Quantcast
SLIDERΠΟΛΙΤΙΚΗΤΟΠΙΚΑ

Ποια κόμματα ελπίζουν για έδρα στην Κέρκυρα

Έντεκα & σήμερα…είναι οι μέρες, που μας χωρίζουν από τις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουλίου και οι υποψήφιοι της Κέρκυρας, τουλάχιστον τεσσάρων κομμάτων (ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΚΚΕ-ΚΙΝΑΛ) διεκδικούν τις τρεις πρώτες θέσεις σε αριθμό ψήφων στο νομό και κατ΄επέκταση τη μία από τις τρεις βουλευτικές έδρες.

Ενώ, υπο απρόβλεπτες προϋποθέσεις ελπίδες διατηρούν Χρυσή Αυγή & ΜέΡΑ25.Η εκτίμηση γίνεται με βάση τις πρόσφατες Ευρωεκλογές και τα τις δημοσκοπήσεις, που βλέπουν το φως της δημοσιότητας.
Παρά το γεγονός ότι ο ισχύον εκλογικός νόμος ή αλλιώς νόμος Παυλόπουλου αναφέρει ότι στις 12 τριεδρικές περιφέρειες η κατανομή των εδρών γίνεται αναλογικά και τις τρεις έδρες καταλαμβάνουν τα τρία πρώτα κόμματα σε επίπεδο νομού, εν τούτοις στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές, το Σεπτέμβριο του 2015, το γράμμα του νόμου δεν εφαρμόστηκε σε όλες τις τριεδρικές περιφέρειες.

Έτσι σε Κέρκυρα, Ξάνθη & Ροδόπη η μία έδρα πήγε στο τρίτο κόμμα και οι δύο στο πρώτο. Αυτό έγινε κυρίως γιατί τα κόμματα που έπρεπε να πάρουν τις έδρες σε αυτές τις περιφέρειες, είχαν καλύψει το συνολικό αριθμό των εδρών τους από άλλες τριεδρικές περιφέρειες που είχαν υψηλότερα υπόλοιπα. Υπενθυμίζουμε ότι το εκλογικό μέτρο στην Κέρκυρα είναι 33,3%. Και όποιο κόμμα πιάσει στο νομό το συγκεκριμένο ποσοστό «κλειδώνει» έδρα από την πρώτη κατανομή και δεν την χάνει στην εξομάλυνση.

Περίπλοκος ο εκλογικός νόμος
Ο μηχανισμός που προβλέπεται από τον ισχύοντα εκλογικό νόμο είναι περίπλοκος. Αν και οι 250 έδρες μοιράζονται αναλογικά στα κόμματα που πιάνουν το 3% και μπαίνουν στη Βουλή, η ανάγκη να δοθούν οι υπόλοιπες 50 ως μπόνους στον νικητή προκαλεί «καραμπόλες» και πολλές φορές απροσδόκητες εκπλήξεις, όπως στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές, όπου το δεύτερο κόμμα στο νομό, η ΝΔ βρέθηκε χωρίς κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο για πρώτη φορά από τη μεταπολίτευση. Για το λόγο αυτό είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε πως γίνεται η κατανομή των βουλευτικών εδρών στην Επικράτεια και ιδιαίτερα στην τριεδρική Κέρκυρα.

Τι προβλέπει η νομοθεσία
Για τις εθνικές εκλογές του 2012 ισχύει ο εκλογικός νόμος Σκανδαλίδη (3231/2004) με την τροποποίηση Παυλόπουλου (3636/2008), οπότε το δώρο του πρώτου κόμματος είναι 50 έδρες. Σε πανελλαδικό επίπεδο η κατανομή των εδρών γίνεται με τη χρήση μιας σχετικά εύκολης εξίσωσης. Αρχικά πολλαπλασιάζουμε το ποσοστό του κόμματος με το 250 και στη συνέχεια διαιρούμε το γινόμενο με το συνολικό ποσοστό των εντός Βουλής κομμάτων. Το αποτέλεσμα στρογυλλοποιημένο δίνει τον αριθμό των εδρών που δικαιούται σε όλη τη χώρα το συγκεκριμένο κόμμα. Αν, επί παραδείγματι, το ποσοστό του είναι 10% και τα κόμματα που θα μπουν στη Βουλή αθροίζουν 95%, θα πάρει 26 έδρες. Το πανελλαδικά πρώτο κόμμα λαμβάνει και τις άλλες 50 έδρες ως μπόνους για να μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση. Οι υπολειπόμενες αυτές έδρες, ώσπου να συμπληρωθεί ο αριθμός των εδρών που δικαιούται να λάβει το κόμμα σε όλη την επικράτεια, τού δίνονται στις περιφέρειες όπου έχει μεγαλύτερο υπόλοιπο ψήφων (μεγαλύτερο δεκαδικό μέρος στο πηλίκο της διαίρεσης σε κάθε εκλογική περιφέρεια). Με αναλογικό τρόπο μοιράζονται οι 12 έδρες Επικρατείας.

Η αυτοδυναμία

Έτσι, για να αποκτήσει ένα κόμμα την απόλυτη πλειοψηφία των 151 εδρών στο Κοινοβούλιο, δεδομένου ότι είναι πρώτο σε ψήφους και θα εισπράξει τις 50 έδρες, πρέπει να πάρει τουλάχιστον άλλες 101 από τις 250 έδρες που κατανέμονται με την απλή αναλογική. Άρα χρειάζεται ένα ποσοστό 40.5% (101/250) επί του συνόλου των εγκύρων ψηφοδελτίων των κομμάτων που δικαιούνται έδρες, δηλαδή των κομμάτων που έχουν ποσοστό μεγαλύτερο από το όριο του 3%. Έτσι, όσο το άθροισμα των ποσοστών των κομμάτων που βρίσκονται κάτω από το 3% αυξάνεται, τόσο μειώνεται το ποσοστό που απαιτείται να λάβει το πρώτο κόμμα, ώστε να αποκτήσει αυτοδυναμία. Με βάση αυτόν τον υπολογισμό βρίσκεται το πόσες έδρες δικαιούται ένας συνδυασμός σε όλη την επικράτεια, όχι όμως και ποιες.

Εκλογικές περιφέρειες
Από τους 300 Βουλευτές οι 288 εκλέγονται σε εκλογικές περιφέρειες. Οι υπόλοιποι 12 εκλέγονται από δεσμευμένο συνδυασμό (λίστα) για όλη την επικράτεια και ονομάζονται βουλευτές Επικρατείας. Η Ελλάδα διαιρείται σε 57 εκλογικές περιφέρειες. Κάθε νομός αποτελεί μια εκλογική περιφέρεια με εξαίρεση τους νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης.

Η κατανομή των εδρών
Για να εισέλθει ένας συνδυασμός (κόμμα, συνασπισμός κομμάτων ή μεμονωμένος υποψήφιος) στο Κοινοβούλιο, πρέπει να λάβει ποσοστό τουλάχιστον 3% επί των εγκύρων ψηφοδελτίων της επικράτειας. Στα έγκυρα δε συμπεριλαμβάνονται τα λευκά ψηφοδέλτια.
Οι 250 από τις 300 έδρες διανέμονται βάσει απλής αναλογικής, με εκλογικό μέτρο το κλάσμα {άθροισμα ψήφων όσων ξεπέρασαν το 3%}/ 250. Για να καθορισθεί ο αριθμός των εδρών που λαμβάνει κάθε συνδυασμός, γίνεται η διαίρεση {ψήφοι συνδυασμού}/{εκλογικό μέτρο}, με το πηλίκο στρογγυλοποιημένο στον προηγούμενο ακέραιο (πχ εάν προκύπτει 95,9 ο συνδυασμός κερδίζει 95 έδρες). Εάν στο τέλος της διανομής μένουν αδιάθετες έδρες λόγω των στρογγυλοποιήσεων, αυτές παραχωρούνται στους συνδυασμούς με τα μεγαλύτερα υπόλοιπα από την παραπάνω διαίρεση. Με βάση αυτόν τον υπολογισμό κατανέμονται και οι έδρες των βουλευτών επικρατείας.

Πρώτα τα μικρότερα κόμματα…

Οι έδρες αρχίζουν να διανέμονται από το μικρότερο προς το μεγαλύτερο κόμμα. Και όταν η κατανομή γίνεται με βάση τα υπόλοιπα, δεν υπολογίζονται τα κατά τόπους υψηλότερα ποσοστά, αλλά ο μεγαλύτερος αριθμός ψήφων σε απόλυτους αριθμούς. Αυτό εξηγεί και γιατί τα μικρά κόμματα εκλέγουν τους περισσότερους από τους βουλευτές τους στις μεγάλες εκλογικές περιφέρειες, εκεί δηλαδή όπου κατοικεί το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού.
Στην αρχή εκλέγονται οι βουλευτές των μονοεδρικών με πλειοψηφικό τρόπο. Οποιο κόμμα έρθει πρώτο παίρνει την έδρα. Οι επτά μονοεδρικές περιφέρειες είναι: Γρεβενών, Ευρυτανίας, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας, Λευκάδας, Σάμου και Φωκίδας.
Στις διεδρικές παίρνουν από μία έδρα τα δύο πρώτα κόμματα σε τοπικό επίπεδο. Οι περιφέρειες αυτές είναι επίσης επτά: Θεσπρωτίας, Πρέβεζας, Φλώρινας, Καστοριάς, Λασιθίου, Ρεθύμνου και Χίου.

Οι τριεδρικές & οι άλλες
Στις τριεδρικές η κατανομή γίνεται ουσιαστικά με αναλογικό τρόπο. Τις έδρες μοιράζονται τα τρία πρώτα κόμματα εντός του νομού. Σε πολύ ακραίες περιπτώσεις (όπως συνέβη στις εκλογές του 2015) μπορεί να χάσει την έδρα το δεύτερο ή το τρίτο κόμμα για λόγους εξομάλυνσης σε πανελλαδικό επίπεδο. Στις τετραεδρικές και πάνω εφαρμόζεται η διαδικασία εξομάλυνσης για το μπόνους των 50 εδρών. Εξ αυτού του λόγου, μάλιστα, ειδικά σε αρκετές από τις τετραεδρικές -όπως και στις πενταεδρικές- παρατηρείται το φαινόμενο να παίρνει τουλάχιστον τις τρεις έδρες το πρώτο κόμμα.

Κάθε περιφέρεια έχει το δικό της εκλογικό μέτρο
Η κατανομή των συγκεκριμένων εδρών σε κάθε εκλογική περιφέρεια είναι πιο περίπλοκη διαδικασία. Για τον καθορισμό του εκλογικού μέτρου (του αριθμού ψήφων που αντιστοιχούν σε μια έδρα), λαμβάνεται ως βάση, σε αντίθεση με την προηγούμενη διαδικασία, το σύνολο των εγκύρων ψηφοδελτίων που έλαβαν όλοι ανεξαιρέτως οι συνδυασμοί στην οικεία εκλογική περιφέρεια, ανεξάρτητα από το αν ξεπέρασαν το όριο του 3%. Το σύνολο των ψήφων αυτών (χωρίς τα άκυρα και τα λευκά) διά τον αριθμό των εδρών που αναλογούν στην περιφέρεια αυτήν δίνει το εκλογικό μέτρο της συγκεκριμένης εκλογικής περιφέρειας. Έτσι κάθε περιφέρεια έχει το δικό της εκλογικό μέτρο.
Το σύνολο των εγκύρων ψηφοδελτίων που έλαβε ένας συνδυασμός σε μια εκλογική περιφέρεια διαιρούμενο με το εκλογικό μέτρο δίνει τον αριθμό των εδρών που λαμβάνει ο συνδυασμός στην εκλογική περιφέρεια αυτήν. Όπως και στη διαδικασία για όλη την επικράτεια, κατά την πρώτη κατανομή λαμβάνεται υπ’ όψιν μόνο το ακέραιο μέρος του πηλίκου (3,98 = 3 έδρες). Το υπόλοιπο όμως, σε αντίθεση με τη διαδικασία για όλη την επικράτεια, δεν κατανέμεται αμέσως με βάση το δεκαδικό μέρος, αλλά οι έδρες που απομένουν λογίζονται ως αδιάθετες και ακολουθείται άλλη διαδικασία.
Για τη διάθεση των αδιάθετων εδρών λαμβάνεται υπόψιν πλέον ο αριθμός των εδρών που δικαιούται ο κάθε συνδυασμός σε όλη την επικράτεια με βάση την πρώτη διαδικασία. Σε αυτό το στάδιο λαμβάνει και το πρώτο κόμμα τις επιπλέον έδρες που του αναλογούν. Οι υπολειπόμενες αυτές έδρες, ώσπου να συμπληρωθεί ο αριθμός των εδρών που δικαιούται να λάβει το κόμμα σε όλη την επικράτεια, τού δίνονται στις περιφέρειες όπου έχει μεγαλύτερο υπόλοιπο ψήφων (μεγαλύτερο δεκαδικό μέρος στο πηλίκο της διαίρεσης σε κάθε εκλογική περιφέρεια).

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!