιάσει τη δουλειά της και είχε αποκαλύψει μεταξύ άλλων πως κάποια στιγμή ήθελε να επιστρέψει στην Ελλάδα και να ζήσει μόνιμα στην Κρήτη. «Έχω μια φαντασίωση, ότι μετά τα 89 μου θα πάω να μείνω στην Κρήτη. Όχι πριν όμως, γιατί θέλω να βρίσκομαι στο γίγνεσθαι», είχε αποκαλύψει η Σοφία Κοκοσαλάκη.

Η Κρήτη ήταν άλλωστε το «δικό» της μέρος. Και οι δύο γονείς της κατάγονται από την Κρήτη, ενώ η ίδια έχει αναπτύξει κατά καιρούς και φιλανθρωπική δράση, όπως μια συλλογή βραχιολιών που κυκλοφόρησαν αποκλειστικά από τα ΕΛΤΑ για τους σκοπούς του ιδρύματος IFG και διατέθηκαν για την αγορά εξοπλισμού για παιδιατρικές μονάδες του νοσοκομείου Ρεθύμνου.

Αγαπούσε την Ελλάδα και όπου στεκόταν την αναδείκνυε

Πριν κάποιο διάστημα η Σοφία Κοκοσαλάκη λάνσαρε την πρώτη της προσωπική συλλογή κοσμημάτων με αναφορές στην Αρχαία Ελλάδα, κατασκευασμένες αποκλειστικά από Έλληνες τεχνίτες. Δίνοντας νέα πνοή στα σύμβολα της Μινωικής Κρήτης, κατάφερε να αποτυπώσει με σύγχρονο τρόπο την μινωική κληρονομιά της, αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές από τον ξένο Τύπο και επιβεβαιώνοντας ακόμα μια φορά πως η ελληνική δημιουργία μπορεί να σταθεί επάξια στην παγκόσμια σκηνή της μόδας. «Η κληρονομιά μου είναι μια ατελείωτη πηγή έμπνευσης, αλλά προσπαθώ πάντα να την αναδεικνύω μέσω μιας σύγχρονης προσέγγισης» έλεγε η ίδια. «Συνήθως εμπνέομαι από τις άρπες και τα κριάρια καθώς σχετίζονται με την κρητική μου καταγωγή, αλλά μπορώ να χρησιμοποιήσω πολύ αφηρημένες μορφές για να πω την δική μου ιστορία, με γνώμονα πάντα την πολύτιμη ιστορία του τόπου μου». 

Πηγή: iefimerida.gr, ethnos.gr

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!