Quantcast
ΔΙΑΤΡΟΦΗΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ

Προσθέστε χρόνια στην καρδιά σας

Η βελτίωση της διατροφής μειώνει τον κίνδυνο για καρδιακή νόσο, μειώνοντας την υψηλή χοληστερόλη, την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα σακχάρου και ινσουλίνης στο αίμα, συμβάλλοντας παράλληλα στην πρόληψη της παχυσαρκίας και τη γενικότερη βελτίωση της λειτουργίας της καρδιάς και των αιμοφόρων

Μαρία Πέζαρου
*MSc. Κλινική Διατροφολόγος Διαιτολόγος, Αρθρογράφος στην «Κ.Σ.», ΣΑΜΑΡΑ 2 1oς όροφος, Λεωφόρος Αλεξάνδρας, Κέρκυρα Τ.Κ. 49100 Σταθερό:2661552168 Κινητό: 6986975006 email: pezaroumaria@hotmail.com

αγγείων.

Ευτυχώς, μια υγιεινή διατροφή που θα θωρακίζει την καρδιά είναι σχετικά εύκολη και δεν χρειάζεται να θυσιάσετε τη γεύση και την απόλαυση.

Οι καρδιαγγειακές παθήσεις αποτελούν τη μεγαλύτερη αιτία θανάτου στον πλανήτη. Δυστυχώς, η σύγχρονη κοινωνία μας αρέσκεται να καταναλώνει τρόφιμα που αποτελούν εμφανώς κακές επιλογές για το σώμα μας. Οι περισσότερες καρδιακές ασθένειες είναι αποτέλεσμα του τρόπου ζωής και όχι γενετικής προδιάθεσης. Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, νάτριο και υδατάνθρακες σε συνδυασμό με την έλλειψη άσκησης και  τον γενικότερο τρόπο ζωής, ευθύνονται κατά κύριο λόγο για τα καρδιακά νοσήματα. Ας δούμε  μερικά από τα καλύτερα τρόφιμα που μπορείτε να προσθέσετε στη διατροφή σας για τη βελτίωση της υγείας της καρδιάς σας.

Αβοκάντο

Τα αβοκάντο είναι γεμάτα από υγιεινά μονοακόρεστα λίπη και αποτελούν πηγή καλίου που συμβάλει στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης. Είναι επίσης μια πλούσια πηγή βιταμίνης C, φυτικών ινών και καροτενοειδών που έχουν συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις.

Καρύδια

Ένα σνακ εύκολο στην μεταφορά αλλά και πάνω σε μια σαλάτα, τα καρύδια ενισχύουν τις λειτουργίες της καρδιάς με ωμέγα-3 λίπη και αντιοξειδωτικά. Βελτιώνουν τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων στα άτομα με διαβήτη και προστατεύουν όσους διατρέχουν κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις.

Σολομός

Η τακτική κατανάλωση σολομού αλλά και γενικότερα λιπαρών ψαριών, συνδέεται με 30% χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης στεφανιαίας νόσου μακροπρόθεσμα. Περιέχει ωφέλιμα ωμέγα-3 λιπαρά που μειώνουν την αρτηριακή πίεση και μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της αρρυθμίας και της αθηροσκλήρωσης, ενώ παράλληλα προστατεύουν από τις φλεγμονές.

Λιναρόσπορος

Ο λιναρόσπορος όπως και οι σπόροι chia είναι πλούσιοι σε ω3 λιπαρά οξέα και σε φυτικές ίνες. Επιπλέον, υπάρχουν ένα σωρό τρόποι να τους απολαύσεις! Δοκίμασέ τους τριμμένους μαζί με άλλες υγιεινές για την καρδιά τροφές, όπως αποξηραμένα φρούτα του δάσους ή βρόμη ή φρούτα σε smoothie.

Παρθένο ελαιόλαδο

Έστω και λίγη ποσότητα παρθένου ελαιόλαδου, θα σας βοηθήσει να μειώσετε τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης και του σακχάρου στο αίμα. Το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε ελαϊκό οξύ που μειώνει την πίεση στο αίμα. Προσπαθήστε να προμηθεύεστε πάντα αγνό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Έτσι ώστε να μην είναι μολυσμένο με χρωστικές ουσίες, άγνωστης ποιότητας συντηρητικά ή βλαβερές χημικές ουσίες. Έχει διαπιστωθεί επιστημονικά πως το αγνό παρθένο ελαιόλαδο, εκτός από την προστασία της καρδιάς και των αρτηριών, μπορεί να προστατεύσει από διάφορους τύπους καρκίνου.

Το Κόκκινο κρασί

Γάλλοι επιστήμονες ανακάλυψαν σε μελέτες ότι το κόκκινο κρασί περιέχει ορισμένες ουσίες, τις πολυφαινόλες, που μπορούν να παρατείνουν την ανθρώπινη ζωή για περίπου 60%! Το κόκκινο κρασί μειώνει τα αποθέματα λίπους στα αγγεία και βοηθά στην αποτοξίνωση του οργανισμού, στα προβλήματα άνοιας και στην πρόληψη του καρκίνου του προστάτη. Επιπλέον η ρεσβερατρόλη, μια ακόμη ουσία που περιέχει το κόκκινο κρασί, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης της καρδιακής νόσου, αλλάζοντας την μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου και μεταβάλλοντας την αναλογία συγκεκριμένων επιβλαβών βακτηρίων.

Τέλος η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία προσθέτει και επισημαίνει την σημασία της τακτικής σωματικής άσκησης (30 λεπτά άσκηση την ημέρα) για την πρόληψη αλλά και την αντιμετώπιση καρδιαγγειακών νοσημάτων.

*δημοσιεύθηκε στο φύλλο 7ης-5-2022 της ΚΣ 

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!