Quantcast
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΤΟΠΙΚΑ

Παπαστεργίου στο ΔΣ Κεντρικού Δήμου: Μας ικανοποιεί η δέσμευση Σκρέκα για μη ιδιωτικοποίηση του νερού

Παρέμβαση στην σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας για το θέμα της ιδιωτικοποίησης του νερού έκανε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Παπαστεργίου.

Οπως είπε: Δεν μιλάμε για ιδιωτικοποίηση ούτε για συνενώσεις υποχρεωτικές.  Ενώ τόνισε: Ζητούμενο για την αυτοδιοίκηση είναι η προώθηση θεσμικών παρεμβάσεων και η στελέχωση με επιστημονικό προσωπικό των ΔΕΥΑ της χώρας, οι οποίες επιτελούν σημαντικό έργο, κυρίως στην Περιφέρεια της χώρας. Η δημόσια δέσμευση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, πως δεν υπάρχει καμία πρόθεση από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε ιδιωτικοποίηση του νερού, μας ικανοποιεί. Η Αυτοδιοίκηση θέλει την εποπτεία του τομέα ύδρευσης κι αποχέτευσης από το Υπουργείο κι όχι από μια ανεξάρτητη αρχή για λόγους ταχύτητας, ευελιξίας κι αποτελεσματικότητας. Από πλευράς Κ.Ε.Δ.Ε. ξεκαθαρίσαμε πως η αυτοδιοίκηση είναι υπέρ ενός αποτελεσματικού τρόπου εποπτείας του τομέα της ύδρευσης κι αποχέτευσης, δημοσίων και δημοτικών φορέων παροχής υπηρεσιών ύδατος, με στόχο αφενός τη θωράκιση της ασφάλειας και υγιεινής. Αφετέρου, τη διασφάλιση της υψηλής ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών σε προσιτές τιμές, σε κάθε πολίτη και στο τελευταίο χωριό της Ελλάδος. Η ΚΕΔΕ θεωρεί πως ο καλύτερος τρόπος να διασφαλιστούν οι παραπάνω στόχοι, είναι να παραμείνει ο έλεγχος ως αρμοδιότητα στο Υπουργείο κι όχι να δοθεί σε μια Ρυθμιστική Αρχή για λόγους ταχύτητας, ευελιξίας και δυνατότητας νομοθέτησης όταν αυτό απαιτείται.

Όσον αφορά τις ΔΕΥΑ, η άποψη της ΚΕΔΕ είναι πως οι όποιες βελτιώσεις ή συνενώσεις γίνουν μελλοντικά, αυτές πρέπει να πραγματοποιηθούν όχι στη βάση της υποχρεωτικότητας, αλλά εφόσον υπάρξει συμφωνία με την ΚΕΔΕ και την ΕΔΕΥΑ να συμμετέχουν στην όλη διαδικασία. Τονίστηκε μάλιστα πως προτεραιότητα για την αυτοδιοίκηση είναι η προώθηση θεσμικών παρεμβάσεων και η στελέχωση με επιστημονικό προσωπικό των ΔΕΥΑ της χώρας, οι οποίες επιτελούν σημαντικό έργο. Καθώς και να δοθούν ουσιαστικές λύσεις στα χρόνια προβλήματα και τις εύλογες αδυναμίες των ΔΕΥΑ και των Δήμων, που αφορούν είτε τη λειτουργία, είτε τη χρηματοδότηση και στελέχωσή τους. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο Υπουργός προχώρησε σε σημειακές τροποποιήσεις, οι οποίες διασφαλίζουν τη συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης στη διαδικασία βελτίωσης της λειτουργίας των ΔΕΥΑ. Στον εύλογο προβληματισμό της ΚΕΔΕ για την υπαγωγή του ελέγχου στη υπό σύσταση νέα Ρυθμιστική Αρχή, ο Υπουργός ΠΕΝ διευκρίνισε ότι με την επιλογή αυτή, θωρακίζεται κυρίως η ασφάλεια και η ποιότητα του νερού κι όχι μόνο ο έλεγχος της οικονομικής πολιτικής των αντίστοιχων δημοσίων-δημοτικών επιχειρήσεων, ενώ προσδιορίστηκε ότι οι συμβάσεις παραχώρησης υπηρεσιών ύδατος, την ορθή εφαρμογή των οποίων έχει η Αρχή, αφορούν μόνον τις εταιρείες ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ.

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!